.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 04.lut.2025 21:56:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [2,5 TDI V6 AFB] Podciśnienie
PostNapisane: 22.mar.2008 13:16:59 
Użytkownik

Witam. Chodzi mi konkretnie o to, czy można jakimiś "domowymi metodami" czy też za pomocą VAGa sprawdzić poprawność działania układu podciśnienia? Czy w A6 C5 przy 200 tysięcznym przebiegu może już znacząco zużyć się pompka, która ten układ napędza? Pytam, gdyż nie jestem do końca zadowolony z hamulców- jeździłem A6 C6 i normalnie zęby sobie można o kierownicę wybić przy lekkim naciśnięciu pedału, natomiast w mojej Niuni ten pedał jest strasznie miękki i żeby wyhamować auto ze 100km/h to trzeba go na maksa wcisnąć w podłogę i poczekać, aż łaskawie się zatrzyma.
Druga sprawa to to, że po zatrzymaniu i zgaszeniu silnika można wcisnąć hamulec bez problemu praktycznie tylko raz, za drugim razem już ciężej a za trzecim to już praktycznie kamień.

Mam jeszcze pytanie odnośnie sterowania turbosprężarką (czyli znów podciśnienie). Na wolnych obrotach N75 podnosi sztangę maksymalnie do góry, czyli wtedy turbo ma maksymalną wydajność, a potem powoli ją opuszcza w celu zmniejszenia ciśnienia ładowania? U nie wygląda to tak, że przy 2200obr/min sztanga leci jak kamień w dół, tak powinno być? Czytałem na forum masę postów na ten temat, ale wciąż nie wiem, jak to powinno działać?

Przepraszam za ten chaos w moim poście, ale po prostu mam masę wątpliwości co do sprawności traktorka i chciałbym po prostu żeby ktoś bardziej obeznany w temacie pomógł mi je rozwiać. Za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuję i pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 22.mar.2008 20:05:40 
Użytkownik

Co do działania hamulca uważam że jest OK. Skoro pedał twardnieje to w porządku
-nie ma w układzie powietrza. W mojej A6 C5 tdi też jest hamulec nie najlepszy.Francuzy uważam, że dużo lepiej tu wypadają.

Strefa czasowa: UTC + 1