.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 20.lut.2025 23:59:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [100 C4 2.3 AAR] ustawienie rozrzadu
PostNapisane: 23.sie.2011 09:55:53 
Użytkownik

temat dotyczy rozrządu a właściwie punktów na kole zamachowym w walku bo chce sprawdzić czy nie jest przesunięty. a dlaczgo pytam auto nie pali odrazu tylko za 3 4 razem poza tym jak est gorący to wcale nie pali

poprawiłem nazwę tematu/Przemo

Tytuł:
PostNapisane: 23.sie.2011 10:29:34 
Użytkownik

ja miałem podobne jaja ale nie szukałem przyczyny w rozrządzie ale w czujnikach, klapce spiętrzającej itp pierdołach- bo powiem szczerze, że według mnie nie rządzi się ten silnik logicznymi prawami. Po 2 latach użytkowania jego każdą niedogodność zaczynałem naprawiać od d... str i wychodziłem na swoje ;) np. nie palił mi na ciepło to wymieniłem czunik temp wody ten czarny( bosch 0 280 130 053 bodajże) wkręcany od dołu w króćcu w prawej str silnika i grał- i gdzie tu logika?? według mnie kompletny brak. a doszedłem do niego poprzez odpięcie kostki od niego przy każdej próbie odpalenia na ciepło. Życzę cierpliwości do tego 2.3- jest to złoty silnik ale jak się zacznie psuć to łba trzeba do niego konkretnego a żaden mechanik w okolicy nie chciał się go czepiać- więc moje łopatologiczne sposoby pomagały.

Tytuł:
PostNapisane: 23.sie.2011 10:43:31 
Użytkownik

dymian1987 napisał(a):
ja miałem podobne jaja ale nie szukałem przyczyny w rozrządzie ale w czujnikach, klapce spiętrzającej itp pierdołach- bo powiem szczerze, że według mnie nie rządzi się ten silnik logicznymi prawami. Po 2 latach użytkowania jego każdą niedogodność zaczynałem naprawiać od d... str i wychodziłem na swoje ;) np. nie palił mi na ciepło to wymieniłem czunik temp wody ten czarny( bosch 0 280 130 053 bodajże) wkręcany od dołu w króćcu w prawej str silnika i grał- i gdzie tu logika?? według mnie kompletny brak. a doszedłem do niego poprzez odpięcie kostki od niego przy każdej próbie odpalenia na ciepło. Życzę cierpliwości do tego 2.3- jest to złoty silnik ale jak się zacznie psuć to łba trzeba do niego konkretnego a żaden mechanik w okolicy nie chciał się go czepiać- więc moje łopatologiczne sposoby pomagały.

dokładnie tak jak pisze kolega wyżej. Wymień czujnik i będzie ok. Natura zna takie przypadki, że nowy czujnik też nie działał jak powinien(mowa o zamienniku).

A6 C6 [ASB]
AUDI A8 [AEW]

Tytuł:
PostNapisane: 23.sie.2011 22:39:25 
Użytkownik

Cytuj:
="dymian1987 np. nie palił mi na ciepło to wymieniłem czunik temp wody ten czarny( bosch 0 280 130 053 bodajże) wkręcany od dołu w króćcu w prawej str silnika i grał- i gdzie tu logika?? według mnie kompletny brak. a doszedłem do niego poprzez odpięcie kostki od niego przy każdej próbie odpalenia na ciepło..

Tu się nie zgodzę z kolegą. Do ustalenia usterki czasami brakuje nam tylko wiedzy na temat działania tego urzadzenia lub zbyt duża ilość możliwych przyczyn.
Np. w/w sprawa z czujnikiem temperatury cieczy.
Skopany czujnik powoduje błędny sygnał do ECU, odczytywany jako SILNIK ZIMNY. Co automatycznie uruchamia przy starcie wtrysk rozruchowy (wzbogacenie mieszanki) i co oczywiste--- zalanie silnika.
Zresztą, na tym forum na ten temat jest tyle postów, ze na doktorat starczy.

Tytuł:
PostNapisane: 23.sie.2011 23:55:54 
Użytkownik

gumiss64 napisał(a):
Natura zna takie przypadki, że nowy czujnik też nie działał jak powinien(mowa o zamienniku).

więc zapraszam na p.w. mam2 takie czujniki mi zalegające (info p.w.)

A co do zalewania ciepłego silnika- to wiedziałem o co kaman stąd pomysł o zdejmowaniu kostki od tego czujnika do czasu aż nowy przyjdzie, ale mechaniory to bez wkładania rąk pod maske sypali kwotami 200+ bo to rozrząd bo to sramto tamto pierdziamto może tak robić...

Strefa czasowa: UTC + 1