Witam Kolegów.
Dziś wymieniałem kilka części w swojej setce między innymi termostat, ale postanowiłem także zdjąć dolotowy z turbiny, ażeby sprawdzić jej stan (luzy) bo to zawsze daje dość dobry obraz stanu całego silnika i prawdziwości przebiegu. Turbinka ma delikatnie luzy, ale w granicach norm przyzwoitości wiec to mnie bardzo uspokoiło. Ale wąż miał troche nalotu z oleju więc postanowiłem zdjąć wszystkie węże i je wyczyścić. Po zdjęciu węża z kolektora dolotowego zatkało mnie na cacy. W samym kolanku było tyle nagaru (ta kupka)
tutaj fotka kolektora wewnątrz
Zdjąłem cały kolektor wyczyściłem, wymyłem... Wysypała sie z niego ze szklanka takiego syfu... Teraz pytanie. Skąd to do cholery i to w takiej ilosci? Auto nie połyka oleju ani nic.
Teraz druga rzecz... Wymieniłem termostat bo wcześniejszy nie trzymał, wylałem ok. 7 litrów płynu. Zamontowałem nowy, nowy czujnik płynu ten dwupinowy, wlałem niecałe 5 litrów i koniec, zbiorniczek zapełnił sie a płyn nie schodził... odpaliłem auto a płyn zamiast znikać zaczął wypływać ze zbiorniczka. W górnym wężu nie było wogóle płynu, odkręciłem ten czujnik u góry kolanka i płyn dopiero zaczął przepływać górnym wężem w stronę silnika. Kiedy już zaczął wypływać wkręciłem czujnik i wlałem resztę płynu która mi została.
Moje pytanie brzmi, dlaczego tak sie stało? Czy w jakiś inny sposób trzeba odpowietrzać układ chłodzenia? Później odpaliłem auto i wskazówka trzyma sie jak przybita gwoździem lekko dotykając kreski 90oC.
Aaaaaa... jeszcze jedno tak na marginesie... Próbowałem podłączyć go pod vaga bo mam problem z absem i wcześniej jak miałem problem ze świecami i klops... Mam przejściówkę z OBD2 na 1 Polskiego Vaga 2.5 i 4.9 i nic. Niby program sie odpala, dioda na vagu miga ale przy próbie połączenia czy to z silnikiem czy absem cały czas wyświetla sie komunikat o nawiązywaniu połączenia i po 5 razach - brak komunikacji. Miał ktoś podobny problem? Odpinałem klemy na ok. godzinę - bez rezultatu.
Będe wdzięczy za odpowiedzi w temacie. Szukajka nic ciekawego nie pokazała... Pozdrawiam, Mariusz M.