Siemanko
Od kilku dni stałem sie posiadaczem B3 z silnikiem jak w temacie + elpidzi.
Wczoraj z dnia na dzien "zdechł" wskaznik temperatury na desce.
Po przekopaniu forum swoje pierwsze kroki kieruje w strone czujnika temperatury ( poprzedni wlasciciel cos cwierkał ze wlozyl taki za 15 zeta) chociaz literatura wspomina tez cos o zimnych lutach na tablicy zegarów.
I teraz pytanie do znawców tego silnika - na trójniku ukladu chlodzenia mam dwa czujniki - jeden wkrecany od góry ( który ma dwa przewody) i to on wlasnie (chyba) odpowiada ze odczyty temperatury na desce - wg ETKA ma numer 035919369C.
Drugi jest wkrecony jakby od dołu i tez ma dwa przewody - tylko ze w moim kochanym samochodzie - jeden z przewodów sie urwał a jakis patafian zamiast to naprawic, zaizolował przewód i rzucił obok - usłyszałem ze czujnik ten jest to "pomocniczy czujnik " od właczania wentylatora chlodnicy - niech ktos potwierdzi albo zaprzeczy.
Termostat wykluczam bo weze momentalnie robią sie gorące i wentylator chlodnicy tez zalacza sie poprawnie.
Moglby mnie ktos oswiecic jaką role spelniają te czujniki w trojniku.
Oczywiscie czujnik temperatury zamierzam kupić w ASO.
PS
Ogolnie mam jeszcze problem z brakiem mocy na benzynie po gwałtownym wcisnieciu pedału ale rozwiazanie znalazłem tutaj:
http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=40438
Pozdrawiam i dzieki za kazdy post