.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 02.lut.2025 00:41:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 B5 1.9TDi 1Z] - pasek rozrządu
PostNapisane: 26.mar.2007 19:56:22 
Użytkownik

Witam!
Wkrótce wypada mi termin wymiany napędu rozrządu w mojej bryce. Mam pytanie odnośnie paska - czy do tego silnika jest tylko jeden typ paska, czy trzeba policzyć ilośc zębów? Jak ostatnio kupowałem regulator napięcia to powiedzieli mi że jest szesnaście typów :!:

Tytuł:
PostNapisane: 26.mar.2007 20:17:03 
Użytkownik

Auto: T&C 3.8
Gates 5223XS + rolki Ruville 55426 o ile się nie myle i 55415.

Tytuł:
PostNapisane: 28.mar.2007 09:47:33 
Użytkownik

Pasek ContiTech, nie inny! reszta może być.

Tytuł:
PostNapisane: 28.mar.2007 20:44:30 
Użytkownik

Włodek60 napisał(a):
Pasek ContiTech, nie inny! reszta może być.

Że niby czemu??

Wyjaśnij temat czyms wiecej niż tylko doświadczeniem zerwania sie jednego paska.

Tytuł:
PostNapisane: 02.kwi.2007 11:55:31 
Użytkownik

Bo niby Conti jest robiony za granicą a Gates polaczki czyli my produkujemy. Zresztą jak się je porówna to od razu widać że Conti jest solidniej wykonany.

Tytuł:
PostNapisane: 02.kwi.2007 12:07:16 
Użytkownik

Conti i Gates jeden czort... marki z górnej półki

Tytuł:
PostNapisane: 02.kwi.2007 19:49:35 
Użytkownik

Włodek60 napisał(a):
Bo niby Conti jest robiony za granicą a Gates polaczki czyli my produkujemy. Zresztą jak się je porówna to od razu widać że Conti jest solidniej wykonany.

Na wet nie zdajesz sobie pojęcia il;e firm ma w polsce swoje fabryki. I to nie jakies tamwypierdki:
-Mahle Krotoszyn
-GKN Driveland Poland Olesnica
-Brembo
-Gates
...

Wszystkie firmy bardzo znane na rynku.Producenci na pierwszy montaż.

Klocki ATE coraz cześciej przychodzą z włoch tak jak i łożyska SKF
Mercedes coraz częściej pakuje włoskie elementy.
W audi coraz częściej widac producentów z różnych krajów europy i nie tylko.

To że Gates otworzył fabrykę w polsce nie znaczy że stosujemy polską technologię. Technologia i materiały przyszły razem z firmą.

A "polaczki" którzy je produkuja sa uważani w świecie za bardzo dobrych fachowców.

Zanim napiszesz znowu jakąś głupotę zorientuj się co w trawie piszczy i nie powtażaj słów mechaników którzy poza polonezami na oczy innego auta nie widzieli.

Dosłownie Twoją marną wypowiedz odebrałem jak bym słuchał jakiegoś garażowca-grzebka.

Tytuł:
PostNapisane: 03.kwi.2007 07:36:28 
Użytkownik

Witam ponownie - powiem tyle - to nie jest zdanie mechaników bo ich bardzo nie słucham - szczególnie tych niedouczonych z mniejszych miejscowości, którzy wpadają w rutynę młotkowo-przecinakową. To jest moje zdanie - jak porównasz dwa paski firmy Gates i Conti to zobaczysz różnicę. Pasek Conti jest solidniej wykoanny guma nie ma dziwnych przebarwień co świadczy o niejednorodności użytego mateiału. I nie mów mi, że Opel Astra produkowany w Polsce jest taki sam jakościowo jak ten oryginalny kiedyś z niemiec. Owszem fabryka jest przenoszona technologia też ale po co przenosić aż taką jakość skoro najniższa jakość w Niemczech jest o wiele wyższa od jakości obowiązującej w Polsce. A tak na koniec coś mi tu śmiedzi jakimś przedstawicielem firmy Gates. Albo fanatykiem - jedno z dwóch albo dwa na raz. I jeszcze jedno - wszyscy jeteśmy polaczkami, chcemy czy nie, zapracowali na ten wizerunnek nasi za granicą.

