.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 03.lut.2025 03:14:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [B3/B4 2.3 NG]SWORZEN KORBOWO TLOKOWY
PostNapisane: 22.sie.2007 19:18:00 
Użytkownik

Moze mi cos ktos powiedziec wiecej na ten temat? Jak sie objawia ze jest do wymiany? Ciezko to naprawic? Jak sie do tego zabrac?

Tytuł:
PostNapisane: 22.sie.2007 19:38:39 
Użytkownik

sworznia nie da się naprawić,można wymienić,zdaje się że w audi sworzeń wprasowany jest w korbowód więc do wymiany potrzebna jest prasa,bardzo rzadko się zdarza żeby się zuzył

Tytuł:
PostNapisane: 23.sie.2007 10:59:05 
Użytkownik

no no wprasowany w korbowód tego jeszcze nie słyszałem . sworzeń jest łożyskowany i musi pływać w główce korbowodu.a wymiana wiąże się z demontażem silnika.to dośc gruba robota.po twoim pytaniu obawiam się żę samemu nie dasz rady

Tytuł:
PostNapisane: 23.sie.2007 13:19:04 
Klubowicz

enduro7777 napisał(a):
no no wprasowany w korbowód tego jeszcze nie słyszałem . sworzeń jest łożyskowany i musi pływać w główce korbowodu.a wymiana wiąże się z demontażem silnika.to dośc gruba robota.po twoim pytaniu obawiam się żę samemu nie dasz rady

Może pływać w korbowodzie a może w tłoku.- zależy jak sobie konstruktorzy wymyślili.
Sworzeń też się zużywa, ale jeśli zaczyna pukać to masz do wymiany cały komplet współpracujących ze sobą części, tzn. sworzeń + tulejka w korbowodzie lub sworzeń + tłok, a najbardziej prawdopodobne że sworzeń + tulejka + tłok.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 23.sie.2007 14:32:58 
Użytkownik

bardzo rzadko spotyka się konstrukcje półpływające które pływają w tłoku dlatego to pominęłem . są jeszcze konstrukcje pływające gdzie sworzeń pływa i na główce korby i na tłoku ale najczęściej stosuje się łożyskowanie na główce ze względu na pewność smarowania kanałem w korbowodzie .
swożnia nie wprasowywuje się tylko osadza na zasadzie zimny sworzeń i gorący tłok

Tytuł:
PostNapisane: 23.sie.2007 17:07:50 
Użytkownik

Witam!
Rozbierałem swój stary silnik(ok 550000km) który sie rozsypał i zaczął klekotac (silnik KP) i okazalo sie ze tłok był podtopiony! i ukruszona krawędź ,ale swoznie tłokowe były w idealnym stanie musialem je wybijac z tłoków bo ciasno w nim siedzialy nawet srodek siezko przechodzil.
Stukanie (jakby szklanka) też było
ale do końca nie wiem co stukało.

Tytuł:
PostNapisane: 26.sie.2007 17:10:05 
Użytkownik

ale jak to sie objawia? czy jest widoczny spadek mocy? spadek cisnienia oleju? czy stuka caly czas czy tylko jak mu sie zachce? bo u mnie wlasnie tak jest, nie stuka non stop, czasem pare dni jest spokoj a pozniej znowu zaczyna... Cisnienie oleju pokazuje normalne, kolo 3... przejechalem juz tak ponad 15tys km...

Tytuł:
PostNapisane: 26.sie.2007 22:34:45 
Użytkownik

inz.riczi napisał(a):
ale jak to sie objawia? czy jest widoczny spadek mocy? spadek cisnienia oleju? czy stuka caly czas czy tylko jak mu sie zachce? bo u mnie wlasnie tak jest, nie stuka non stop, czasem pare dni jest spokoj a pozniej znowu zaczyna... Cisnienie oleju pokazuje normalne, kolo 3... przejechalem juz tak ponad 15tys km...

Korbowód jak zacznie pukać to nie przestanie nawet na sekundę. Tobie to stuka popychacz vacum pompy, i tyle. Kropka

Tytuł:
PostNapisane: 27.sie.2007 10:47:54 
Użytkownik

tak wlasnie myslalem... takich mam wlasnie zaj.... mechanikow w poblizu... jeden mowi ze panewki, drugi ze popychacze, trzeci ze ten sworzen... a przez co moze sie zuzywac jeden popychacz? wymienialem caly komplet w zimie, teraz znowu i jeden okazal sie ze jest niedobry...

Tytuł:
PostNapisane: 27.sie.2007 11:14:42 
Klubowicz

inz.riczi napisał(a):
tak wlasnie myslalem... takich mam wlasnie zaj.... mechanikow w poblizu... jeden mowi ze panewki, drugi ze popychacze, trzeci ze ten sworzen... a przez co moze sie zuzywac jeden popychacz? wymienialem caly komplet w zimie, teraz znowu i jeden okazal sie ze jest niedobry...
\

Popychacz vacum pompy a nie zaworów... Żeby go wymienić nie potrzeba ruszać rozrządu, wystarczy klucz 13 i 10 min wolnego czasu.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 27.sie.2007 15:55:26 
Użytkownik

juz wiem co i jak z ta pompa vacum, ale przez co moze sie wypier.... jeden z hydropopychaczy, bo tak jest wlasnie u mnie. Jeden, chyba na ostatnim cylindrze jest wlasnie zuzyty, chociaz wymienialem go jak mowilem zima... jeden z moich cudownych mechanikow powiedzial wlasnie ze to moze byc wina tego sworznia na korbowodzie... maja mi rozbierac silnik na czesci pierwsze wiec chcialbym sie poradzic kogos kto ma wieksze pojecie niz oni wszyscy razem wzieci...

Strefa czasowa: UTC + 1