.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 07.lut.2025 23:17:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [B3] brak mocy oraz kolektor wydechowy.
PostNapisane: 27.paź.2006 21:24:33 
Użytkownik

Witam

Auto to Audi 80 B3 1.8 gaznik 75 KM. Nie mam pojecia jeszcze o tym jaki to gaznik i nie moge znalezc oznaczenia silnika.
a mam 2 nastepujace problemy.
otoz ostatnio zostalem zmuszony na wymiane uszczelki pod glowica. Wszystko zostalo poprawnie zrobione. Glowica splanowana odpowiednio skrecona, wszystkie uszczeleczki nowe. Rozrzad ustawil mi poprawnie mechanik, ale brakowalo mocy. Auto bylo zmulone. Pojechalem na regulacje zaplonu i mieszanki. Gosc mowi ze rorzad byl o jeden zabek przekoszony, ustawil i wszystko pieknie smigalo. Dodatkowo wyregulowal na gazniku wolne obroty. Dodam ze przed wywaleniem uszczelki auto palilo ok 8 - 9 l w miescie czyli przyzwoicie.
Po ok. tygodniu przyjemnej jazdy zaczal harczec wydech. Mialem poprzepalany srodkwy tlumik, wiec wymienilem na noweczke, ale dalej harczalo. Wydawalo mi sie ciagle ze to cos z przodu. Dzis doszedlem z kumplem do wniosku ze przy kolektorze wydechowym byla taka 'wajcha' metalowa nagwintowana, wkrecona w otwor kolektora wydechowego. Dzis jej nie bylo a przez otwor uciekaly spaliny.
1 pytanie: co to byla za wajcha do czego to sluzy? narazie zalepilem to cementem do tlumikow.
Odrazu wygluszylo auto, cichutko pracuje nie leca lewe spaliny.
2 sprawa...
auto stracilo moc... po calej operacji z uszczelka i regulacja rozrzadu i gaznika zasuwalo ze az milo. natomiast teraz wydaje sie zmulone. puszczam sprzeglo, gaz dociskam a ledwo czasem zedrze laczki. rozpedza sie wolniej. Poza tym gdy sie rozpedze powiedzmy do 80 na 3 biegu, puszczam gaz to szarpnie z 3 razy.
Rowniez spalanie sie znacznie zwiekszylo. wychodzi mi teraz ok 13 litrow na 100.
Przegladalem forum i tak rozkminiam co to moze byc. I tu mam kolejne pytanie.
Przy skrecaniu auta po remoncie nie dalismy uszczelki pod gaznik (lub dalismy stara) nie pamietam, ale kolega wysmarowal to silikonem czerwonym. I wlasnie sie zastanawiam czy moze brac w tym miejscu lewe powietrze. Kumpel mowil ze silikon trzyma fest i nie ma takiej opcji. Poza tym skrocilem wezyki bo byly poprzecierane. silnik troszeczke lepiej zaczal pracowac na luzie, trzyma obroty na oko o 100 wiecej i nie faluja. (nie mam obrotomierza) ale pracuje rowno.
Co Wy byscie obstawiali? cos z gaznikiem?
sprawdzilem rowniez kable wysokiego napiecia, na kablach kolegi jezdzil tak samo. Gdize jeszcze szukac przyczyny?
Z gory dzieki za pomoc i gratuluje jak ktos dotarl do tego momentu moich wypocin :)))

Tytuł:
PostNapisane: 28.paź.2006 10:57:57 
Użytkownik

witam :peace: ladnie sie rozbujales z tym opisem mam to samo autko ale niestety w temacie jestem laikiem :( !mam tylko pytanko bo czeka mnie podobna naprawka jaki to koszt wymiany uszczelki pod glowica ???z gory dzieki za odpowiedz pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 28.paź.2006 13:14:42 
Użytkownik

dario666: ja robilem sam z kolega i zaoszczedzilem okolo 300 zl.
W sklepie zakupilem nastepujace czesci
uszczelniacze zaworowe, filtr oleju, uszczelka pod glowice, pod kolektory, pod przykrywe glowicy, kopulke aparatu zaplonowego, swiece, szczotki w alternatorze, olej 5 litr.
i jakies drobiazgi jeszcze o ktorych pewnie zapomnialem.
Za to zaplacilem ok 250 zl
Nastepnie dalem do planowania glowice. Wymieli mi prowadnice, uszczelniacze zaworowe mialem swoje wiec kosztowalo mnie to 220 zl
Potrzebny jest klucz dynamometryczny do skrecenia glowicy i nasadka odpowiednia. (90 zl klucz i 60 zl nasadka w Castoramie) Jesli nie masz tych narzedzi kup w castoramie, odkrec, idz zwroc (zwroca ci kaske) a potem kup jeszcze raz, skrec glowice, wyczysc i oddaj ponownie - ja tak zrobilem :D heheh
Po skreceniu auta pojechalem na regulacje mieszanki i zaplonu - 50zl
Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 28.paź.2006 13:38:47 
Użytkownik

Ta rurka, to miejsce do badania składu spalin przed katalizatorem.

Tytuł:
PostNapisane: 28.paź.2006 17:15:13 
Użytkownik

hejka DZIKU nistety dla mnie to co napisales to czarna magia i nistety nie mam zadnego kolesia kumatego wiec bede jezdzil tak dalej bo u mechaniora to koszt 1000 i zastanawiam sie skad bym wiedzial ze on te wszystkie rzeczy wymienil a nie tylko uszczelke???szkoda ze jatem z drugiej czesci polski Krakow ;) a tu nie ma chetnych do pomocy nawet na AKP !!u mnie poza tym auto sie chyba juz rozpada i nie wiem czy nie puscic go do wisly :( wlasnie rozpadl sie zewnatrzny przegub i auto stoi!!nie mam szczescia do tego auta do wymiany mam jeszcze odboje poduszki uszczelka pod glowica a ostatnio jeszcze jakis sk.....mi rozwalil ciosem karate lewe szklo w lusterku i gdzie to teraz dostac szklo podgrzewane?

Tytuł:
PostNapisane: 28.paź.2006 21:48:30 
Użytkownik

DARIO 666: radzilbym ci naprawde nie jezdzic z rozwalana uszczelka pod glowica. Dostanie sie woda, przegrzejesz silnik a to bedzie poczatek kosztownych napraw...
Dasz rade, zrobisz ta uszczelke, zawias zostaw na pozniej. Radzilbym zbierac pienazki na naprawde tej uszczeleki i poszukaj innego mecha, u mnie jeden chcial to zrobic za 700 zl...
POzdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 07.paź.2009 19:23:23 
Użytkownik

ok, dzięki za pomoc

Strefa czasowa: UTC + 1