.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 04.lut.2025 22:02:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A100 2.2Tq] nie wiem co to za czesc
PostNapisane: 22.mar.2008 08:33:51 
Użytkownik

dziendoberek nazywa sie ona z niemieckiego "Injektion Övrigt" jej nr katalogowy to "441 201 801" , umiejscowiona jest pod blotnikiem pasazera i wychodza z niej 2 przewody cisnieniowe jeden na trojnik drugi na przeplywke chyba ciezko zlokalizowac .moze ma ktos wiedze na jej temat , jaka funkcje pelni w audi 100 turbo z 2,2 mc pozdrowionka i dzieki za jakakolwiek pomoc
Wesolych Swiat

Tytuł:
PostNapisane: 22.mar.2008 11:21:12 
Użytkownik

zapewne jest to zbiornik wegla aktywnego, ogolnie czesc instalacji podcisnienia

A4 Avant 1.8 20V (ADR)

Tytuł:
PostNapisane: 22.mar.2008 11:37:13 
Użytkownik

Auto: Audi S2, Audi 80 Avant
po numerze części to dokładnie to.

Obrazek

iiii nowa zabawka Suzuki V-Strom DL1000 :P

Tytuł: zbiornik wegla aktywnego
PostNapisane: 22.mar.2008 16:14:53 
Użytkownik

ok jesli jest to zbiornik wegla aktywnego ( swoistego rodzaju filtr - tak ?) czy ma on wplyw na prace silnika , moze jest jakas metoda by sprawdzic czy spelnia on nalezycie swa funkcje a jesli nie , to mozna go ewentualnie zregenerowac jakos badz cos w ten desen , i kolejne ostatnie juz pytanko czy dziura ktora znajduje sie od spodu powinna byc zatkana czy ma byc przelot by zabieralo powietrze z zewnatrz ? dziek's i pozdrowionka

Tytuł:
PostNapisane: 23.mar.2008 00:19:26 
Użytkownik

Auto: Audi A8 D2 4.2E
on już napewno nie spełnia swojego zadania od lat, o regeneracji nie słyszałem - spokojnie możesz go pominąć w instalacji podciśnieniowej lecz pasowało by pozostawić wężyk od przewietrzania zbiornika paliwa a drugi od podciśnień zaślepić. Od dołu ma być przelot ;)

http://img513.imageshack.us/img513/2742/dscn1455.jpg

Tytuł: mam jeszcze jedno pytanko
PostNapisane: 23.mar.2008 15:47:04 
Użytkownik

czy ktokolwiek z was probowal kiedykolwiek sam poddac regeneracji turbosprezarke mam ta k 24 i zastanawia mnie czy jest to oplacalne w wlasnym zakresie , ale przedewszystkim jak wyglada sytuacja z czesciami do turbin , i czy wogole jest to trudny proces pozdrawiami dzieki za jakakolwiek podpowiedz

Tytuł:
PostNapisane: 23.mar.2008 16:24:52 
Użytkownik

Sam jej raczej nie zregenerujesz, gdyz trzeba ja dobrze wywazyc, a bez specjalnegosprzetu nie da rady. Czesci do regeneracji widzialem ostatnio na allegro za ponad 300zl. Lepiej oddac ja do regeneracji, ale to koszt okolo 800-900zl. Ja kupilem uzywke w bdb stanie, bez zadnych luzow i wyciekow. Ale taka ciezko utrafic.

http://www.audi200.cba.pl/forum

Tytuł:
PostNapisane: 24.mar.2008 13:10:11 
Użytkownik

1) jeszcze w temacie węgla aktywnego - jego zbiornik nazywa się po niemiecku "Aktivkohle Kanster" a nie, jak napisał wojtas_2.2. To twoje "Iniektion oevrigt" brzmi mi bardziej na język flamandzki (holandia...)
Ale tak czy owak trzeba to wywalić. Ja przynajmniej taz zrobię w Coupe
2) Na Allegro ogłasza się sporo firm oferujących pełną regenerację turbosprzężarek od 600 zł. Kto szuka ten znajdzie

Tytuł:
PostNapisane: 24.mar.2008 23:05:42 
Użytkownik

cygaro-avant napisał(a):
1) jeszcze w temacie węgla aktywnego - tak czy owak trzeba to wywalić.

Spoko, jak tzra to trza. Tylko, powiedz jeszcze - CO? na tym zyska auto? Bo tez to mam.

