.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 08.lut.2025 08:20:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: co to za czujnik ? audi c3
PostNapisane: 05.sty.2010 17:09:57 
Użytkownik

Witam.Mam maly problem z pewnym czujnikiem.Moje auto to audi 100 c3 2.1 5 cylindrow 136 KM.W przedniej czesci silnika po lewej stronie zaraz pod czujnikiem temperatury znajduje sie czujnik ktory wysyla sygnal do stabilizatora wolnych obrotow.Ulamala mi sie w nim zlaczka w ktora wpina sie kabel i nie mam go teraz jak podlaczyc,a tym samym silnik nie chodzi wogole na biegu jalowym na benzynie.Kiedy dotkne do glowki tego czujnika to chodzi.A na gazie chodzi nawet przy odpietym przewodzie.Czy to normalne ? A pozatym chcialem kupic nowy ale w sklepie nie wiedza nawet jak to sie nazywa.Ponizej podaje link do fotki z mojej ksiazki obslugi audi.Na obrazku jest pokazane zlacze dwupinowe,a ja mam jednopinowe.Kto mi wiec powie co to jest dokladnie za czyjnik i jak kupic zeby mial takie same parametry ? Najlepiej chyba bedzie jak spisze numer tego czujnika,ale wtedy chyba trzeba bedzie spuscic plyn z ukladu chlodzenia. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e37 ... af4ef.html

Tytuł: Re: co to za czujnik ? audi c3
PostNapisane: 05.sty.2010 17:37:00 
Użytkownik

bugatti415 napisał(a):
Ulamala mi sie w nim zlaczka w ktora wpina sie kabel i nie mam go teraz jak podlaczyc,a tym samym silnik nie chodzi wogole na biegu jalowym na benzynie.Kiedy dotkne do glowki tego czujnika to chodzi.A na gazie chodzi nawet przy odpietym przewodzie.Czy to normalne ?

Tak.
Ot czujnik temperatury jendnopinowy chyba 0..130'C (czarny). Występuje prawie we wszystkich 5-cylindrówkach.

Tytuł:
PostNapisane: 05.sty.2010 20:53:17 
Użytkownik

A czy on odpowiada za obroty silnika na biegu jalowym ? I jak on dokladnie sie nazywa? Bo nie wiem jak mam wytlumaczyc chlopu w sklepie. Czujnik temperatury to wiem napewno ze jest ten ktory znajduje sie wyzej ,zaraz nad nim,a ten to tez jest czujnik temperatury ?

Tytuł:
PostNapisane: 05.sty.2010 22:06:17 
Użytkownik

bugatti415 napisał(a):
A czy on odpowiada za obroty silnika na biegu jalowym ? I jak on dokladnie sie nazywa?
Sam sobie ładnie odpowiedziałeś na początku pierwszego posta.

bugatti415 napisał(a):
A czy on odpowiada za obroty silnika na biegu jalowym ? I jak on dokladnie sie nazywa? Bo nie wiem jak mam wytlumaczyc chlopu w sklepie.
Cóż... imienia nie ma :D

Strefa czasowa: UTC + 1