VTG! napisał(a):
Mam pytanie mam u siebie do wymiany odmę, puszcza dołem troszkę. Stara ma taką białą bańkę w górnej części, a nowa to zwykła rurka bez tej bańki. Czy można założyć odmę bez tej bańki i co to właściwie jest ta bańka, moge zrobić zdjęcia tej bańce ale później.
Myślę, że coś "pokręciłeś"
.
Odma w Twoim silniku jest zabudowana na pokrywie zaworów, a rurka (jeśli dobrze zrozumiałem) o której napisałeś służy odprowadzeniu gazów do odmy (tej na pokrywie zaworów).
Jeśli kombinuję w dobrym kierunku, to powinieneś uratować swoją "białą bańkę" za wszelką cenę, bo została założona w ramach akcji serwisowej w ASO, celem ograniczenia zużycia oleju (spełnia funkcję separatora mgły olejowej, dzięki któremu do odmy trafiają tylko gazy a olej spływa spowrotem do skrzyni korbowej).
Wynika to z faktu, że AFNy lubią pić olej poprzez "niedopracowany" na etapie konstrukcyjnym system odpowietrzania skrzyni korbowej.
Mówiąc krótko - po wyeliminowaniu "białej bańki" może wzrosnąć konsumpcja oleju silnikowego.
Teoretycznie może być i tak, że odma została ulepszona (i nie przepuszcza już oleju do układu dolotowego), a zatem stosowanie "białej bańki" utraciło sens bytu. Niestety - to tylko teoria ale być może ktoś będzie lepiej zorientowany w tym zgadnieniu i zaraz wszystko nam pięknie wytłumaczy
Moim zdaniem "biała bańka" ma numer: 052 103 495 i jeśli jest uszkodzona, to poprostu kup nową w ASO ale najpierw skontroluj opaski zaciskowe.