Tytuł:
PostNapisane: 03.kwi.2007 18:04:29 
Użytkownik

Włodek60 napisał(a):
Witam ponownie - powiem tyle - to nie jest zdanie mechaników bo ich bardzo nie słucham - szczególnie tych niedouczonych z mniejszych miejscowości, którzy wpadają w rutynę młotkowo-przecinakową. To jest moje zdanie - jak porównasz dwa paski firmy Gates i Conti to zobaczysz różnicę. Pasek Conti jest solidniej wykoanny guma nie ma dziwnych przebarwień co świadczy o niejednorodności użytego mateiału. I nie mów mi, że Opel Astra produkowany w Polsce jest taki sam jakościowo jak ten oryginalny kiedyś z niemiec. Owszem fabryka jest przenoszona technologia też ale po co przenosić aż taką jakość skoro najniższa jakość w Niemczech jest o wiele wyższa od jakości obowiązującej w Polsce. A tak na koniec coś mi tu śmiedzi jakimś przedstawicielem firmy Gates. Albo fanatykiem - jedno z dwóch albo dwa na raz. I jeszcze jedno - wszyscy jeteśmy polaczkami, chcemy czy nie, zapracowali na ten wizerunnek nasi za granicą.

pracuje w serwisie agregatów chłodniczych gdzie paski to jezdna z warzniejszych rzeczy i z przykroscia musze ztwierdzic ze kolega ma racji kiedys paski Gatesa byly lepsze chodziły bardzo długo ale gdy paski sa obecnie produkowane w polsce ich jakość sie pogorszyła szybciej pekaja co grozi zerwaniem paska. wiec odradze na dzisiejszy dzien ta firme poszukajcie czegos innego. Oczywiście z górnej pułki.

pozdr.

Tytuł:
PostNapisane: 03.kwi.2007 19:03:39 
Użytkownik

Włodku:
Nie jestem ani przedstawicielem ani fanatykiem Gatesa.
Znam się na niektórych tematach i dlatego podzielę się z wami moją opinia.

Sprzedałem w swoim zyciu mnóstwo pasków. Nie zlicze ilości.. może było to 10 tyś może 20 tyś.

nie przypominam sobie sytuacji w której widział bym wyższość Gatesa niemieckiego nad polskim.

Paski zrywały się i zrywac się będą.Na to nie mamy wpływu.
A przyczyn ich zerwania jest mnóstwo.

Nie twierdze że Conti jest złe. Twierdze tylko ze Gates nie odbiega mu jakością.Tak samo jak Dayco czy Federal Mogul.

Producenci pasków obserwóją rynek.I jesli Gates zauważył by że paski się zrywają na pewno coś by z tym zrobił.

A że niby co.Conti się nie zrywa ?? Założysz się że jest inaczej??

A i jeszcze jedno.Nie nazywaj mnie polaczkiem ...bo nim nie jestem.Chyba że piszesz o sobie.

Ogólnie temat bez sensu.To tak jak znowu pokazać wyższość benzyny nad dieslem.

Tytuł:
PostNapisane: 03.kwi.2007 21:28:01 
Użytkownik

-wybaczcie że odejde od tematu-
ADAM 12, a jak wytłumaczysz żywotność wycieraczek bosha produkowanych w Polsce? Te z zachodu są dużo lepsze, więc może jest troche prawdy w tym że rzeczy produkowane u nas są gorszej jakości, Znajomy ma Opla Astre, tak gdzieś 12-14 letnią, robioną w Polsce i złapała ją rdza, a jego znajomy ma 2 lata starszą ale niemiecką (od początku jeździ w Polsce) i nie ma śladu rdzy, też przypadek? może... fakt głupi temat :P

Tytuł:
PostNapisane: 04.kwi.2007 09:19:09 
Użytkownik

Dzięki chłopaki za wsparcie. A co do "polaczków" to mówię tylko że taka jest o nas opinia w świecie i nie mam zamiaru nikogo obrażać.

Tytuł:
PostNapisane: 04.kwi.2007 19:45:21 
Użytkownik

Co do Boscha.To na elektronice mógł by poprzestać. Tzn na przepływkach ABS-ach i pralkach.

Jeśli włodziu masz jeszcze jakieś kontrargumenty to prosze bardzo.Bo jak na razie obstajesz przy swoim "BO TAK MA BYĆ" i basta.

Słucham szanownego klubowicza.

Ps Kenny: fabryka Opla w Polsce jest dopiero 10 lat ;)

Tytuł:
PostNapisane: 05.kwi.2007 10:36:04 
Użytkownik

Drogi klubowiczu Adamie po prostu mam takie łamanie w kościach jak widzę pasek rozrządu firmy Gates i tyle. :D

Strefa czasowa: UTC + 1