.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 11.lut.2025 14:32:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: A6/C5/2,5 tdi separator oleju
PostNapisane: 18.mar.2011 19:29:22 
Użytkownik

Witam wymieniłem separator oleju z przyczyn naturalnych puszczał olej do turbiny i lipa po wymianie nadal jest olej w dolocie,mianowicie w wężu od separatora do turbiny w wewnątrz węża jest olej co może być ? Z góry dzięki wszystkim za pomoc.

Tytuł: Re: A6/C5/2,5 tdi separator oleju
PostNapisane: 21.mar.2011 22:28:05 
Użytkownik

dawid7721 napisał(a):
Witam wymieniłem separator oleju z przyczyn naturalnych puszczał olej do turbiny i lipa po wymianie nadal jest olej w dolocie,mianowicie w wężu od separatora do turbiny w wewnątrz węża jest olej co może być ? Z góry dzięki wszystkim za pomoc.

jeslli to silnik ze starym typem odmy -szmacianej to prawdopodobnie zrypała sie blaszka przynitowana od wewnetrznej strony obudowy odmy. jest widoczna po wyjeciu separatora na srodku mała ok 5mm srednicy pełniąca funkcje zaworka .aby to naprawic trzeba zdjac cała obudowe i sprawdzic jej przyleganie od wewnętrznej strony . umnie tak było. rozwierciłem lekko przygiołem ,przynitowałem i wymieniłem odme na nowy typ .miodzio!! oleju zero roboty troche z tym jest do tego trzeba wymienic blaszana uszczelke pod obudową separatora -bardzo ważne !!! wbrew pozorom przez tą gówniana blaszke mozna stracic właściwe cisnienie oleju w silniku .oring od smarowania turbo tez nowy trzeba dac .wszystko dostepne tylko serwis ok 60 zł

Tytuł: Re: A6/C5/2,5 tdi separator oleju
PostNapisane: 21.mar.2011 22:30:18 
Użytkownik

cisnienie- blaszana uszczelka pod obudową .

Tytuł:
PostNapisane: 23.mar.2011 20:35:49 
Użytkownik

Wszystko pięknie ładnie ale trzeba pompę wyjąć żeby się dobrać do tych śrub i wyjąć dekiel chyba że ma ktoś inny patent i ta odma włożyłeś nowego typu i jest ok?

Tytuł:
PostNapisane: 28.mar.2011 16:58:36 
Użytkownik

na nowej odmie jest ok z tego co wywnioskowałem to jest to model dozywotni nie wymaga wymiany bo nie ma w niej niczego o mogłoby sie zatkac ,bynajmniej jest cała plastikowa i ma inna konstrukcje( labiryntową ) od starej .
nie trzeba wyjmowac pompy .do srub pod pompa trzeba dojsc przez włozenie krótkiej koncówki imbusowej 5mm i przez koncówke załozyc kluczyk 10mm wtedy mozna to wykręcic i wkrecic .moment dokrecania -tylko na wyczucie .

Tytuł:
PostNapisane: 29.mar.2011 04:44:04 
Użytkownik

W sobotę biorę się ostro za to :peace:

Strefa czasowa: UTC + 1