.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 15.lut.2025 19:27:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: 100 2.8 92r. automat skrzynia szarpie przy zmianie biegów
PostNapisane: 05.cze.2011 20:42:44 
Użytkownik

Witam

nie dawno kupiłem sobie audiczkę w automacie który mi się bardzo spodobał, niestety z tego co się dowiedziałem to nie powinien szarpać przy zmianie biegów.
najbardziej odczuwalne jest szarpanie z 1->2->3 z 3->4 już przełącza ładnie skrzynia ma niestety lekkie wycieki z powodu nieszczelnej uszczelki miski olejowej oraz oringów przy chłodnicy, stanu oleju jeszcze nie sprawdzałem.

dzisiaj wymieniłem oringi niestety wymiary z etki dały efekt prawie fontanny więc zamiast 11x2,5 kupię 11x3 chyba że mają być jakieś specjalne.
co do filtra i oleju to już kosztowna inwestycja więc chciał bym mieć pewność że inwestycja się opłaca.
na vagu nie pokazuje mi żadnych błędów ale przy teście wyjść na zawoże(valver) 4 nie słyszę jak cyka, pozostałe 3 słychać.
co do oleju w skrzyni czytałem że jeśli nie jest szary to nic się w skrzyni nie zaciera, mój jest czysty czerwony.

chciał bym też dowiedzieć się ile oleju tam wchodzi bo co do tego też rużnie piszą że albo 3-4 albo 7.

Tytuł:
PostNapisane: 09.cze.2011 21:01:57 
Użytkownik

jeśli masz wycieki to sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. w automacie poziom oleju musi być prawidłowy bo dzieją się z nim potem cuda.jeśli nie wiesz kiedy olej był wymieniany to szykuj kasę i:
uszczelnij wycieki
jedź do zakładu zajmującego się automatami i niech wymienią obowiązkowo filtr, uszczelkę i olej

Tytuł:
PostNapisane: 25.cze.2011 19:58:47 
Użytkownik

W aucie sam wszystko naprawiam więc sam wymianię te żeczy, zastanawiam się też nad stanem tarcz "sprzęgieł". znalazłem taką stronę z częściami, ceny nie są straszne więc można by te tarcze wymienić bo jak podejrzewam skrzynia szarpie ponieważ nie jest w stanie wychamować odpowiednio obrotów aby zdrać prędkość z obrotami na danym biegu.
http://www.midparts.com.pl/pl/c/4HP18/98

Tytuł:
PostNapisane: 25.cze.2011 20:28:02 
Użytkownik

u mnie skrzynia odmówiła posłuszeństwa ku.....a. skrzynia wyciągnięta, ale z racji tego, że w naprawie automatów jestem ciemny oddaje do profesjonalistów. U mnie stracił się wsteczny, a potem reszta. Do regeneracji sprzęgło i tarczki do wymiany najprawdopodobniej. Powodem u mnie była uszkodzona chłodnica i woda poszła do skrzyni. Midparts jest jak najbardziej ok

Tytuł:
PostNapisane: 03.lip.2011 09:47:36 
Użytkownik

udało mi się skręcić kasę na a6 więc 100 idzie na handel, w nowej mam manuala, może i mniej wygodny ale bezproblemowy, poza tym ze wczoraj sprzęgło zostało mi w podłodze :( ale będzie nowa pompka i będzie latać :) na sekwencji.

Strefa czasowa: UTC + 1