.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 03.lut.2025 15:08:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [ B3 1.8 JN ] Schemat odlotu powietrza
PostNapisane: 03.paź.2007 14:38:18 
Użytkownik

Witam serdecznie !

Może ktoś posiada jak ma być wszystko podłączone ( chodzi o przewody doprowadzające powietrze ). Samochodzik to Audi 80 B3 1.8 silnik JN KE-JETRONIC. Zakupiłem go z zaciśniętym ( nie całkowicie ) przewodem od kolektora ssącego do odmy, także efekt zaciśnięcia to wolne obroty w normalnych granicach ( ok 800 ). Po udrożnieniu go obroty oscylują w granicach 1200 albo 1400 i za jasną chol*** nie mogę zejść z nich. Regulacja na śrubie wolnych obrotów już się skończyła. Nie jestem pewien czy ktoś przede mną nie robił jakichś innych cyrków.

Pozdrawiam

Krzysiek

PS. Autko bez gazu.

Tytuł: Obroty- 1200?
PostNapisane: 23.paź.2007 09:41:02 
Użytkownik

Witaj kolego, ja też mam takie auto i jeśli się nie mylę to możesz mieć problem z zaworem dodatkowego powietrza który się zawiesza. Aby to sprawdzić wystarczy zacisnąć szczypcami przewód gumowy doprowadzający powietrze do kolektora ssącego z filtra powietrza (omijając przepustnice) właśnie przez ten zawór - obroty powinny automatycznie się obniżyć. Zawór ten zamyka się stopniowo wraz z nagrzewaniem silnika, jest on przykręcony do kolektora ssącego - koło rozdzielacza paliwa. Jeśli po zaciśnięciu przewodu obroty spadną - to znaczy że się zacina - można go przemyć benzyną ekstrakcyjną i może pomóc.
Pozdrawiam.

Strefa czasowa: UTC + 1