.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 01.lut.2025 16:50:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [80 B3 1.9E SD] Łapie lewe powietrze
PostNapisane: 25.lut.2007 11:53:58 
Użytkownik

Mam problem polegajacy na tym ze silnik ( B3 ,wielopunkt mechaniczny ,1.9E w benzynie ) łapie lewe powietrze .Po otwarciu maski slychac podczas pracy silnika taki specyficzny syczacy dzwiek . Czasem przy ponad 4000 obrotow auto sie czasem zadlawi ,chyba powodem jest to ze przez to lewe powietzre zle pracuje przeplywomierz. Zawsze przy odpalaniu silnika musze dodac lekko gazu bo inaczej nie odpali lub trzeba dlugo krecic. Mam pytanie czy wie ktos gdzie mozna konkretnie znależc tą nieszczelnosc Trudno mi to jakos zlokalizowac Przegladalem rozne przewody i nic Bede wdzieczny na pomoc

Tytuł:
PostNapisane: 25.lut.2007 16:24:16 
Użytkownik

cześć
u mnie powodem nieszczelności był plastikowy trójnik (pokrywa zaworów - kolektor ssący) był pęknięty. najlepiej ściągnij ten gruby przewód (przepływomierz - przepustnica , będziesz miał lepszy dostęp do tych wszystkich mniejszych przewodów) i sprawdzaj . przewody czesto pękają pod opaskami . przy okazji zobaczysz jak ustawiona jest klapa przepływomierza . wymieniałeś filtr powietrza ? przy okazji zobaczysz w jakim jest stanie . przed rozkręcanim zdejmij kleme (-) z akumulatora ( zresetujesz sterownik) powodzenia :peace:
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 25.lut.2007 19:48:13 
Użytkownik

dzieki za porade Zrobie jak piszesz :peace: pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 25.lut.2007 22:47:31 
Użytkownik

Witam

Najprostszy sposób jest taki: jesli na wolnych obrotach slychac to syczenie to spróbuj na słuch mniej wiecej zlokalizować ta nieszczelnosc, wez sobie jakis odrdzewiacz( najlepiej WD-40 lub cos podobnego) i popsikaj w tym miejscu gdzie najbardziej slychac syczenie, jesli na nie trafisz silnik napewno nabierze obrotów bo zaciagnie sobie wd-eka i bedziesz widzial gdzie ssie. jesli nie znajdziesz nieszczelnosci to polej nim we wszystkich polaczeniach, wezykach itp. Napewno cos znajdziesz:) Powodzenia

Strefa czasowa: UTC + 1