.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.lis.2024 00:27:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kupuje Audi :)
PostNapisane: 03.sty.2003 12:45:48 
Użytkownik

Witam. Wlasnie pozbylem sie mojego autka i chce w ciagu najblizszych dni kupic Audi80 B3. Mam w zwiazku z tym kilka pytan:
-na co zwracac uwage przy kupnie ?
-jakie sa typowe usterki w tym modelu ?
-czym rozni sie Audi 90 od 80 z 88roku ?

Tytuł: Re: Kupuje Audi :)
PostNapisane: 03.sty.2003 13:05:48 
Użytkownik

BeZet napisał(a):
Witam. Wlasnie pozbylem sie mojego autka i chce w ciagu najblizszych dni kupic Audi80 B3. Mam w zwiazku z tym kilka pytan:
-na co zwracac uwage przy kupnie ?
-jakie sa typowe usterki w tym modelu ?
-czym rozni sie Audi 90 od 80 z 88roku ?

jak kupywałem auto zwracałem uwage na:
- szpary miedzy dzwiami/bagaznikiem/klapą a pozostałą częscią karoseri - powiiny byc równe przy dobrze zrobionym, butym aucie.
- przednie zawieszenie - wachacze, wszystkie mozliwe tuleje, silentbloki.
- czy działają wszystkie elektryczne pierdoły, stpoy, migacze swiata
- trza sprawdzic w miare mozliwosci własciciela - co to za gosciu, jak długo trzymał auto przy sobie itp.
- czy silnik nie jest jakoś dziwnie czysty
- czy nie cieknie ze skrzyni i silnika od spodu
- nry silnika

ja jak bym jeszcze raz kupowal swoje auto to zwróciłbym uwage na (nie zwrócilem uwagi jak kupywalem):
- super dokładnie przejrzec wszystkie papiery, ustalic czego brakuje, przesledzic dokładnie ilu bylo wlascicieli i jak długo nimi byli. jak auto ma gaz, musi byc cala dokumentacja. szczególnie przy starszych autach
- sprawdzic sprezyny na macpersonie - niech ktos chusta autem, a ty trzymaj sprezyne i wyczuj czy nie ma zadnych przeskoków.
- auto musi miec gasnice
- zwróc uwage na stan felgi w kole zapsowym (ja tu wtopiłem)

pewnie to nie wszystko, ale zawsze cos

aha - pamietaj o zasadzie, najlepsze dni w zyciu własciciela auta to dzien jego kupna i sprzedaży, oby inne nie były drastycznie gorsze :-)))))))

Tytuł:
PostNapisane: 03.sty.2003 13:08:02 
Użytkownik

audi 90:

niklowane listwy do okola samochodu i przy szybach

swiatla przednie a co za tym idzie to zderzak w ktorym sa kierunki i przeciwmgielne z tylu blenda

to takie wizualne elementy po ktorych mozna odroznic 80 od 90

Tytuł:
PostNapisane: 03.sty.2003 13:09:48 
Użytkownik

Oceń najpierw to co widać, a więc blacharkę - zobacz w jakim stanie jest podłoga w bagażniku pod wykładziną. Wewnętrzną stronę błotników - nadkola. Kompletność nadwozia - osłona pod silnikiem, osłona akumulatora, osłona wnętrza błotników przednich (widać po otwarciu przednich drzwi - jak błotnik był robiony to prawie zawsze jej nie ma). Silnik itd. to wiadomo. Wydech lubił też rdzewieć. Lustra refletorów też mogą być wygrzane - brązowe. Jak będziesz oglądał szyby to zwróć uwagę czy górna listwa na styku sufitu i przedniej szyby wchodzi po bokach pod osłony słupków przednich - często jak robiony był dach to jest odwrotnie. Na zewnątrz na środkowym słupku jest czarna osłona, zobacz jak leży - gdy coś jest nie tak z drzwiami lub słupkiem to podkładają pod nią podkładki w miejscach mocowania. W czasie jazdy na wybojach nie powinno być słychać z tyłu stukania - jak jest to gumy powybijane. Zobacz też w komorze silnika górne mocowanie amortyzatorów - jak nie są uniesione ponad otworem to mocowania do wymiany. Sprawdź mocowanie i stan korektora siły hamowania (obok tylnego prawego koła). Pisać by dużo i każdy patrzy na coś innego. Radzę kup ze wspomaganiem. Jak się postarasz to może trafisz na B3 z ABS - ele to rzadkość. Bardziej zaniedbane kupisz taniej ale dołożysz i będziesz miał wieczne autko, drożej zapłacisz za dobry stan i też pojeździsz wiecznie. Po prostu AUDI. 8-) :grin: 8)

Tytuł:
PostNapisane: 03.sty.2003 13:17:35 
Użytkownik

To chyba wszystko juz powiedziane co? Choć zawsze się coś znajdzie.
Co do wydechu to się nie zgodzę, bo audiolki maja jedne z trwalszych wydechów. Ja w B3 pierwszy tłumik zmieniłem w tym roku, a autko ma już 12 latek.

