.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 09.lut.2025 02:25:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C4 2.8 AAH] Nietypowy wyciek oleju?
PostNapisane: 18.lip.2010 20:42:33 
Użytkownik

W swojej niuni od pewnego momentu zauważyłem wyciek oleju. Po ściągnięciu kolektora dolotowego ukazała mi się kałuża (!) oleju stojąca między blokami :( Fakt: uszczelki pod głowicami jeszcze nie zmieniałem, ale myjąc i obserwując później silnik zauważyłem tylko lekko spoconą uszczelkę głowicy, natomiast olej już stał w większej ilości. Kiedyś przypadkiem oparłem się o jedną z rurek płynu chłodniczego które biegną wzdłuż bloków pod kolektorem ssącym i okazało się że bardzo luźno jest osadzona! Czy jest możliwe aby w miejscu zaznaczonym strzałką (na połączeniu rurki z blokiem) wyciekał olej? Miał już ktoś podobny problem? A może ma ktoś z Was schemat jak te rurki są zamocowane???

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i pomoc!

[IMG=http://img689.imageshack.us/img689/5351/wycieks.th.jpg][/IMG]

Uploaded with ImageShack.us

Tytuł:
PostNapisane: 13.sie.2010 11:52:30 
Użytkownik

Olej cieknie (wyciska) ci spod pokrywy aluminiowej, którą masz na dłoni. Teoretycznie wydawać by się mogło, że tam nie ma przecież oleju w takiej ilości, lecz jednak się wydostawał. Po latach aluminium chyba się odkształca i uszczelka nie spełnia zadania pomiędzy śrubami.
U siebie usunąłem ten wyciek (leciało już sporo, aż przelewało się na tył bloku, skrzynię i wydech) wycinając nową uszczelkę i osadzając na silikonie. Trochę (delikatnie) postukałem pokrywę żeby ją wyprostować wokoło dekla na grzbietach pomiędzy śrubami, może tez pomogło, nie wiem).
W każdym razie po położeniu wymytego dekla na szybie wyraźnie było widać 'garby'. Teraz mam sucho a też wystraszyłem się na dobre że to któraś z uszczelek.

Strefa czasowa: UTC + 1