.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 21.lut.2025 21:20:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Skrzynia biegów i kontrolka ECPProszę o opinię i wskazówki.
PostNapisane: 29.wrz.2011 21:41:06 
Użytkownik

Witam,
Posiadam Audi A6 z 2006 roku, model 4f, 2,4 litra benzyna z bezstopniową skrzynią biegów.
Dziś miałem następującą sytuację - zatrzymałem się na parkingu i chwilę trzymałem nogę na hamulcu nie przełączając na parking, następnie zrobiłem to i później nie mogłem już przesunąć lewarka na żaden inny bieg, wyskoczyła kontraolka ECP, a na wyswietlaczu miedzy zegarami, w miejscu gdzie wyświetla się info na jakim biegu aktualnie pracuje samochód migały zaznaczone na czerwono wszystkie biegi.
Następnie wezwalem mechanika z Audi i ten doraźnie usunął usterkę, a doraźnie gdyż wracała za każdym razem gdy zatrzymywałem samochód i przełączyłem skrzynię na P. Mechanik ponownie odblokował to doraźnie mówiąc, że jutro będę musiał wezwać lawetę, lub mechanika by ponownie to odblokować i udać się do serwisu.
Przyjechałem do domu, zatrzymałem samochód na parkingu przełączając na P i problem powrócił. Nie zgasiłem jednak silnika i kilkakrotnie przycisnąłem hamulec, który w moim mniemaniu wydaje przy naciskaniu jakiś dziwny, nieznany mi dotąd dźwięk (nie wiem czy to ma jakiś związek) i nagle problem zniknął. Co ważne, gdy skrzynia pracowała w trybie awaryjnym i blokowała się przy każdym przełączeniu na P to po każdorazowym odblokowaniu przez mechanika znikała kontrolka ECP, ale wyświetlacz między zegarami wciąż migał plus w trakcie jazdy, po wrzuceniu biegu wstecznego nie działały czujniki cofania.
Czy ktoś z Was spotkał się z takim problem w tym modelu samochodu i czy może to być coś poważnego? Aktualnie, do poniedziałku nie będę użytkował samochodu, gdyż wyjeżdżam z Polski, sprawdzę jeszcze jutro czy da się zmieniać biegi i ruszyć z miejsca, ale jeszcze 15 minut temu wszystko wskazywało na to, że jest już wszystko w porządku.
Silnik przez cały czas pracował ok.
Będę wdzięczny za wszystkie pomocne odpowiedzi.
Pozdrawiam i dzięki!!

Tytuł:
PostNapisane: 29.wrz.2011 21:45:33 
Użytkownik

Chyba nie będziesz zadowolony - twoja skrzynia multitronic mówi powoli papa :(

RS3 [8V] Sportback '15
S3 [8L] Nogaroblue '01
BYŁO
S6 [C5] Avant 4.2 quattro '01
A4 [B5] Avant 1.8T quattro '97

Tytuł:
PostNapisane: 29.wrz.2011 21:56:50 
Użytkownik

A coś więcej? Mechanik sugerował z kolei, że sama skrzynia jest w stu procentach sprawna tylko szwankują jakieś sterowniki, rzecy związane z elektroniką generalnie. :)
Będę wdzieczny za więcej informacji. :)
W razie czego to jakie mniej więcej jest koszt skrzyni i czy faktycznie to może się wiązać z koniecznością wymiany.

Tytuł:
PostNapisane: 29.wrz.2011 22:15:27 
Użytkownik

O koszt skrzyni nie pytaj, może to i sterownik - regeneracja podobno 5-8 tys.

RS3 [8V] Sportback '15
S3 [8L] Nogaroblue '01
BYŁO
S6 [C5] Avant 4.2 quattro '01
A4 [B5] Avant 1.8T quattro '97

Strefa czasowa: UTC + 1