.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 25.lis.2024 00:44:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Plusy i minusy Audi 80
PostNapisane: 21.paź.2002 18:39:53 
Użytkownik

Witam. Prosiłbym o poradę.
Poważnie zastanawiam się nad kupnem Audi 80 1.8. Mysłałem o aucie z roku 1988 lub nowszego w cenie do 10.000 PLN. Co moglibyście mi napisać o takim samochodzie ? Potrzebuję samochodu do codziennej jazdy do pracy (dziennie robię ok. 60 km), więc zalezy mi przedewszystkim na niezawodności i niezawysokich kosztach eksploatacji (ale dobrze by było, żeby auto oferowało w miarę przyzwoite osiągi i komfort jazdy).

Tytuł:
PostNapisane: 21.paź.2002 20:29:39 
Użytkownik

Witam :-D .Widze ze dokonales jedynego slusznego wyboru w przedziale cenowym do 11 tys zl.Posiadam B3 z 91 i ciesze sie ze dwa lata temu dobrze wybralem.Nie wiem jakich informacji potrzebujesz wiec powiem tak,auto mimo lat calkiem jeszcze wyglada,przy odrobinie dobrej woli wyglada jeszcze lepiej :-D .Prowadzi sie dosc pewnie na wprost ale w podstawowych wersjach nie jest to mistrz zakretow(mowie np o 1.8 90ps).silniki 1.8 to trwale bestie jedyne co zawodzi to pompy wody czasami uszczelniacze zaworow,jesli oczekujesz niskiego spalania i dobrych osiagow to tylko 1.8s 90KM,u mnie wystepuje w polaczeniu z automatem i jednak 90konikow to troszke malo.wykonanie w srodku na pewno juz widziales,jedyna marka z ktorej modelami z lat80 mozesz porownac 80 to Mercedes,miekki miesisty plastik,ponadczasowa stylizacja deski,nawet dzis moze sie podobac.problem to ilosc miejsca a raczej jego brak,auto jest niestety waskie i ciasne w srodku,bagaznik mimo ze wysoki i pojemny na papierze w praktyce jest malo ustawny i wymaga miekkich toreb a nie waliz.ale to chyba jedyne minusy auta.Czesci to inna melodia.Sa dostepne i w szerokim wyborze zamiennikow,kupujesz po ile chcesz.Kazdy prawie mechanik zna to auto.niestety zawieszenie trzeba czesto kontrolowac,wybijaja sie takie gumowometalowe tuleje wahaczy i belki przednie koszt jednej gumki to cos kolo 30zl,cztery na wahacze i 4 na belke i po klopocie.Spalanie w 1.8 to nawet srednie 7.5l max 10l.U mnie w automacie jest inaczej srednie 10 max 15 gazu to odpowiednio 10 i 20l :zakrecony: osiagi to troszke ponad 12 do setki automat 13.5 Vmax w manualu licznikowy przekracza 190 w automacie licznikowo wydusilem 185km/h.W srodku nic nie trzeszczy a jesli nawet to szybko to znajdziesz i wygluszysz.Drzwi zamykaja sie z przyjemny, uczuciem solidnosci :-D tak jak lubie.jak jeszcze cos chcesz to pytaj :grin:

Tytuł:
PostNapisane: 22.paź.2002 12:21:43 
Użytkownik

Bilu!
Zaskoczyles mnie tym spalaniem!
Ja w 2.3 mam 11l gazu trasa-16l miasto...A to Quattro!
Myslalem ze w 1.8 jest duuuuzo mniej?

Tytuł:
PostNapisane: 22.paź.2002 14:16:45 
Użytkownik

Bilo ma cieżką noge !!! :oko: A poza tym to ma ogromne koła na których toczy się jego potwór !!! :-D :oko:
Pozdraff
DeS

Obrazek
jeśli nie jestes łosiem kliknij na łosia!

