.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 07.lut.2025 23:14:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Remont motoru w 80 B3 - 1,8 s
PostNapisane: 04.lis.2008 22:44:51 
Użytkownik

Panowie, jesli mozecie prosilbym o jakies zblizone koszty wlasnie odratowania serducha 1,8. Prosilbym o wypisanie cen poszczegolnych czesci, np. Pierscienie = tyle...... itd. Nie wiem co ile kosztuje, nie chce sie sdawac na jakies sklepy internetowe. I co nalezaloby wymienic przy takim remącie.

Moim zdaniem..... Panewki, glowne, korbowodowe. Tloki ( jesli juz sa calkiem zjechane ), pierscienie, pompe cieczy chlodzacej, pompe paliwa, palec ukladu zaplonowego. Olej wiadomo.....

Tytuł:
PostNapisane: 05.lis.2008 09:31:02 
Użytkownik

Cześć. W 2006r. robiłem remont, tyle że 1,6. Planowanie głowicy, wym;popychaczy, pierścieni, uszczelek, oleju, płynu chłodniczego, filtra powietrza, kopułka, palec, + robocizna wyszło 1140zł

Tytuł:
PostNapisane: 05.lis.2008 09:49:08 
Użytkownik

Auto: A6Q C5/CQ B2/A3 8L
Lepiej kupić uzywany silnik, 1.8 jest do wyboru do koloru, kupisz za 500zł i jazda, a tak wywalisz kapuchy co nie miara a efekt będzie dyskusyjny znając życie i polskich mechaników

'98 Audi A3 1.8 20V Ambiente (AGN), 2013-? Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 05.lis.2008 11:00:02 
Klubowicz

Porządny remont silnika czterocylindrowego z robocizną i gwarancją na to, to ok. 4000 PLN ( przyjmuje sie wyjsciową stawke 1000 PLN - cylinder )
w tym:
szlif lub tulejowanie cylindrow
nowe tłoki + pierscienie
szlif wału + nowe panewki
nowa ( regenerowana ) pompa oleju
remont głowicy - planowanie, kontrola szczelności, wymiana zaworow, gniazd, prowadnic, popychaczy.
Wszystkie nowe uszczelki , zimmeringi i rozrząd.

Szukaj lepiej drugiego silnika z gwarancją rozruchową na szrotach.

Tytuł:
PostNapisane: 05.lis.2008 13:40:22 
Użytkownik

bez sensu kupować używki
co wy koledzy pitolicie
Każdy motor który został przywieziony przez klientów okazywał się szrotem prędzej czy później. Te silniki stoją po kontach często ze zlanym olejem. Po założeniu natychmiast zaczynają cieknąć. Poza tym nigdy nie wiesz co w nim siedzi.
Twoje koszty będą mniejsze bo nie wieżę w konieczność wymiany tłoków i w honowanie.
Obstawiam remont głowicy, wymianę panewek i pierścieni oraz pompę wody i oleju. No chyba, że auto było skatowane a motor chodził bez oleju wtedy jeszcze tłoki, szlif wału i tym podobne pierdoły co znacznie podniesie koszty. Wtedy rodzi się pytanie o sens remontu. Polecam w takiej sytuacji poszukanie świeżego rozbitka z motorem jeszcze w budzie (najlepiej z możliwością odpalenia)
Mój remont silnika 1,6 co prawda japończyk :
głowica pełen remont, pierścienie, paski itp = 1500 PLN. Gra jak złoto, odzyskał ducha i jestem zadowolony.

Bestia 2,2 T 20 V Q pod kołderką w garażu

Tytuł:
PostNapisane: 05.lis.2008 16:40:25 
Użytkownik

Buba napisał(a):
Wtedy rodzi się pytanie o sens remontu.

