.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 04.lut.2025 08:54:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 1.9tdi AWX C5 koniec 2003R] wymiana rozrządu
PostNapisane: 31.gru.2007 12:36:13 
Użytkownik

Witam,
kupiłem autko jak w tytule: A6 1.9tdi AWX C5 koniec 2003R AVANT.
Bylo wcześniej serwisowane w trybie Longlife we Francji. Ma przelatane 250000km. Nie wiem kiedy robiony był rozrząd i myslę, że trzeba go chyba dla pewności wymienić.Zupełnie się na tym nie znam i dlatego pytam o radę. Zaznaczę, że czytałem forum i szukałem informacji, ale jakoś do końca nie mogę tego ogarnąć.

Pierwsze pytanie brzmi oczywiście co konkretnie powinno być wymenione i ile to w przypadku tego silnika kosztuje. Czytałem, ze to silnik przy którym ta usługa powinna być stosunkowo niedroga. Informacje na forum wachaja się od 1500 do ponad 2500zł :?: Dzwoniłem do jednego serwisu (Auto Pawlikowscy) i podał mi cenę ok 1700 w najcięższym przypadku, znowu w drugim (Rowiński-Wajdemajer) pan juz poleciał kwotą ok 3500 :?: :?:

Drugie pytanko: Gdzie w Warszawie i okolicach (najlepiej od strony Wołomina) mozna by ten rozrząd zrobić tanio i solidnie? Możecie mi polecić kogoś kto to dobrze ustawi? (Post polecane serwisy też czytałem, ale tam wpisy są już trochę stare)

Wiem, że te silniki są teżmotowane w Skodach i VW - czy w takich serwisach też mi to zrobią?

Z góry dzięki i liczę na waszą życzliwość i cierpliwość dla "nowego"

Tytuł:
PostNapisane: 31.gru.2007 12:57:55 
Klubowicz

Jedź do Pawła na Mineralną 26 Warszawa-Okęcie (tam spotkasz też Rogala) - masz gwarancję rzetelnie wykonej usługi i bez naciągania na niepotrzebne wydatki. Jak powiesz, że chcesz komplet to sam Ci doradzi po rozebraniu co trzeba zrobić - części albo z ASO albo zamienniki - ale tylko dobrych firm. Naprawdę polecam - to jedyna rzetelna osoba w Wawie z jaką miałem do czynienia współpracować przy naprawach moich aut.

Jak chcesz to numer na PW mogę Ci podać.

Tytuł:
PostNapisane: 31.gru.2007 13:35:53 
Użytkownik

Super, dzięki za szybka odpowiedź. Oczywiście poproszę o kontakt.

A czy możesz mi tak orientacyjnie odpowiedzieć na temat ceny tego przedsięwzięcia?

I jeszcze jedno: czy to prawda, że ten silnik jest najbardziej ekonomiczny jeśli chodzi o utrzymanie? (facet w serwisie Szewczyka jak sprawdzał mi w komputerze po numerze VIN to powiedział pod nosem, ze "jedyny co sobie porządny silnik kupił ;) "? Dodam, ze jeżdżę bardzo spokojnie i nie potrzebuję setek "kucy" żeby szaleć autkiem. Raczej ma to być niezawodne auto dla rodziny, a tą A6 jak bym opisal jak kupowałem to po prostu czyste szaleństwo (miała być VECTRA C) :galy:

Tytuł:
PostNapisane: 31.gru.2007 13:48:39 
Klubowicz

termix napisał(a):
Super, dzięki za szybka odpowiedź. Oczywiście poproszę o kontakt.

A czy możesz mi tak orientacyjnie odpowiedzieć na temat ceny?

Telefon dostaniesz na PW (jak wrócę do domu). Co do ceny wszystko pewnie zależy co wyjdzie w praniu - napewno nikt Cię nie naciągnie ani też nie oszuka - a już szczególnie jak powiesz, że jesteś od Grześka z AKP. Ja mam 2.5 TDI więc u mnie rozrząd to zupełnie inna bajka. Obiło mi się kiedyś o uszy, że w 1.9 ok. 1500 zł zrobiony w sposób prawidłowy, ale tych motorów jest dużo i nie traktuj tego jak wyrocznię. Dlaczego warto tam jechać:
1. Mają VAGa i Rogal doskonale wie jak go używać
2. Mają klucz dynamometryczny i znają jego praktyczne zastosowanie (co nie jest takie oczywiste jak by się wydawało)
3. Paweł robi powoli, ale IMHO bardzo dokładnie - od jego roboty zrobiłem dopiero 15kkm ale miałem okazję porównać zakończoną pracę jego i innego ogólnie polecanego serwisu w sieci - utwierdziłem się, że gość zasługuje by dalej go reklamować w moim podpisie.
4. Nigdy nic mi nie zgineło z auta u nich, a uwierz mi, jak tam zostawiam na serwis to kompletnie nic nie wyciągam... (wcześniej zabierałem z auta wszystko co było możliwe).
5. Nikt do mnie jeszcze nie dzwonił z pretencjami, że polecany przezemnie warsztat coś im wykrzaczył :)
6. Jak czegoś nie potrafi zrobić to mówi wprost - nie udaje wszechwiedzącego ;)

Tytuł:
PostNapisane: 31.gru.2007 13:54:16 
Użytkownik

Auto: T&C 3.8
Rozrząd + bzdety do wymiany przy "okazji" to jakieś 1200zł.Łącznie z micro paskami i napinaczem do micro który de facto kosztuje jedyne 480zł

Tytuł:
PostNapisane: 31.gru.2007 13:59:31 
Klubowicz

ADAM 12 napisał(a):
Rozrząd + bzdety do wymiany przy "okazji" to jakieś 1200zł.Łącznie z micro paskami i napinaczem do micro który de facto kosztuje jedyne 480zł
Tak, wiem Adaś... u Ciebie kompletny rozrząd do 2.5 TDI kosztuje 1700 pln - ale jakoś wolę zrobić to za 4000 i nie gadać później jaki to awaryjny silnik :peace: :):

Tytuł:
PostNapisane: 31.gru.2007 14:22:46 
Użytkownik

To TYLE kosztuje ta przyjemnoć przy 2.5tdi :?: :?: :?: :galy:
To może o tym silniku gadał gość z tego drugiego serwisu wróżąc mi cenę od 3500 w zwyż

Tytuł:
PostNapisane: 31.gru.2007 14:43:04 
Klubowicz

termix napisał(a):
To TYLE kosztuje ta przyjemnoć przy 2.5tdi :?: :?: :?: :galy:
To może o tym silniku gadał gość z tego drugiego serwisu wróżąc mi cenę od 3500 w zwyż

Też mi się tak wydaje :peace:
Nikt tutaj na forum nie napisał (o ile dobrze pamiętam), że 2.5 TDI jest tanie w serwisowaniu :)

Tytuł:
PostNapisane: 15.sty.2008 17:35:25 
Użytkownik

Jezeli auto poprawnie serwisowane to masz fajne autko rodzinne a co wiecej niedrogie ( jak na ta klase ) w utrzymaniu. Spalanie lepiej niz oszczednie - dynamika - jak dla mnie - wystarczajaca. Jednym slowem idealne autko rodzinne.
Moj nastepny zakup to bedzie najprawdopodobniej a6 wlasnie z takim motorkiem - chyba ze pojde po bandzie i zapodam jakies 2,5 po 2003r. :peace:

Strefa czasowa: UTC + 1