Tytuł:
PostNapisane: 22.paź.2002 17:52:21 
Użytkownik

NemeretH napisał(a):
Bilu!

mialem 2,3 w 90 i samemu mi sie wierzyc nie chcialo jak to malo palilo oczywiscie jak na taki silnik :D

Tytuł:
PostNapisane: 22.paź.2002 17:59:39 
Użytkownik

Lokalizacja: Wrocław www.rezacze.prv.pl Niunia: Audi B4 1.9 tdi rezać panowie, rezać...
NemeretH napisał(a):
Bilu!

he he mi w miescie pali 6,5 l :grin:

Tytuł:
PostNapisane: 22.paź.2002 19:54:06 
Użytkownik

bilo napisał(a):
Witam :-D .Widze ze dokonales jedynego slusznego wyboru w przedziale cenowym do 11 tys zl.Posiadam B3 z 91 i ciesze sie ze dwa lata temu dobrze wybralem.Nie wiem jakich informacji potrzebujesz wiec powiem tak,auto mimo lat calkiem jeszcze wyglada,przy odrobinie dobrej woli wyglada jeszcze lepiej :-D .Prowadzi sie dosc pewnie na wprost ale w podstawowych wersjach nie jest to mistrz zakretow(mowie np o 1.8 90ps).silniki 1.8 to trwale bestie jedyne co zawodzi to pompy wody czasami uszczelniacze zaworow,jesli oczekujesz niskiego spalania i dobrych osiagow to tylko 1.8s 90KM,u mnie wystepuje w polaczeniu z automatem i jednak 90konikow to troszke malo.wykonanie w srodku na pewno juz widziales,jedyna marka z ktorej modelami z lat80 mozesz porownac 80 to Mercedes,miekki miesisty plastik,ponadczasowa stylizacja deski,nawet dzis moze sie podobac.problem to ilosc miejsca a raczej jego brak,auto jest niestety waskie i ciasne w srodku,bagaznik mimo ze wysoki i pojemny na papierze w praktyce jest malo ustawny i wymaga miekkich toreb a nie waliz.ale to chyba jedyne minusy auta.Czesci to inna melodia.Sa dostepne i w szerokim wyborze zamiennikow,kupujesz po ile chcesz.Kazdy prawie mechanik zna to auto.niestety zawieszenie trzeba czesto kontrolowac,wybijaja sie takie gumowometalowe tuleje wahaczy i belki przednie koszt jednej gumki to cos kolo 30zl,cztery na wahacze i 4 na belke i po klopocie.Spalanie w 1.8 to nawet srednie 7.5l max 10l.U mnie w automacie jest inaczej srednie 10 max 15 gazu to odpowiednio 10 i 20l :zakrecony: osiagi to troszke ponad 12 do setki automat 13.5 Vmax w manualu licznikowy przekracza 190 w automacie licznikowo wydusilem 185km/h.W srodku nic nie trzeszczy a jesli nawet to szybko to znajdziesz i wygluszysz.Drzwi zamykaja sie z przyjemny, uczuciem solidnosci :-D tak jak lubie.jak jeszcze cos chcesz to pytaj :grin:

Dzięki za info. Wygląda na to, że Audi powinno mi się spodobać. Dobrze brzmi zwłaszcza tekst o przystępnych cenach eksploatacji i części - bo już się bałem, że pozostają do wyboru tylko drogie oryginały. Mały bagażnik i ciasne wnętrze to pojęcie względne - w porównaniu do mojego Fiacika jest to pewnie olbrzym :D .