Tytuł:
PostNapisane: 03.sty.2003 14:17:34 
Użytkownik

Koniecznie sprawdz przednia szybe...
Czy nie jest peknieta lub biala(dostala sie wilgoc) w dolnych rogach.
Zwiazane jest to ze zbyt mala sztywnoscia nadwozia w B3.

Tytuł:
PostNapisane: 03.sty.2003 15:41:45 
Użytkownik

Wszystko już zostało powiedziane, ale ja dodam jeszcze coś z własnego doswiadczenia (kupiłem B3 w listopadzie)

Jest pewna ilość Audi 80 sprowadzana z Holandii wyposażona w fabryczną instalację LPG.
Spotkałem sie z dwoma przypadkami, gdzie w jednym butla juz nie miała ważnego swiadectwa homologacji.(butle maja okres 10 lat)
Na moje pytanie jak przeszedł samochod przegląd właściciel pokręcił głową i powiedział że... "jakoś przeszedł"
Wiadomo jak :-D

Po II w sporej ilości samochodów po przejechaniu 100tkm na LPG wypala się w nich uszczelka pod głowicą. :-(
Więc dobrze by było aby samochód nie nakrecił sporo km na LPG.

Inną kwestią jest to, że znalezienie dobrego egzemplarza jest ciężkie, ale warto szukać.
Mieszkam pd Wawą, a samochód kupiłem w Kętrzynie koło Olsztyna.

Pozdrawiam i życzę udanego zakupu.

Tytuł:
PostNapisane: 03.sty.2003 16:24:39 
Użytkownik

czemu b3?
dużo ładniejsze i ciekawsze jest b4
może ktoś się tu ze mną nie zgodzi
ale to moja subiektywna ocena
pozatem jest to następna degeneracja więc jest już bardziej dopracowana
a jak obserwuję sieć to b4 można już kupić na podobnym poziomie cenowym co b4
chyba że szukasz jakiejś niesamowietej coupety

Ostatnio edytowano 03.sty.2003 18:04:33 przez tipl_redtom, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 03.sty.2003 16:40:08 
Użytkownik

redtom napisał(a):

trudno sie z toba nie zgodzic :grin:
na powaznie porownaj ceny b3 91 i b4 92 jest spora roznica

Tytuł:
PostNapisane: 03.sty.2003 16:43:39 
Użytkownik

redtom napisał(a):
czemu b3?
dużo ładniejsze i ciekawsze jest b4
może ktoś się tu ze mną nie zgodzi
ale to moja subiektywna ocena
pozatem jest to następna degenracja więc jest już bardziej dopracowana
chyba że szukasz jakiejś niesamowietej coupety

B3 - napewno ze wzgledu na cene, gdyby nie to, to pewnie b4 lub jakas nastepna "degenracja" :grin:
miedzy B3 i B4 jest co najmniej kilka tys. PLN roznicy, a nie kazdy ma maszynke do pieniedzy...
duzo mozna znalezc B3 z przodem od B4 (te sa przewaznie po dzwonie)
sam stalem przed podobnym dylematem i kupilem B3 '88 ale prawie ful wypas - szczegulnie jak na ten rocznik a za te pieniadze to mialbym gole B4 po spotkaniu z pociagiem....

AUDI 90 z za oceanu... zagazowane 2.3NG and AWO 425S

Tytuł:
PostNapisane: 03.sty.2003 18:06:56 
Użytkownik

to ile chcesz poświęcić dla swego marzenia?

Tytuł:
PostNapisane: 03.sty.2003 18:11:52 
Użytkownik

redtom napisał(a):
to ile chcesz poświęcić dla swego marzenia?

ja juz kupilem. wypowiadalem sie tylko w imieniu kolegi BeZet-a (mysle ze nie bedzie mial do mnie o to pretensji)