A czy jest sens kupić malucha za 350 zł , i włożyć w niego ponad 5 tyś ? z tego 2,5 w sam silnik ? Niektórzy myślą ze nie.. Ja zaś myślę inaczej, chociażby dlatego ze posiadam takiego maluszka. Zaznaczam ze ja nie liczę robocizny, ponieważ robił bym wszystko sam.... Chodzi mi tylko o same części. Wiadomo ze planowanie głowicy, wywarzanie walu czy szlif walu zleciłbym zakładowi ;) ale samo składanie, rozkładanie, wymiana, dłubię sam, i ani raz żaden motor mnie nie zawiódł. Baaaa jeszcze jedna sprawa. Nie dałbym w życiu mechanikowi składać zawieszenia lub silnika czy skrzyni w moim samochodzie.

Tytuł:
PostNapisane: 05.lis.2008 17:02:50 
Klubowicz

Dyskusja typu: co było pierwsze - jako czy kura. Moim zdaniem warto poszukać dobrego silnika z anglika albo rozbitka (ale z nieuszkodzonym przodem) - 500 do 700 PLN. Po pierwsze będzie 3x taniej, po drugie NIGDY (prawie nigdy, nie obrażajcie się fachowcy) silnik po remoncie nie wytrzyma tyle co fabrycznie złożony. Co to znaczy? Jeśli zrobisz kapitalny remont to silnik (może) wytrzyma 200 tys. km. Jeśli kupisz fabrycznie złożony silnik z przebiegiem 200 tys. km. to też zrobisz 200 tys. km albo i więcej. No chyba, że kupisz wszystkie ORYGINALNE części, znajdziesz bardzo dobrego mechanika i jeszcze nie dasz się zrobić w jajo, będziesz złożony silnik prawidłowo docierał, itp., itd. Ale tutaj mówimy o 4 tys. zł a nie o 1500.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 05.lis.2008 19:39:25 
Użytkownik

wordeck napisał(a):
Dyskusja typu: co było pierwsze - jako czy kura. Moim zdaniem warto poszukać dobrego silnika z anglika albo rozbitka (ale z nieuszkodzonym przodem) - 500 do 700 PLN. Po pierwsze będzie 3x taniej, po drugie NIGDY (prawie nigdy, nie obrażajcie się fachowcy) silnik po remoncie nie wytrzyma tyle co fabrycznie złożony. Co to znaczy? Jeśli zrobisz kapitalny remont to silnik (może) wytrzyma 200 tys. km. Jeśli kupisz fabrycznie złożony silnik z przebiegiem 200 tys. km. to też zrobisz 200 tys. km albo i więcej. No chyba, że kupisz wszystkie ORYGINALNE części, znajdziesz bardzo dobrego mechanika i jeszcze nie dasz się zrobić w jajo, będziesz złożony silnik prawidłowo docierał, itp., itd. Ale tutaj mówimy o 4 tys. zł a nie o 1500.

Pozdrawiam

po części jak najbardziej masz rację a po części nie masz racji.
Co do rozbitka lub anglika to właśnie sugerowałem przecież. A co do remontu - wypowiadam się jako człowiek który nigdy nie oddał aut w obce ręce. Z tymi 4000 przesadziłeś co nieco. No ale mnie nie obciąża robocizna w takim stopniu.
A co do maluszka - taka sprawa zmienia postać rzeczy. Sugerowałem się potrzebą naprawy auta używanego do codziennej eksploatacji a nie hobbystycznie budowanego projektu

Bestia 2,2 T 20 V Q pod kołderką w garażu

Tytuł:
PostNapisane: 05.lis.2008 20:21:46 
Użytkownik

wordeck napisał(a):
Dyskusja typu: co było pierwsze - jako czy kura. Moim zdaniem warto poszukać dobrego silnika z anglika albo rozbitka (ale z nieuszkodzonym przodem) - 500 do 700 PLN.

Pozdrawiam

Do tego najlepiej jak by nie było po dachu. Możliwość spłynięcia oleju i pracy silnika na sucho.

http://www.youtube.com/watch?v=v9InKS65Auw

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 07.paź.2009 19:18:36 
Użytkownik

ok, dzięki za pomoc

Strefa czasowa: UTC + 1