Tytuł:
PostNapisane: 22.paź.2002 21:12:58 
Użytkownik

:-D spiesze z wyjasnieniem choc wyjasniam juz kolejny raz hehheh.Otoz moje auto to automat ktory dosc dowoknie podchodzi do doboru przelozen,a ma ich tylko trzy wiec ciezko mu sie zyje.Malo kto zakladajac gaz prosi gazownika o najbogatsza mozliwa meszanke :-D :-D a ja tak uczynilem.Opony 205 R15 to tez powazne wyzwanie dla mojego astmatycznego agregatu........no i wiecie staram sie nie odstawac na drodze wiec cisne :grin: Efekty sa takie ze lecac po trasie 120/130Km/h spalam 12 l gazu jak lece 140/180 wychodzi kolo 13.5,jak nie przekraczam 120 jest 10l.W miescie szczegolnie zima wychodzi nistety 20,latem mozliwe jest 13/17 tez wiecie czemu taka roznica :-D Srenio ogolnie wychodzi cos kolo 13/14 L.Wiele zalezy od stylu jazdy i niebagatelny wplyw ma bogata mieszanka a tez i jakosc gazu.Wiem ze w 1.8 na manualu ,ustawionym normalnie mozliwe jest srednie 8/10 l gazu :-D

Tytuł:
PostNapisane: 22.paź.2002 21:51:52 
Użytkownik

bilo napisał(a):
Wiem ze w 1.8 na manualu ,ustawionym normalnie mozliwe jest srednie 8/10 l gazu :-D

ja mam cygaro 1.8 manual i na trasie pali mi 9-9,5 l gazu, a nie mam zbyt lekkiej nogi. w miescie pali mi ~11 l.

Tytuł:
PostNapisane: 22.paź.2002 22:00:19 
Użytkownik

:-D Czyli potwierdzenie z autopsji 8-) tylko pogratulowac :)2

Tytuł:
PostNapisane: 23.paź.2002 08:37:21 
Użytkownik

Moja 80 1.6 na trasie gazu pali ok. 9l/100km tylko to straszny muł. Jak miałem Coupe 2.3 spalanie wachy w mieście wynosiło ok 9,5l/100km przy w miarę spkojnej jeździe. Teraz mam Coupe 2.8 V6 ale spalania jeszcze nie sprawdziłem. Ogólnie Audi to super fury, uważać trzeba tylko na tuleje metalowogumowe w zawiszeniu. Jak kiedyś będę zmieniał auto to tylko AUDI, może w końcu quattro.

Tytuł:
PostNapisane: 23.paź.2002 20:04:51 
Użytkownik

bilo napisał(a):
:-D spiesze z wyjasnieniem choc wyjasniam juz kolejny raz hehheh.Otoz moje auto to automat ktory dosc dowoknie podchodzi do doboru przelozen,a ma ich tylko trzy wiec ciezko mu sie zyje.Malo kto zakladajac gaz prosi gazownika o najbogatsza mozliwa meszanke :-D :-D a ja tak uczynilem.Opony 205 R15 to tez powazne wyzwanie dla mojego astmatycznego agregatu........no i wiecie staram sie nie odstawac na drodze wiec cisne :grin: Efekty sa takie ze lecac po trasie 120/130Km/h spalam 12 l gazu jak lece 140/180 wychodzi kolo 13.5,jak nie przekraczam 120 jest 10l.W miescie szczegolnie zima wychodzi nistety 20,latem mozliwe jest 13/17 tez wiecie czemu taka roznica :-D Srenio ogolnie wychodzi cos kolo 13/14 L.Wiele zalezy od stylu jazdy i niebagatelny wplyw ma bogata mieszanka a tez i jakosc gazu.Wiem ze w 1.8 na manualu ,ustawionym normalnie mozliwe jest srednie 8/10 l gazu :-D

Czyli miałem rację !!! Heheheh :-D :-D :-D
Pozdraff
DeS

Obrazek
jeśli nie jestes łosiem kliknij na łosia!

Tytuł:
PostNapisane: 23.paź.2002 23:11:13 
Użytkownik

Lokalizacja: ReZaCzOLeNd ReZaCzUfKa-juz BRYKA wiec bierzcie i ssajcie z niej wszystcy :)p
hehehehehehe rozpisali siem gazownicy :grin: :grin: :grin: :grin:
wiec jeszcze ja siem dopisze moja niunia pali ok 12l gasu...... przy kreceniu obrotomierzem do max 3500....czyli to chyba nie jest zbyt duzo......
a co do 2.3quatro to moze Łajtmen nam tu siem wypowie.........

:grin: :grin: :grin:

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1