.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 10.lut.2025 15:56:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: 2,5 tdi v6 AKN Regeneracja odmy - jak ?
PostNapisane: 23.lis.2009 12:13:00 
Użytkownik

Na początku przepraszam za, zapewne powtarzający się post lecz po moich poszukiwaniach nie natrafiłem na takowy.
Otóż na dzień dzisiejszy nie jestem w stanie inwestowac w nowy filtr odmy z tego powodu jestem zmuszony dokonac oczyszczenia starego.
Prawdopodobnie na forum jest osoba która dokonała regeneracji odmy na taka "wielokrotnego urzytku", na tą chwilę nie wiem jaką odmę osiadam tj starego czy nowego typu, auto jest z 99r.
Za wszelką pomoc będę wdzięczny.

Tytuł: Re: 2,5 tdi v6 AKN Regeneracja odmy - jak ?
PostNapisane: 23.lis.2009 12:56:35 
Użytkownik

kori napisał(a):
Na początku przepraszam za, zapewne powtarzający się post lecz po moich poszukiwaniach nie natrafiłem na takowy.
Otóż na dzień dzisiejszy nie jestem w stanie inwestowac w nowy filtr odmy z tego powodu jestem zmuszony dokonac oczyszczenia starego.
Prawdopodobnie na forum jest osoba która dokonała regeneracji odmy na taka "wielokrotnego urzytku", na tą chwilę nie wiem jaką odmę osiadam tj starego czy nowego typu, auto jest z 99r.
Za wszelką pomoc będę wdzięczny.

Z tego co pamiętam to AFB i AKN posiadają odmę starego typu. Nowa odma montowana była w AKE i innych.

.
Moja NiuŃkA
Jestem optymistą, wiem to pewne kupię 2.5 Tdi BAU i to jest niezmienne.

Tytuł:
PostNapisane: 23.lis.2009 18:51:43 
Użytkownik

w AKn rowniez jest "nowa"

A6 '00 2.5 tdi tip AKN/sprzedana
XVS Midnight Star 950 '09

Tytuł:
PostNapisane: 23.lis.2009 20:16:19 
Użytkownik

Masz starą odmę szmacianą, tej się nie czyści tylko wymienia, a tu masz cały opis carlnowy http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopi ... sc&start=0
Ps. Radze ci te parę groszy pożyczyć i wymienić odmę bo jak ci polecą wałeczki to będziesz musiał pożyczyć z 5000zł
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 24.lis.2010 19:49:19 
Użytkownik

sertoja napisał(a):
Masz starą odmę szmacianą, tej się nie czyści tylko wymienia, a tu masz cały opis carlnowy http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopi ... sc&start=0
Ps. Radze ci te parę groszy pożyczyć i wymienić odmę bo jak ci polecą wałeczki to będziesz musiał pożyczyć z 5000zł
pozdrawiam

1 pytanie - czym sie rózni dokładnie wyczyszczona odma np benzyną ekstrakcyjna (drozna ) od nowej? (mam tu na mysli odpowiedz od strony technicznej nie druciarstwo itp)

2- pytanie jak wyczysci odme tzn nie bedzie blokowania odpowietrzania skrzyni korbowej to jak maja poleciec wałki ? jesli bedzie drozna to smarowanie bedzie jednakowe na wyczyszczonej jak i nowej -nowa po 10 tys tez sie juz nieco zanieczysci zgadza sie ?

Tytuł:
PostNapisane: 24.lis.2010 21:09:29 
Użytkownik

kolego zeby wyczyscic odme musisz ja rozebrac domyslam sie, ze wiesz jak jest zbodowana. Wypierzesz dokladnie ten material i nawijasz z powrotem,a jak to sleisz do kupy to twoja wyobraznia. Bez rozwiniecia nie ma mozliwosci udroznienia.

Tytuł:
PostNapisane: 25.lis.2010 11:34:19 
Użytkownik

Co wy wogole piszecie ... Radzicie chlopakowi czyszczenie odmy, jezeli nie ma pieniedzy na nowa to po jakiego .... kupowal taki samochod z takim motorem. Nie od dzis wiadomo ze jezeli kogos stac na ten silnik to musi miec cos w zanadrzu.

Co do tej odmy. Moja tez jest z 1999 roku i wyjechala z fabryki w maju. Kiedy profilaktycznie chcialem wymienic odme okazalo sie ze jest nowego typu. Takze w AKN-ach byly odmy nowego typu. Teraz mam silnik z koncowki produkcji AKN-ów i nawet sie za to nie biore bo wiem ze tylko strace czas na rokrecanie wszystkiego i ponowne skrecanie...

Tytuł:
PostNapisane: 25.lis.2010 20:16:00 
Użytkownik

mateuszsta20 napisał(a):
Co wy wogole piszecie ... Radzicie chlopakowi czyszczenie odmy, jezeli nie ma pieniedzy na nowa to po jakiego .... kupowal taki samochod z takim motorem. Nie od dzis wiadomo ze jezeli kogos stac na ten silnik to musi miec cos w zanadrzu.

