LuckyMe,
AKP to forum [jeszcze] niekomercyjne i wolne światopoglądowo, a zatem jego funkcją jest swobodna wymiana opinii, co oznacza, że wolno Ci jako nabywcy usług jeździć po każdym, po kim chcesz - nawet jeżeli byłoby to nieuzasadnione - nie jesteś profi z branży, zatem możesz mieć swoje zdanie. paradoksalnie, im mniej wiesz, tym Twoje obserwacje i odczucia są cenniejsze, gdyż nie starasz sobie tłumaczyć pewnych zjawisk...
zatem - nie krępuj się pisać czegokolwiek, co chciałbyś napisać - jeżeli Matka Teresa urwała Ci lusterko - śmiało, możesz tutaj nawrzucać.
żadnej wojny nie będzie.
co do Twoich pytań: może być tak, że program podczas flashowania stanie na xx% - lecz wówczas nie uruchomisz silnika. przyczyn może być wiele.
jak jest ze zgraniem, to tutaj już pytaj Przemka. choć osobiście nie wyobrażam sobie skopiowania wycinka programu i późniejszej obróbki tegoż wycinka...
co do pompy - uszkodzenie sterownika zazwyczaj kończy żywot pompy i tym samym silnik nie uruchamia.
u Ciebie usterka ma raczej wymiar mechaniczny, a nie elektroniczny [na poziomie sterowania]. pamiętaj, że być może przyczyna leży w pasku.
poza tym, pompa była regenerowana już po boxie, a zatem pompiarz usterkę zapewne by usunął.
Przemek ma raczej rację co do tego, że program nie jest odpowiedzialny za wahania na jałowym. nie mniej jednak, bardzo nie podoba mi się mapa kąta wtrysku [004.2] na próbie dynamicznej - tutaj psy wieszam na tunerze, który wprowadził istny burdel.
spanky napisał(a):
a tekst z brakiem mapy bardzo mnie zainteresowal ...
jesteś tak samo złośliwy jak ja, czy odnoszę mylne wrażenie?
przemekk74 napisał(a):
(...) widzisz w nich nawet czasem babelki w wezach paliwowych - a to mnie juz zaczyna troche niepokoic...
a to akurat bardzo łatwo jest zauważyć.
004.3 - próba dynamiczna [świetnie widać na VP37/44] - jeżeli wartości kąta rosną stopniowo 3.x > 4.x > 5.x > ... 11.x, to jest OK.
jeżeli są wahania i spadki na zasadzie 3.x > 5.x > 6.x > 4.x > 6.x > 7x. > 5.x etc, to znaczy, że nastawnik wariuje z powodu powietrza...
sprawdzone i pokrywa się z prawdą w 100% przypadków.