.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 05.lut.2025 01:06:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [Allroad 2,5 TDI AKN] buczenie dochodzące z komory silnika
PostNapisane: 21.lis.2007 22:35:02 
Użytkownik

W mojej audicy pojawił się ostatni następujący problem, po pełnym rozgrzaniu silnika ( i tylko wtedy) w czasie jazdy i odpuszczeniu gazu(silnik hamuje) pojawia się niskotonowe buczenie wyraźnie słyszalne, w momencie najmniejszego nawet dodania gazu natychmiast znika i znowu po odpuszczeniu gazu zaczyna buczeć(bardzo denerwuje), auto jeździ normalnie ma prawidłową moc nic nie kopci, co ciekawe po mocnym dodaniu gazu i odpuszczeniu buczenie znika lecz po ponownym niewielkim dodaniu gazu i odpuszczeniu pojawia się ponownie( i tak jest zawsze wielokrotnie sprawdzałem), podobny dzwięk pojawia się czasem na postoju w czasie gwałtownego dodawania gazu i odpuszczania, a czasem także w momencie gaszenia samochodu.Byłem w serwisie i powiedzieli że prawdopodobnie turbina do wymiany, ale pewności nie było.Może ktoś miał już podobny przypadek, proszę o pomoc.

Tytuł:
PostNapisane: 10.kwi.2008 10:51:32 
Użytkownik

Mam u siebie identyczne objawy. Chciałbym się to jakoś naprawić, ale nie wiem gdzie szukać tej usterki i czy prowadzi to do jakiś poważniejszych uszkodzeń.

Tytuł:
PostNapisane: 10.kwi.2008 11:41:49 
Użytkownik

Powodem tego buczenia był zawór chyba to się nazywa recyrkulacji spalin , wystarczyło go poruszać i mocno wcisnąć w gumową obejmę i buczenie znikneło.Zawór ten jest po lewej stronie przymocowanym do przegrody silnika i kabiny (przy akumulatorze).

Strefa czasowa: UTC + 1