.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 04.lut.2025 13:34:30

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A8, 4,2 2000] Wyciek płynu chłodzącego
PostNapisane: 16.lis.2007 10:10:33 
Użytkownik

Ponieważ jestem nowym klubowiczem chciałem na początek wszystkich bardzo serdecznie powitać.
On 3 miesięcy stałem się szczęśliwym posiadaczem Audi A8. I pojawił mi się pierwszy problem a mianowicie wyciek płynu chłodzącego. Oczywiście autko odstawiłem do mechanika, który sprawdził mi termostat, pompę wody itd i wszędzie jest sucho. Ale rano pod samochodem zawsze mam plamę płynu chłodzącego. Cała góra silnika była sprawdzona i wszędzie jest sucho. Kałuża pojawia się w okolicach prawego koła (strona pasażera) więc wygląda to tak jak by płyn uciekał gdzieś z boku silnika na dole. Mechanik mówi że nigdzie nie widać śladów po wycieku, a płyn ucieka i kałuża co dzień rano. I mam wrażenie że dzieje sie to raczej w momencie gdy autko ledwo się nagrzeje, bo jak pojeżdzę nim dłużej to raczej płyn zostaje.
Może ktoś miał podobny przypadek i wie co może byc przyczyną.

Tytuł:
PostNapisane: 16.lis.2007 19:05:41 
Użytkownik

Na goracym silniku ciezko bedzie wyszukac, bo zaraz odparowuje, poza tym elementy silnika kiedy rozgrzane rozszerzaja sie i to moze powstrzymywac wyciek. Najlepiej jak sie bujniesz kawalek, nastepnie postawisz w garazu i zabierzesz sie za szukanie wycieku - ja tak robilem jeszcze w Passku, wtedy cieklo na uszczelce czujnikow z silnika (strasznie bylo upierdliwe, po 0,5l na 100km). Skoro piszesz ze masz pod wozem kaluze, to ubytek plynu musi byc widoczny w zbiorniczku, ale tez gdzies na silniku. Czytalem kiedys tez o szukaniu wycieku metoda fluorescencyjna (dodawales do plynu odrobine, a pozniej z lampa ultrafioletowa szukales gdzie sie swieci). Mozesz tez pojechac na probe cisnieniowa do mechanika, czy do serwisu VAG.

Tytuł:
PostNapisane: 06.gru.2007 21:26:16 
Użytkownik

witam ponownie,

Niestety nadal nie uporałem się z problemem. Jakieś 3 tygodnie było dobrze a wczoraj znów kałuża pod autem.
Może ktoś mi powie jakiego płynu się używa do tej metody fluorescencyjnej i gdzie takie coś można kupić....

Tytuł:
PostNapisane: 06.gru.2007 23:42:09 
Użytkownik

Poszukaj w internecie, ja czytalem o tym na ktoryms z forow internetowych.

Tytuł:
PostNapisane: 11.lut.2008 15:35:27 
Użytkownik

Problem rozwiązany dzięki jednemu z forowiczów, wielkie dzięki.
Przyczyną okazał się pęknięty kruciec między silnikiem a chlodniczką oleju.
Podaję stronkę z dokładnym opisem, może się komuś przyda. Kolega w A6 miał ostatnio dokładnie to samo.
http://www.audipages.com/Tech_Articles/ ... stall.html

Koszt rury z oringami w ASO 30 zł :-)

Czytałem gdzieś, że ktoś dorobił tą część metalową bo będzie trwalsza. Co o tym sądzicie?

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 12.lut.2008 13:12:39 
Użytkownik

Właśnie miałem Ci to napisać ale ktos mnie wyprzedił ja w swojej miałem to samo pękł kruciec plastikowy miedzy blokiem a korpusem filtra oleju ciezkie do znalezienia u mnie wyciek pokazał sie dopiero jak do ukladu nabiłem powietrze.

Strefa czasowa: UTC + 1