.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 25.lis.2024 08:24:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi 80 B3 1,8 E kilka pytan...
PostNapisane: 06.cze.2002 21:09:23 
Użytkownik

Siemka
Ojciec zakupil w lutym Audiczke 80 B3 1,8E (silnik serii DZ ten co w Quattro 112KM :) i jak to ojciec jezdzi teraz maksymalnie raz na tydzien :D bo czesciej ja jezdze :). A teraz kilka pytan:
1. Gdzie to ma komputer?? A wogole go ma?? Jest to audiczka z wielopunktowym wtryskiem paliwa.
2. Co steruje obrotami jak silnik jest zimny (komputer??), jest jakies automatyczne ssanie albo cos??
3. Po nocy jak wlasnie jest zimny silnik na gazie chodzi zajebiscie obroty ok 1000 a na benzynce kurewsko jej skacza od 700 do ok 1100 co jest nie tak?? Zadna regulacja obrotow nie pomaga (aa instalacja gazowa oczywista jest holenderska bo taka juz byla jak sprowadzilismy :)
No i to chyba bylo by tyle tylko napisze jeszcze ze licznikowo na gazie buja sie 210 :) w dwie osoby, a w cztery 190 :). A na benzynce to musze sprawdzic :)
P.s. Jak mozna ladnie przerobic przod w B3 zeby mialo jakis niekiepski wyglad?? Sa jakies grile do tego modelu??

Tytuł:
PostNapisane: 06.cze.2002 21:32:26 
Użytkownik

witam.
mozesz kupic kamei orgilalny ale cena to okolo 450 zl a i tak trudno dostac. ja rok temu na zlocie w niemczech mialem mozliwosc kupic mattig za chyba 150 mara ale jakos drogo mi sie widzialo i teraz zaluje. oczywiscie mozna przerobic maske na "bad look" we wrocku koles robi takie rzeczy 150 zł. chyba sie sam skusze.
!!!!!!!!!! tylko nie wstawiaj maski B4 !!!!!!!!! nic do niej nie mam ale w B3 to ch** wyglada.

Tytuł:
PostNapisane: 06.cze.2002 22:30:34 
Użytkownik

prawdopodobnie masz nieszczelny uklad dolotowy czyli czesc kolektora ssacego od filtra powietrza do zaworow ssacych ... sprawdz wszelkiego rodzaju gumy , a podejzewam ze jest cos takiego jak obwod wolnych obrotow ktoryzaopatruje silnik w powietrze na wolnych obrotach , i tam moze byc silnik ktokowy , sprawdz czy to nie ten obwod nie jest nieszczelny albo czy silnik krokowy nie jest uszkodzony ... domniemywam ze tam to wszystko jest o czym pisze to w innych silnikach z wielopunktowym wtryskiem tez tak bylo

Tytuł:
PostNapisane: 07.cze.2002 07:04:54 
Użytkownik

odpowiem mniej fachowo niz hansik (bo dużo mniej wiem) ale moze cos pomoge.

Jak s\masz gaz i nie jezdzisz autem ani troche na paliwie - tzn od razu po zapaleniu auta przeskakujesz na gaz i tak cały czas - to silnik i co tam jeszcze "przyzwyczaja" sie do tego gazu i na paliwie sie dusi.

Znam przypadek, kiedy tak właśnie ktoś traktował auto a pózniej ledwo co odzwycził ten silnik od jezdzenia tylko na gazie. On mu na gaz, a ten mu gasł :zakrecony: :zakrecony: :zakrecony: :zakrecony: :zakrecony:

Dobrze jest wiec przełączać na gaz po przejechaniu dopiero 3 kilosów. Ja czasem jade jakąś trase tylko na paliwie.... :oko: :oko: :oko: :oko: :oko: :oko: :oko:

Tytuł:
PostNapisane: 07.cze.2002 15:55:24 
Użytkownik

Hansik napisał(a):
prawdopodobnie masz nieszczelny uklad dolotowy czyli czesc kolektora ssacego od filtra powietrza do zaworow ssacych ... sprawdz wszelkiego rodzaju gumy , a podejzewam ze jest cos takiego jak obwod wolnych obrotow ktoryzaopatruje silnik w powietrze na wolnych obrotach , i tam moze byc silnik ktokowy , sprawdz czy to nie ten obwod nie jest nieszczelny albo czy silnik krokowy nie jest uszkodzony ... domniemywam ze tam to wszystko jest o czym pisze to w innych silnikach z wielopunktowym wtryskiem tez tak bylo

spoko spoko hansik dzieki za informacje ale wytlumacz mi to na chlopski sposob :D z gumami sobie poradze ale co to jest do cholery ten silnik krokowy?? jak to wyglada, gdzie to jest?? jezeli bys mogl i by ci sie chcialo to napisz wypracowanie krok po kroku o tym :D
z gory thx

Tytuł:
PostNapisane: 09.cze.2002 09:06:07 
Użytkownik

silnik krokowy , regulator wolnych obrotow ,stabilizator wolnych obrotow tak to mniej wiecej sie nazywa ... chodzi w tym ustrojstwie o to ze sa do niego podlaczone 2 weze , jeden idzie z kolektora ssacego przed przepustnica , a drugi wchodzi do kolektora ssacego zaraz przy samej glowicy czyli za przepustnica ... no i do samego regulatora sa podlaczone 2 przewody ( jedna wtyczka) ... dziala to w ten sposob ze to jest tez swego rodzaaju przepustnica , ale ma ona glownie za zadanie utrzymanie stabilnych obrotow na biegu jalowym , czyli przy zamknietych przepustnicach glownych ... nie wiem co jeszcze chcialbys wiedziec zeby to zlokalizowac ale dodam jeszcze ze to sie znajduje , a przynajmniej w silniku 2.3 ... z przodu silnika przy kolektorze ssacym , przy korku wlewu oleju ... mysle ze znajdziesz ... nie widzialem twojego silnika ale mysle ze kolosalnych roznic nie ma

Tytuł:
PostNapisane: 09.cze.2002 17:50:33 
Użytkownik

tomecz cz to aby twoje to b4 srebrne:-)))))))))))chyba na miemiecka rejestracje:_)) :-P :-P

Tytuł:
PostNapisane: 09.cze.2002 18:54:05 
Użytkownik

ad.1 komputer musi byc kazde auto z silnikiem z wtryskiem ma komp. prawdopodobnie jest pod tylnym siedzeniem, tylko nie wiem po co chcesz to wiedziec?

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1