radek1467 napisał(a):
Witam , mam problem w sumie dopiero co zakupiłem sobie Audiczke i pewnego razu po przejechaniu około 15 kilometrów zaczęła mi migać kontrolka od chłodzenia , a więc wróciłem do domu , podniosłem maskę odkręciłem zbiorniczek z płynem chłodniczym i prawie wszystko mi się wylało bo było tak zagotowane ;/. Niedaleko mieszka mechanik więc poszedłem po niego aby obejrzał co mu dolega. Początkowo powiedział że uszczelka pod głowicą do wymiany, ale po chwili stwierdził że może to być termostat. No to zacząłem wykręcać go , później wrzuciłem go do gotowaniej wody aby sprawdzić czy działa ale wszystko było dobrze , więc założylem go z powrotem. Następnego dnia postanowiłem podjechać do innego mechanika i on wykluczył uszczelkę a sprawdził wiatrak od chłodnicy i powiedział że jest zepsuty, a więc mam przyczynę.
Tylko zastanawia mnie jeszcze jedno , przecież silnik nie powininem się aż tak bardzo grzać w taki chłodny dzień ;/ i pomyślałem że może jeszcze chłodnica jest zapchana ? albo może rzeczywiście jednak tak uszczelka ?
primo nie odkręca się zbiorniczka na rzogrzanym silniku bo woda jest pod dużym ciśnieniem i można się poparzyć (to że sie prawie wszystko wylało to normalne)
secundo jaka kontrolka się zapaliła? od poziomu cieczy? czy od temperatury.
Jak od poziomu to może jest gdzieś wyciek w którymś wężu lub króćcu.
Ile stopni wskaźnik temperatury wody pokazuje? powyżej 90 stopni?
tertio zanim zmienisz uszczelkę pdo głowicą wymień korek w zbiorniczku wyrównawczym, sprawdź czy gdzies nie ma wycieków i odpowietrz układ.