.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 29.lis.2024 00:42:17

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Uwaga - pompy wspomagania ukł. kierowniczego w Audi 80
PostNapisane: 05.cze.2002 08:37:36 
Użytkownik

Pragnę wszystkich przestrzec przed takim upsem , jaki mi się zdarzył przy okazji wymiany pompy wspomagania w B4 . Mianowicie w listopadzie wymieniono mi to ustrojstwo ( oczywiscie na używkę za 450 zeta ) , a juz w styczniu zaczęła cieknąć i wyć ...Uszczelniono mi ją i póki co , dolewałem płynu , jakoś jeździłem , czekając na okazję w postaci taniej pompy . Ostatnio zacząłem naprawiać wszystko w aucie , co tylko mi nie pasowało i dowiedziałem się , że pompa wspomagania musi byś dopasowana do silnika , czyli musi mieć określoną wydajność ( w moim przypadku maksymalnie dużą ) . Ta , którą mi założono w listopadzie była za słaba ( od silnika 2.0 90KM ) i poszła po kilku miesiącach . Ponadto za obecną zapłaciłem 250 zeta , a gdyby mi się pieprzyła , mozna załatwić pompę regenerowaną przez Audi w cenie 500 zł ( z gwarancją ofkors ) . Wszystkiego tego dowiedziałem się od wujka mojej obecnej panny , który mi to załatwił , a "w cywilu" jest kierownikiem serwisu Audi w mojej wiosce :-) , więc facet raczej wie co mówi ...Uważajcie na machloników , którzy powiedzą wam , że każda pompa od Audi 80 pasuje !!! Ja już zapłaciłem za tę wiedzę !

Tytuł:
PostNapisane: 05.cze.2002 09:42:22 
Użytkownik

z tego co sie orienuje, pompy ciknącej pompy nie warto naprawiac, bo i tak za chwile pocieknie z niej znowu, tak słyszałem, wiec to tylko niepotwierdzona fama

Tytuł:
PostNapisane: 05.cze.2002 09:50:47 
Użytkownik

Zgadza się - dlatego oprócz kupna nowej pozostaje tylko zakup używki ( ale tu nie ma gwarancji ) , albo załatwienie regenerowanej w serwisie Audi. Ale chodziło mi bardziej o to , aby przestrzec przed montażem niedopasowanej wydajnościowo pompy ...

Tytuł:
PostNapisane: 05.cze.2002 10:13:01 
Użytkownik

a pompa u ciebie jest centralnie miedzy glowicami czy gdzies z boku ? bo z tego co sie orientuje to w V6 jest tylko jeden model pompy wlasnie do V6 i przynajmniej u mnie jest umieszczona centralnie z produ miedzy glowicami pod powielaczem wysokiego napiecia ... a swoja droga to duze znacznie ma plyn do wspomagania ... Audi sa na to wyczulone ... ja leje tylko oryginalny o oznaczniu G00200 (chyba) ... w blaszanej puszce z logo VW/Audi za 50 zeta za litr
p.s. to znaczy raz nalalem i jest spokoj :) ... w przeciwienstwie do cygara gdzie wymienilem 4 pompy wspomagania :P

Tytuł:
PostNapisane: 05.cze.2002 10:16:56 
Użytkownik

U mnie właśnie jest z boku ( z lewej strony , patrząc od przodu ) ... A wydajnościa różnią się , od 90 do 130 MPa ...

Tytuł:
PostNapisane: 05.cze.2002 14:57:14 
Użytkownik

mi tez piszczy i cieknie pompa w s2 i bede musial z nia walczyc ( czyt. wymienic ) :-x

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1