.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 08.lut.2025 22:57:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [ABT B4] kolor świec i przerywanie na zimnym silniku
PostNapisane: 19.cze.2010 14:39:35 
Użytkownik

Witam,

Ostatnio wymieniłem świece na NGK BUR6ET trójelektrodowe i po przejechaniu kilkunastu km zauważyłem, że elektrody mają nalot koloru niebieskiego lub jasno błękitnego reszta czyli elektroda główna i korpus są czyste. Wcześniej miałem Beru na nich korpus (podstawa przy elektrodach) miał kolor czarny a elektrody były czyste bez żadnego osadu. Poza tym jeszcze mam taki problem, że po zapaleniu silnika na zimno chodzi na początku dobrze następnie dusi go parę sekund i potem już cały czas jest ok aż do zgaszenia A gaśnie tez często nierówno lekko zaklekocze Co to może być :-(
Podłączyłem go pod kompa brak błędów, filtry wymienione, czujniki wszystkie posprawdzane temperatury zasysanego powietrza i niebieski kable BERU ok, opór w granicach 5 Ohm Benzyna tankowana w różnych firmowych stacjach zapłon i rozrząd sprawdzone spalanie benzyny w normie. Co o tym myślicie?

Tytuł:
PostNapisane: 19.cze.2010 18:09:44 
Użytkownik

Ten niebieski nalot na elektrodach w nowej świecy - czy świadczy o tym, że jest uboga mieszanka, czy źle dobrana ciepłota świecy :?: Te świece NGK BUR6ET ponoć przeznaczone są do lpg ja jeżdżę na benzynie a może to normalny nalot w trakcie wypalania choć świece po założeniu zostały dogrzane.

Tytuł:
PostNapisane: 20.cze.2010 09:29:49 
Użytkownik

Auto: A6 C6 2.0 TDI CAHA
http://www.aa1car.com/library/reading_spark_plugs.jpg
http://www.syrena.terramail.pl/swiece/swiece.html
tu masz świece jak powinno i nie powinno mniej więcej to wyglądać
zrób zdjęcie wklej może ktoś się wypowie.

Tytuł:
PostNapisane: 20.cze.2010 12:54:12 
Użytkownik

pierwsza świeca to Beru na niej przejechało audi 20 k km i na elektrodach nie ma żadnego osadu po prawej NGK nowa po przejechaniu ok 20 km nalot jest jasnoniebieski lub jasnobłękitny

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 20.cze.2010 13:00:15 
Moderator

Auto: 4x Audi
a oleju zbytnio nie ubywa ?

Jest S4 B5 AGB
Garage Our Cars

Tytuł:
PostNapisane: 20.cze.2010 13:25:15 
Użytkownik

Silnik chodzi ok nawet bdb, tylko te chwilowe duszenie na zimnym i nierówne gaśnięcie. Olej mam syntetyk Liqui moly 5w/40 hightech i jak wlałem to po 4-5 kkm jest dalej 3/4 miarki Nie wiem co z tymi świecami bo mówiąc szczerze takiego koloru dziwnego jeszcze nie spotkałem Gdyby była uboga mieszanka to w Beru byłyby chyba elektrody podpalone a na nich nie ma żadnego osadu i są czyste jak po wyczyszczeniu a w NGK od razu elektrody zrobiły się niebieskie.

Tytuł:
PostNapisane: 20.cze.2010 16:08:06 
Użytkownik

Auto: A6C5 AKE
STROKE napisał(a):
pierwsza świeca to Beru na niej przejechało audi 20 k km i na elektrodach nie ma żadnego osadu po prawej NGK nowa po przejechaniu ok 20 km nalot jest jasnoniebieski lub jasnobłękitny

Obrazek

Jak dla mnie to nie jest nalot tylko zmiana koloru powloki (chrom czy cokolwiek to jest) która pokrywa metalowy korpus swiecy. Cos jak zakolorowanie rury wydechowej w motocyklach :peace:

Czy zmiana świec ma zwiazek z przypadłościami o których piszesz ? Może ma. Ale to byłaby kwestia wlasciwego doboru świecy (wartość cieplna). Nie zawsze zamienniki podawane w tabelach są dokładnie takie same. Czasem to "trochę" robi róznicę ;)

Pozdrawiam, Roman

A6 C5 2,5 TDI AKE Avant 2000

Tytuł:
PostNapisane: 20.cze.2010 16:28:53 
Użytkownik

RomanS napisał(a):
Jak dla mnie to nie jest nalot tylko zmiana koloru powloki (chrom czy cokolwiek to jest) która pokrywa metalowy korpus swiecy. Cos jak zakolorowanie rury wydechowej w motocyklach :peace:

Czy zmiana świec ma zwiazek z przypadłościami o których piszesz ? Może ma. Ale to byłaby kwestia wlasciwego doboru świecy (wartość cieplna). Nie zawsze zamienniki podawane w tabelach są dokładnie takie same. Czasem to "trochę" robi róznicę ;)

Masz rację RomanS prawie lub trochę robi wielką róznicę Właśnie sprawdzałem i to jest niebieski nalot i usunąłem go Po założeniu tych świec na początku zaczął dobrze chodzić a potem zaczął się nienormalnie dławić po krótkim czasie dosłownie o mało silnik nie zgasł i potem się wyrównało i już było ok W katalogu NGK te świece dedykowane są do mojego samochodu i dużo osób na nich jeździ i nie narzeka Czyli albo ciepłota ich jest niewłaściwa albo to jest substytut oryginału.

Strefa czasowa: UTC + 1