.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 05.lut.2025 12:47:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C4 AEL] Problem z turbina?? Czy to cos innego? Zamulony.
PostNapisane: 25.cze.2008 21:11:24 
Użytkownik

Witam,

ostatnio zaczelo mnie cos niepokoic. a chodzi o to ze jak sie auto nagrzeje (woda, olej) i jak jest cieplo na zew (ok.30 stopni) to czasami jest cos takiego, ze jak wduszam gaz i tak przy 2000obr. tak jakby turbina nie ciagnela(staje sie zamulony, obroty ida dalej a auto jakby przez cos trzymane) - i czasami bywa tak ze jak mocniej wtedy wcisne gaz to czuje jak wyrywa do przodu. ale dzieje sie tak na 2, 3 i wyzszych biegach. Na jedynce ciagnie rowno. Nie zawsze sie tak dzieje. ma jakies takie kaprysy. Nie ma reguly. bo czasami jest tak ze sa takie same warunki i koniki rwa zwawo do przodu na kazdym biegu. Nie wiem jak to inaczej opisac - jezeli zamotalem to postaram sie jeszcze raz opisac.

Spotkal sie ktos z czyms takim??

P.S. olej na zegarze mam przed 130 stopni - czy to normalne??

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 25.cze.2008 21:22:07 
Użytkownik

Skoro obroty rosną a auto nie jedzie to sprzęgło "ciągnie" . Dlatego na ciepłym silniku, ponieważ docisk jest już wyrobiony i słaby a tarcza cieńka. Nie wiem jaka temperatura powinna być w AEL , ponieważ ja mam dodatkowo chłodnice oleju i temperatura praktycznie nie przekracza 90 stopni, przy ostrej jeżdzie z dużymi prędkościami nie dochodzi nawet do 130 stopni.

Tytuł:
PostNapisane: 25.cze.2008 21:37:09 
Użytkownik

Jack napisał(a):
Skoro obroty rosną a auto nie jedzie to sprzęgło "ciągnie" . Dlatego na ciepłym silniku, ponieważ docisk jest już wyrobiony i słaby a tarcza cieńka

no ale wlasnie nie zawsze tak jest. czasami jest rozgrzany i leci normalnie.

Obroty rosna i "niby" jedzie... ale nie tak jak powinno. no wlasnie nie wiem czy to wina sprzegla. bo do 2000 jedzie normalnie... pozniej jakby ktos "zlapal" za tyl i trzymal, zmienie np. z 2 na 3 i przy tych samych obrotach dzieje sie to samo. Tylko i wylacznie gdy zbliza sie do 2000obr.

A nie jest za to odpowiedzialny jakis zaworek N75 czy cos w tym stylu?? a moze jakis przypchany intercooler, badz przeplywomierz??

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 26.cze.2008 09:39:17 
Użytkownik

Podłącz interface VAG i zrób logi doładowania oraz dawki paliwa, ponieważ nic nie poradze , zbyt mało danych w opisie. Skoro masz problem z doładowaniem to nie ma znaczenia na jakim jedziesz biegu , powinien być słaby i z tyłu tzw. "batory".

Strefa czasowa: UTC + 1