Witam!
Mam pewien problem z moim Audi 80 B4 1,9 TDI. Otóż auto mi się dusi. Na 1 i 2 jest ok, na trójce powyżej 3500 rpm dostaję nagle jakby "dziury" w gazie. Na 4 i 5 jest podobnie, przy czym auto przymula się przy niższych obrotach (np. 3300rpm). W sumie w czasie jazdy bez większego obciążenia auto jedzie spokojnie do 150 kmh, ale jednak przy mocniejszym dodatniu gazu traci moc.
W sobotę przejechałem autem 700 km z wielką przyczepą - taką o wysokości 2m, z plandeką. I tutaj objawy duszenia były bardzo wyraźne - auto dusiło się już przy 2500rpm, szczególnie na 4 i 5 biegu. Ogółem spalanie na tych 700km przy prędkościach 90-110kmh wyszło 9l, no ale to chyba normalka z takim żaglem

Byłem już u magika od diesli.
Podłączył kompa, znalazł jakichś 7 błędów które ponoć usunął, ale auto dusi się nadal. Powiedział, że uszkodzony jest przepływomierz.. no ból, ale mam jedno pytanie: może to nie przepływomierz a zapchany filt paliwa? Na tym filtrze przejechałem już 30 kkm. Przed wymianą nie było wspomanianych objawów. Po wymianie zauważyłem właśnie przyduszanie podczas mocnego obciążania silnika, ale jeszcze coś nie było dociągnięte i łapał powietrze. Uszczelnienie układu trochę pomogło, ale kurcze.. nie do końca. Może więc jest tak, że założyli mi beznadziejny filtr, który przy duzym przepływie paliwa nie był dostatecznie przepustowy, a teraz, z czasem, jego przepustowość jeszcze zmalała? Na to wskazywałby to, że auto dusiło się na niższych obrotach ciągnąc przyczepę - a niewątpliwie z takim obciążeniem pompowało sporo paliwa..
Czy znacie jakiś dobry zakład w Warszawie, który mógłby mi zmienić filtr paliwa i przy okazji olej i takie tam? Rzecz w tym, że ostatnio robiłem parę rzeczy u różnych mechaników i przestaje im ufać...
Proszę o opinie i rady

dzieki
LYsY
lubie takich mechanikow ...
prawdopodobnie rozwiazanie problemu miales na tacy (w postaci bledow) a Ty sie pytasz co dolega Twojemu auutku ...
tutaj wrózek nie ma ... jedz jeszcze raz ,zrób pelna diagnoze,zczytaj bledy i bedziemy radzi ....
P.S 2 zmien mechanika ....