.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 21.lut.2025 21:13:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi a4 1.8T - prawidłowa obsługa silnika i automatu
PostNapisane: 04.paź.2011 11:08:51 
Użytkownik

Auto: Audi A4 1,8T Quattro S-line
Witam

Pytania dotyczą A4 1.8 Turbo, 2004r quattro, multitronic 170KM (przynajmniej tak stoi w dowodzie) - wersja amerykańska - silnik ma 25tys przebiegu (sprawdzone na 2 serwisach) więc szkoda by było zaoszczędzić 100 zł na jakimś oleju a potem robić silnik w tysiącach

Od razu zaznaczam, że forum przeszukałem, jeżeli taki temat istnieje to proszę o wskazówki, a teraz do rzeczy:

1) Gdzie mogę znaleźć pełną informację o zalecanych olejach płynach, czasie wymiany itp... może wy mi takiej informacji udzielicie...
zaznaczam, że nie interesuje mnie co sami lejecie ( i dobrze chodzi), jeśli nie jest to podparte konkretną wiedzą!

2) Dowiedziałem się, że turbina w tym silniku jest chłodzona płynem, a nie olejem i trzeba stosować odpowiedni płyn - jaki?

3) Co warto wiedzieć o tym silniku ( i skrzyni ), aby prawidłowo wszystko użytkować.
4) zakładam gaz, czy cokolwiek powinienem ew. zmienić jeśli chodzi o stosowane oleje itp...

z góry dziękuję za informacje / podane linki itp...
z góry przepraszam, jeżeli taki temat już istnieje na tym forum, a ja go przeoczyłem...

PS. Wyczytałem, że do silnika zalecany jest 5W30... Castrol... co z płynem i olejem w skrzyni

Strefa czasowa: UTC + 1