Tytuł: re wegiel aktywny
PostNapisane: 25.mar.2008 08:15:37 
Użytkownik

apropo tego wegla (napisal cygaro avant) wiesz znalazlem taka nzw na jakiejs stronie bodajze odpowiedniku naszego alegrro koncowka wityny byla de wiec uwazalem ze tak sie to przedstawia no ale nie istotne interesuje mnie tylko czy ma on jakis wplyw na prace silnika czy nie bo naprawde ciezko znalezc cokolwiek na jego temat a z tego co pisza nawet na forach innych marek samochodow to ma on wplyw na dzialanie silnika gdy nie spelnia funkcji wystepuja problemy z odpalaniem wiec moze jest to czesc odpowiedzialna na rowni np z przeplywomierzem za prawidlowa prace motoru , moglbys moze przedstawic jakas charakterystyke tego ustronstwa i dokladniejszy wizeunek jak powinno wygladac ominiecie filtra z weglem aktywnym ? klubowicz napisal wczesniej ze niby trzeba jeden przewod zaslepic a drugi poscic luzno , jakos nie jestem przekonany wydaje mi sie ze auto moze zalewac przy gwaltownym dodaniu gazu , moze to tylko moje niewlasciwe domysly ? czy nie byloby lepszym rozwiazaniem rozebranie tego pudla i np wypelnienie jakims wloknem szklanym ktore tak czy inaczej tez ma wlasciwosci zatrzymywania paliwa i oddawania go powoli oparami , ewentualnie pozostawic puste pudelko?
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 25.mar.2008 11:27:30 
Użytkownik

Węgiel aktywny działa (przynajmniej wg producenta) tak:
- po wyłączeniu silnika węgiel ma za zadanie absobować opary paliwa pozostałe w układzie dolotowym
- po włączniu silnika otwierany jest specjalny zawór (podciśnieniowo lub elektromagnetycznie, zależy od auta, silnika i roku produkcji) i silnik wysysa te opary paliwa, po czym je spala
- po ponownym wyłączeniu silnika resztki niespalonego paliwa są ponownie absorbowane na węglu.... i tak w kółko....
Ale prawda jest taka, że po 15-20 latach aktywność tego węgla osiągnęła poziom "zero" - i nic tam się nie dzieje.
Wywalenie tego jest jak najbardziej wskazane, usuwamy zbęde kilogramy, metry wężyków podciśnieniowych, robimy miejsce pod machą.
Ideałem jest dotrzeć do schatu podciśnień w Twoim aucie z ETKI i zaślepić WSZYSKO oprócz rurki łączącej zbiornik węgla ze zbiornikiem paliwa. Ta rurka będzie służyć do odpowietrzania zbiornika paliwa. W przeciwnym razie - jesli maszcz szczelny korek wlewu paliwa - ubywające paliwo tworzyć będzie podciśnienie w baku a to wykańcza pompę paliwa.
no to tyle na razie....

Tytuł:
PostNapisane: 25.mar.2008 11:33:34 
Użytkownik

Auto: Audi S2, Audi 80 Avant
cała prawda Marcinie :peace:
ps. w esie nie mam tego, w 90tce mam, ale chcę to wyp... walić

Obrazek

iiii nowa zabawka Suzuki V-Strom DL1000 :P

Tytuł: re
PostNapisane: 25.mar.2008 12:13:04 
Użytkownik

no coz wielkie dzieki za piekne zobrazowanie sytuacji , powodzenia i pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 25.mar.2008 19:51:04 
Użytkownik

Auto: Audi A8 D2 4.2E
cygaro-avant napisał(a):
Węgiel aktywny działa (przynajmniej wg producenta) tak:
- po wyłączeniu silnika węgiel ma za zadanie absobować opary paliwa pozostałe w układzie dolotowym
- po włączniu silnika otwierany jest specjalny zawór (podciśnieniowo lub elektromagnetycznie, zależy od auta, silnika i roku produkcji) i silnik wysysa te opary paliwa, po czym je spala
- po ponownym wyłączeniu silnika resztki niespalonego paliwa są ponownie absorbowane na węglu.... i tak w kółko....
Ale prawda jest taka, że po 15-20 latach aktywność tego węgla osiągnęła poziom "zero" - i nic tam się nie dzieje.
Wywalenie tego jest jak najbardziej wskazane, usuwamy zbęde kilogramy, metry wężyków podciśnieniowych, robimy miejsce pod machą.
Ideałem jest dotrzeć do schatu podciśnień w Twoim aucie z ETKI i zaślepić WSZYSKO oprócz rurki łączącej zbiornik węgla ze zbiornikiem paliwa. Ta rurka będzie służyć do odpowietrzania zbiornika paliwa. W przeciwnym razie - jesli maszcz szczelny korek wlewu paliwa - ubywające paliwo tworzyć będzie podciśnienie w baku a to wykańcza pompę paliwa.
no to tyle na razie....

nie napisałes nic nowego co było już dzień wcześniej... ale jasne - fanie jest pospamować ;)
a jak już sie mamy spuszczać to po fachniem. to aktivkohle behalter :d

http://img513.imageshack.us/img513/2742/dscn1455.jpg

Tytuł:
PostNapisane: 26.mar.2008 06:11:00 
Użytkownik

no to fakt ale wiedza jest wiedza dzieki tak czy inaczej panowie mechanikosy za pomoc

Strefa czasowa: UTC + 1