AUDI 90 z za oceanu... zagazowane 2.3NG and AWO 425S

Tytuł:
PostNapisane: 03.sty.2003 18:18:06 
Użytkownik

a kolega :)5

Tytuł:
PostNapisane: 04.sty.2003 14:05:19 
Użytkownik

Zobacz czy prosto jedzie, ktos niech innym autem jedzie za nią z tyłu np. na jeździe testowej. Nie przejmuj się ostro stukami zawieszenia bo komplet silent bloków (4-ry) na przód firmy BILSTEIN kosztuje 80zł. Ale to jest dobry pretekst na zjechanie z ceny. Patrz na roczniki wszystkich szyb i ich producentów. Patrz na blache i odcienie lakieru. Na przerwy między elementami karoserii. Czy nie wyje pompa wspomagania, czy płyny eksploatacyjne są czyste. Staraj się umawiać z gościem u niego pod domem, tak żeby nie musiał dojeźdzać i jak przyjedziesz do niego to na samym początku dotknij silnika i sprawdz czy jest ciepły a jezeli tak to zapytaj gdzie jeżdził i kiedy. Jak auto będzie oblodzone i wyglada jakby dwa dni nie jeździło a silnik jest ciepły to uważaj. Czy nie dymi na niebiesko, biało, czarno. Itp. wszystkiego napewno nie zobaczysz ale o najwazniejszych rzeczach już wiesz.
Dobrze by było żebyś sobie kupił miernik grubości lakieru taki wysówany magnesik kosztuje 100zł. A bedziesz wiedział już wszystko co to auto przeszło. Nie bój się też aut po przejsciach tylko dokładnie sprawdz jakiego były stopnia te uszkodzenia.

Pozdrawiam i zycze miłego kupywania.

Tytuł:
PostNapisane: 04.sty.2003 18:12:58 
Użytkownik

Lub zainwestuj parę zlotych i pojedz na stację diagnostyczna. Ostatnią furkę tak kupiłem i jest super. A co do simobloków na wachacze to jest różnie. Do poprzedniej kupety kupowałem po 20 zł/szt i w ciagu 6 miechów wymieniałem 3 razy. Do tej sztuka kosztuje 55zł. To zależy od typu, wahaczy i zawieszenia zastosowanego w Audiku. Dodaj robocizne i zbierzność a już troche wyjdzie. Uważaj na pompę paliwa. Jeśli jest to wtrysk czy nie buczy, jak gaźnik czy nie cieknie bo to są poważne bolączki jeśli chodzi o konsekwencję.

Tytuł:
PostNapisane: 04.sty.2003 20:44:32 
Użytkownik

ja w nawiazaniu do tego, ze jest zamiar tworzenia strony audi.tzn tak tylko proponuje

uwazam, ze informacje z tego i innych tego typu postów ze względu na swoją uniwersalność mogłyby być gdzies odrebnie zgrupowane w jakimś FAQu.

Ja sie tu np dowiedzialem duzo ciekawych rzeczy, szkoda, zeby gdzies one uciekły innym uzytkownikom.........

siła w myśli wielu

Tytuł:
PostNapisane: 05.sty.2003 12:27:53 
Użytkownik

Wielkie dzieki za wszystkie odpowiedzi. Po spisaniu wszystkich rad w podpunktach wyszla mi niezla lista rzeczy do sprawdzenia :) B3 oczywiscie kupuje ze wzgledu na $$, mam na autko 8500pln :( I mam jeszcze jedno pytanie, skad najlepiej kupic auto ? Tzn. gielda samochodowa, komis czy sprzedawca z ogloszenia ?

Tytuł:
PostNapisane: 05.sty.2003 16:15:36 
Użytkownik

AUDI 80, 1989, 9700. 0694-716-844.

Tytuł:
PostNapisane: 07.sty.2003 14:56:14 
Użytkownik

Najlepiej od gościa z domu. Ale z tym róznie bywa ludzie na giełdach i w komisach kupują i jeźdzą bez problemu.

Sprawdz jeszcze czy kierownica nie bije - delikatne latanie na boki - przy hamowaniu to oznaczałoby delikatne zwichrowanie tarcz hamulcowych. No i oczywiście czy nie bije jak jedziesz z prędkością 100 -> to już koła. Najlepiej zobacz go od dołu (kanał) czy nie pordzewiały czy nie ma wycieków oleju itp.

Jeszcze raz powodzenia w zakupach. Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 07.sty.2003 18:32:58 
Użytkownik

Rogal1 napisał(a):
Najlepiej od gościa z domu. Ale z tym róznie bywa ludzie na giełdach i w komisach kupują i jeźdzą bez problemu.

Sprawdz jeszcze czy kierownica nie bije - delikatne latanie na boki - przy hamowaniu to oznaczałoby delikatne zwichrowanie tarcz hamulcowych. No i oczywiście czy nie bije jak jedziesz z prędkością 100 -> to już koła.

a mnie biło przy hamowaniu i nie były to tarcze tylko taki jeden
drążek - sporo mniejszy koszt

w sumie to jak juz sie jest prawie zdecydowanym to dobrze jest
podjechać do jakiegos warsztatu na podnośnik i niech poszarpia i
posłuchają - koszt niewielki a ile informacji... :-D

pozdro

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1