meszrum napisał(a):
Piotr,
kąpiąc się, przyszedł mi na myśl kontrargument odnośnie Twojego twierdzenia o podaży/popycie. zauważ, że narzuty adako nie byłyby przedmiotem dyskusji, gdyby nie fakt, że mają oni wyłączność na VC w PL...
co innego, gdyby było 5 dilerów i każdy miałby swoje ceny.
Monopol na rynku zawsze rodzi patologie - i tutaj zgadzam się z Tobą zupełnie.
Jeżeli jednak komuś nie zależy szczególnie na polskiej wersji oprogramowania - to wyłączność Adako przestaje "istnieć" zupełnie ... .
Inna kwetsia jest taka, czy Adako rzeczywiście posiada "wyłączność" na PL ... (to, że jest autoryzowanym dealerem wcale nie implikuje tego, że posiadającym absolutną wyłączność). Jeżeli temat Cię intryguje
![n :):](./images/smilies/052.gif)
, to zwróć się do RTecha z pytaniem jakimi warunkami jest obwarowane prawo do otrzymania autoryzacji ...
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
... i być może złamiesz monopol aktualnego przedstawiciela na PL ...
![Very Happy :D](./images/smilies/002.gif)
(byłbym gorącym orędownikiem Twojego przedsięwzięcia
![n :!!:](./images/smilies/012.gif)
).
Ja myślę, że R-Tech jest zainteresowany sprzedażą jak największej llości fejsów/licencji i wysokość narzutów cenowych jest ściśle określona (ograniczona?), tak samo jak wszystkie inne - niezbędne warunki współpracy (np. odpowiednie nakłady na reklamę, formy sprzedaży i kanały dydstrybucji, etc. ... ) .
Zastanawia mnie jeszcze kwestia, czy
raząco wysoka cena za fejsy R-Techa w Adako - nie jest (przynajmniej częściowo) wynikiem wysokich obciążeń fiskalnych (np. zaporowe cło ?) - ale łatwo to sprawdzić / ustalić ... .
Jeszcze inna sprawa jest taka, że w odniesieniu do V-Coma Adako rzeczywiście stoi na pozycji monopolisty (przynajmniej narazie ...
) ale na rynku są dostępne również inne (w pełni funkcjonalne) programy diagnostyczne (i całe diagnozery) i nikt nie jest "skazany" wyłącznie na V-Com'a ... . Jeżeli wysokość ceny będzie niewspółmiernie wysoka "do konkurencji" - nikt nie kupi fejsów od Adako .... .
meszrum napisał(a):
niestety wyłączność zmusza [
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
] nas do płacenia 2krotności kwoty, którą wydaje nasz amerykański brat.
Nie Ciebie jednego to drażni ale temat zawsze można zgłębić i podjąć ewentualne "środki zaradcze" ...
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
.
meszrum napisał(a):
więcej już nie wymyślę.
A ja mam pomysł ...
![n :diabel:](./images/smilies/020.gif)
. I bardzo serdeczną poradę dla Ciebie ...
.
Poprostu zażywaj kąpieli koedukacyjnych i zamiast molestować umysł zagadnieniami techniczno-ekonomicznymi - zmolestuj wartą grzechu "gąbkę" używając własnych 33cm długości
...
![n :peace:](./images/smilies/023.gif)