.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 11.lut.2025 02:35:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [100 C3 1990] Wymiana automatu/swap na manuala, dość pilne..
PostNapisane: 26.gru.2010 15:04:12 
Użytkownik

Auto: A8 D2 2.8Q + A2 1.4 TDi
Witam serdecznie...

Skrzynia w moim Audi padła do końca i nie opłaca się już w nią inwestować (wstępne oszacowanie kosztów - 3-3,5k złotych netto). W związku z tym muszę skrzynię wymienić i tu zaczynają się schody...

1)

W samochodzie jest to:
http://www.vagcat.com/epc/cat/au/A100/1 ... 1/1136688/

Zwykła VW097, ale - niestety - w odmianie wyprodukowanej w ok. 10 000 sztuk... (moja ma n/s 8050). Zdobycie jej graniczy z cudem, stąd też chciałbym się dowiedzieć, czy to:
http://www.vagcat.com/epc/cat/au/A100/1 ... 1/1214832/

można wstawić zamiennie? Różnice są jedynie w konstrukcji bagnetu, uchwycie nr 38 (można to odkręcić i przełożyć?) i w zamocowanej do nowszych skrzyń osłonce i konsoli do Procon-Tenu (reszta elementów ta sama). Wydaje mi się, że to powinno zadziałać - bo producent skrzyni nabijał na nią tylko numer obudowy, a dopiero w Audi dodawano kod skrzyni - już po przykręceniu odpowiednich uchwytów i dodatków....

2)

Jak wygląda sprawa komputera skrzyni? VagCat podaje inne numery, ale też silnik ma inne oznaczenie - w serwisie powiedzieli mi, że komputer jest bardziej związany z silnikiem, więc wygląda, że zapasuje - w sumie VagCat nie podaje innych komputerów do skrzyni o innym kodzie, a tylko do innego kodu silnika...

3)

Jeśli to nie zadziała, to co potrzeba do przekładki? Skrzynka, pedały, sprzęgło, półosie, wybierak, linka sprzęgła, wysprzęglik? Czy też może dochodzi głębokie grzebanie w elektronice?

Z góry dziękuję za jakąkolwiek radę - zależy mi na uratowaniu auta, najchętniej z automatem, bo to w końcu dość rzadka wersja...

03' Audi A2 1.4 TDi - czemu to nie ma przodu?

Tytuł: Re: [100 C3 1990] Wymiana automatu/swap na manuala, dość pil
PostNapisane: 27.gru.2010 09:51:53 
Użytkownik

Czesc, nie wiem czy ci pomoge. Ale od pol roku walcze ze swoim autoamtem w cygaro, jest tu na forum moj post. Powiem szczerze ze mimo usilnych staran aby ten automat zostawic (komfort jazdy jest super) to juz jestem przekonany na prawie na 100% ze na wiosne biore sie za swap na manualna skrzynie. Audi 100 w manualu tez mialem kiedys i nie nazekałem. Cygaro to cygaro :)

Troche czasu orientowalem sie co i jak z przekladka i powiem ci ze kosztowo to 1500-2000zl. Samemu jakbys robil to moze 1000zl za czesci. Ale z praktyki powiem ci ze sa jeszce koszty nieprzewidziane i pozniej trezba szukac jakiejs pierdolki

Czekam jeszcze na odpowiedzi w sprawie mojego automatu i jesli okaze sie ze nie da sie go naprawic to kupuje drugie audi na dawce w manualu. Koszt takiego auta to 800-1500zl i masa innych czesci ktore ci ewentualnie zostana lub powymieniasz.

Ja kupie auto w polsce zarejestrowane, powymieniam co trzba a reszte sprzedam handlarzowy na czesci za symboliczna złotówka na umowe. Ewentualnie kolega sprowadzi mi z niemiec bez prawa do rejestracji, tylko musze sie ostaecznie zorientowac czy to jest w 100% legalne, ale chyba tak. Powodzenia

Dodam jeszcze bo nie wiem czy czytales ze trezba sklepac tunel od strony kierowcy aby pedaly od manuala sie zmiescily. Podobnio solidny mlot wystarczy a pozniej to zakonserwowac

Tytuł:
PostNapisane: 27.gru.2010 22:19:11 
Użytkownik

Auto: A8 D2 2.8Q + A2 1.4 TDi
Witam serdecznie,

Dziękuję za odpowiedź! Zabrałem się dzisiaj ostro do kombinowania i wyszło mi coś takiego, że o ile nieco taniej dostanę części do przekładki (byłaby szansa zmieszczenia się w 800zł), to jednak wymiana może spokojnie sięgnąć powyżej 1000zł - czyli tak, jak pisałeś. Dostałem jednak lepszy namiar - na warsztat ASB, który bierze uczciwe pieniądze za remonty skrzyni i ma dobre opinie i jutro zawożę im skrzynię. Ew. faktycznie zakupię skrzynię i spróbuję sklecić...

Dzięki za pomoc!

03' Audi A2 1.4 TDi - czemu to nie ma przodu?

Strefa czasowa: UTC + 1