.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 10.lut.2025 16:59:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A8 D2 4.2q 2000] problem ze skrzynią auto 5-biegową
PostNapisane: 06.gru.2010 01:49:52 
Użytkownik

Forumowicze - ratujcie. Kupiłem ładną A8-kę z USA w bardzo dobrej cenie. Niestety miała od początku problem z automatem. Wiedziałem o tym, ale i tak wychodziło tanio, tylko że nie potrafię jej naprawić :(
Skrzynia chodzi w awaryjnym trybie, generalnie na panelu świecą się wszyskie znaki (PRND4321), auto rusza z 4-go biegu. Oddałem do znajomego warsztatu, ale nie poradzili sobie, więc po miesiącu zawiozłem do Samko na Połczyńskiej. Od lipca (tak jest - LIPCA!!) nie są w stanie ogarnąć, więc jestem zdecydowany zawieźć gdzie indziej. Już nie mam cierpliwości do telefonów i jeżdżenia do nich. Pytanie - dokąd zawieźć auto? Jestem z Wawy, więc tylko te okolice dla mnie są osiągalne.
Dodam, że auto miało przebłyski normalnej jazdy po 10-15 minut kiedy skrzynia działała OK. Mówiłem o tym w Samko. Ale tam i tak wybebeszyli całą skrzynię biegów i zrobili remont. Chociaż nic on nie dał bo auto dalej nie jeździ normalnie i skrzynia chodzi w awaryjnym trybie. Ja raczej upatruję, że to kwestia elektryki - Samko od 4 miesięcy walczy ze sterownikiem skrzyni. prawie (na szczęście prawie) kupiłem nowy sterownik w ASO, ale teraz powiedzieli, że to może być jeszcze coś innego. Ogólnie to straciłem cierpliwość do nich - moim zdaniem olali temat. Rozumiem, żeby przytrzymać auto miesiąc - dwa. Ale nie pięć.
Także pomocy - będę wdzięczny za każdą radę.
PS. nie znam oznaczenia silnika - auto stoi w warsztacie - w dowodzie jest wpisane 4172 cm3 228 kW. Silnik jest 20V, 4.2, skrzynia pięciobiegowa.

Tytuł:
PostNapisane: 06.gru.2010 02:03:45 
Użytkownik

Auto: S8 D2 MTM Optikpaket Schwarz
http://www.a8team.pl/topics14/3194.htm

Tytuł:
PostNapisane: 06.gru.2010 02:13:37 
Użytkownik

dice111 napisał(a):
http://www.a8team.pl/topics14/3194.htm

Tak tak - czytałem. Rozumiem, że sugerujesz mi przewiezienie do midparts? Pytanie - czy ktoś tam zostawiał auto z problemami w elektryce? Bo jak pisałem mam 90% pewność, że to jest elektryka.

Tytuł:
PostNapisane: 06.gru.2010 11:40:29 
Użytkownik

Od nas wysyłaliśmy tam jedną skrzynie (wysłana kurierem uszkodzona, po tygodniu wysyłka od nich naprawiona), często bierzemy części, które są trudno lub w ogóle niedostępne. Samochodu tam nigdy nie oddawałem bo nie miałem takiej potrzeby, ale firmę mogę śmiało polecić, bo są konkretni i nigdy nie spóźniają się z terminami dla nas.

Tytuł:
PostNapisane: 06.gru.2010 15:44:38 
Użytkownik

qww napisał(a):
Od nas wysyłaliśmy tam jedną skrzynie (wysłana kurierem uszkodzona, po tygodniu wysyłka od nich naprawiona), często bierzemy części, które są trudno lub w ogóle niedostępne. Samochodu tam nigdy nie oddawałem bo nie miałem takiej potrzeby, ale firmę mogę śmiało polecić, bo są konkretni i nigdy nie spóźniają się z terminami dla nas.

W takim razie dam jeszcze kilka dni szansy Samko i zabieram auto na Zielonogórską. Czekam ewentualnie na pomysły kolegów - może ktoś miał coś podobnego. Acha - w aucie nie działają przyciski na kierownicy - może to mieć coś wspólnego?

Będę informował jak się sprawa potoczyła.

Tytuł:
PostNapisane: 06.gru.2010 15:50:42 
Użytkownik

A kody błędów przy podpięciu VAGa były jakieś ?

Tytuł:
PostNapisane: 06.gru.2010 23:59:52 
Użytkownik

dice111 napisał(a):
A kody błędów przy podpięciu VAGa były jakieś ?

Były - nie wiem dokładnie jakie - chodziło o ile pamiętam o błędy na elektrozaworach - ale losowo czasem 1 czasem inny numer. Stąd podejrzenie o elektrykę. Niestety nie mam sam VAGa, żeby to sprawdzić, ale po dzisiejszej rozmowie z Samko dowiedzIałem się, że jutro będą testować nowy komputer skrzyni. Oby to był szczęśliwy koniec.

Tytuł:
PostNapisane: 07.gru.2010 02:07:40 
Użytkownik

Miszcze :D Widac dobrze, że brałem od nich tylko filtr z uszczelką do mojej skrzyni

Strefa czasowa: UTC + 1