Davidos82 napisał(a):
Wiatam kolegów klubowiczów
W czwartek jestem umówiony na wymiane oleju w silniku, filtrów i sprawdzenie ogólnego stanu auta przez sprawdzonego fachowca. Pytznko mam takie: posiadam to autko ( A6c5 2,5 TDI 2002r, 178 tys sprawdzonego przebiegu) od kilku mieśięcy. przy pierwszej wymianie mechanik (nie ten do którego w czwartek jade) zalał mi olej 5w40 firmy shell ,a ten do którego jade mówił że moge zastosowac ten sam ale on stosuje i poleca Castrol tez 5w40 . No i teraz niewiem czy zostac przy shellu czy zalac ten Castrol. Doradzicie??
Jeszcze taka sprawa; przy kazdej wymianie oleju, czyli co 15 tyś wymieniac filtr paliwa?? mi sie wydaje że tak ale proszę o wasze opinie
Dzieki za podpowiedzi
Pozdrowionka
W 2.5 TDI jest wkład filtra oleju i wymienia się tak jak i filtr, czyli przy każdej wymianie oleju. Olej do TDI V6 z normą 505 00 - taką normę spełnia i Shell Helix Diesel Ultra (5 W 40) jak i Castrol Magnatec Diesel 5 W 40 B4 (jeżeli mówisz o Tym Castrolu) i obydwa pełne syntetyki (wg. producentów). Natomiast Castrol Edge Turbo Diesel 5W-40 też ma normę 505 00, ale wyraźnie jest dedykowany do pompowtrysków (505 01) . Ja osobiście leję cały czas Castrol-a Magnatec, z tym, że nie z beczki i nie z półki sklepu motoryzacyjnego w PL. Kupuję z UK lub z Niemiec. Ktoś wspominał, że można trafić na podrabiany. Co do wkładu nie pakuj tylko czasem Filtrona !,a Man-a, Knechta lub z ASO. Reszta w Szukaj, a jest tego na encyklopedię
.
pozdr.
ps. ja wymieniam co 12 tys. km, inni polecają co 10 tys. km. Nie czekałbym do 15 tys. km, ale to moje zdanie.