Co do tej odmy. Moja tez jest z 1999 roku i wyjechala z fabryki w maju. Kiedy profilaktycznie chcialem wymienic odme okazalo sie ze jest nowego typu. Takze w AKN-ach byly odmy nowego typu. Teraz mam silnik z koncowki produkcji AKN-ów i nawet sie za to nie biore bo wiem ze tylko strace czas na rokrecanie wszystkiego i ponowne skrecanie...

samochód taki jak a6 tdi -mój akurat (1999)to od 15 tys w zwyż więc cos zblizone wartoscią do kilkuletniego daewoo zgadza sie ?
serwisowanie tego silnika to studnia bez dna słusznie ktos kiedys napisał ze to zemsta niemców za grunwald ;-) .kiedy dzis pojechałem do serwisu po kilka uszczelek i kilka dupereli scierpła mi skóra za 1mb węzyka przelewowego od wtrysków do pompy powiedzieli mi 80 zł!! to co musowo kupiłem a wezyk kupiłem w sklepie z traktorami za 5zł . odbierałem dzis tez zregenerowane turbo w mielcu (reg-mot) cos mi świstało a okazało sie ze uszczelka w dolocie była wygwizdana mechanik stwierdził ze turbo padniete no zawiozłem do regeneracji ale za póno sie kapnołem .podczas regeneracji (częściowej) wymienili wirnik odblokowali kierownice i wywazyli na pytanie o odme powiedzieli tak <<wazne>> sami doradzili mi wyczyszczenie jak usłyszeli ze 290 kosztuje nowe dlatego jutro bedzie zmontowane turbo z wyczyszczoną odmą . nie jestem ani sknerą ani scibigroszem ale robic sie w bambuko nie dam beznyslnie a skoro firma regenerujaca turosprezarki mówi ze mozna to chyba wie co mówi dajac 12 miesieczna gwarancje
swoja droga uwazam ze samochód ma jezdzic i byc jak najtanszy w utrzymaniu samochód za 15-20 tys to nie jest jakas ekstrawagancja czy luksus
a nabijanie kasy serwisowi który pewnie pęka ze smiechu gdy widzi klientów płacacych rachunki do 10 tys zł za czesci (połowa wartosci samochodu) które moze zabrac w reklamówce i w wiekszosci wykonane przez powykonawców z 500% marżą
ps sam z rok temu kupiłem w serwisie hondy za 408 zł mały potencjometr do quada który pewnie ma wartosc ze 2zł z napisem made in china poczułem sie wtedy mocno wyd....y. od tego czasu przestałem wierzyc we wszystko co orginalne i reklamy wiadomo ze 90% podróbki to szajs ale trzeba poczytac poszukac a czesci typu odma wezyk ? w odme mozxna zawsze dmuchnac przez waz i sprawdzic czy jest ok w ciagu dnia to sie nie zepsuje
tak przy okazji jeszcze mój samochód ma 250 tys i od zawsze jezdzi na 10 w 40 najpierw castol a od 3 lat lotos a wałki dalej orginał w bdb stanie . teraz wleje syntetyk i mam nadzieje ze nie bede tego żałował
pozdrawiam wszystkich

Tytuł:
PostNapisane: 26.lis.2010 13:28:54 
Użytkownik

Za niedlugi czas przeczytamy, od czego by tu zalozyc hydraulike do 2.5 TDI V6 zeby nie placic takich pieniedzy :?: :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 26.lis.2010 19:33:46 
Użytkownik

mateuszsta20 napisał(a):
Za niedlugi czas przeczytamy, od czego by tu zalozyc hydraulike do 2.5 TDI V6 zeby nie placic takich pieniedzy :?: :peace:

jesli uwazasz ze 80 zł za 1m wezyka to dobra cena to spoko ja mam inne zdanie którego nikomu nie narzucam w innych pojazdach tez płynie paliwo przez wezyki i nikt posiadający golfa 2 nie pójdzie do serwisu po wezyk a mimo to jezdzi 5 x dłyzej niz nie jedno audi...
290 za odme to tez rozbój do bmw e46 kosztuje 90 zł orginał -zwykły kawał materiału nawiniety na rolke brudzi sie i zatyka ,czyste działa cała filozofia ...
rozumiem ze ktos zle to poskałada albo załozy plastykową opaske która sie rozpusci lub nie wymieni oringów ale jak cos jest roboione ze zrozumieniem to zawsze bedzie działac .
kto chce niech utrzymuje serwisy i płaci kosmiczne rachunki oni sie smieja i wymienią wszystko od a do z łacznie z tym co trzeba i nie trzeba ;-). tam pracuja zwykli ludzie czesto uczniowie którzy popełniaja błedy maja instrukcje szkolenia i tyle a zmeczenie czy zły dzien moze spowodowac ze cos sie zapomni i po miesiacu w aucie kuku
odnosnie hydrauliki to pewnie napisze na forum jak ewentualnie znajde w usa za 50 % ceny ina lub cos porzadnego i bede chciał zebrac z 10 ciu chetnych na zakup
odnosnie odmy u mnie na pierwszy montaż w 99r była zamontowana nieorginalna !! nei pamietam teraz nazwy znalazłem dzis ja gdzies w pudlełku z gratami to tak na marginesie by wszyscy którzy sa swiecie przekonani ze kupąjac orginał dostaje sie produkt wykonany przez producenta samochodu...
do wszystkiego trzeba podchodzic z rozwaga i zrozumieniem a nie leciec na reklamie .w reklamie nawet sluby panienskie to zajeb... komedia
pozdro
ps jestem zwolennikiem wyłacznie orginału ale serwis często robi nas w bambuko i trzeba uwazac

Strefa czasowa: UTC + 1