.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 03.lut.2025 03:17:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: problem z turbo (A4 B5 1,9 TDi AFN)
PostNapisane: 16.sie.2007 11:59:21 
Użytkownik

Witam..mam nadzieje,ze ktos mi cos doradzi.
Mam A4 B5 1.9 TDi AFN z 1996 roku. Wszystko bylo ok..
Do czasu jak nagle cos mi sie stalo z turbina.
Gdy sa temperatury otoczenia do 20 - 25 stopni celsjusza - nie ma żadnego problemu. Ostatnio - gdy temperatury otoczenia siegaly 30 stopni - nie moge jezdzic autem..
Gdy wyjade z garazu (zimne auto) wszystko jest ok..autko przyspiesza a turbinka pieknie gwizdze. Gdy silnik osiagnie temp. ok 90 stopni a na zewnatrz jest uplal - koniec..turbina przetsaje chyba pracowac.mimo ze dodaje gazu do dechy - obroty ida do gory a auto nie przyspiesza..(np na 2 biegu moge miec obroty 3,500 - 4000 a auto jedzie 40 km/h)
Czasem pomagalo jak wylaczylem na chwile silnik po czym go wlaczylem z powrotem.. Znowu przez kilka kilometrow auto jezdzilo normalnie..potem ta sama sytuacja.
Mechanik sprawdzil mi auto Vagiem - podobno cos bylo z cisnieniem doladowania..Wyczyscil mi turbine i kolektor wydechowy.
Przejechalem 2 tys. kilometrow i wszystko bylo super..(moze dlatego ze jezdzilem popoludniami i noca)
Dzis znowu ZONK!!! odpalilem auto pojechalem na miasto i to samo..zero przyspieszenia...
Co robic???

Tytuł: Re: problem z turbo (A4 B5 1,9 TDi AFN)
PostNapisane: 16.sie.2007 12:32:14 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
keikan napisał(a):
.mimo ze dodaje gazu do dechy - obroty ida do gory a auto nie przyspiesza..(np na 2 biegu moge miec obroty 3,500 - 4000 a auto jedzie 40 km/h)

Z tego fragmentu można wywnioskowac , że umiera sprzęgło. Poza tym - poprosimy komplet logów dynamicznych , zanim zaczniemy dalszą dyskusję.
Know-how wisi na górze tego forum.

Strefa czasowa: UTC + 1