.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 22.lut.2025 19:26:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [100 C4] co to sa za rzeczy? zdjęcia spod maski
PostNapisane: 01.gru.2011 20:04:12 
Użytkownik

Witam.Jestem tu pierwszy raz kupilem ostatnio audi 100 c4 2.0(chyba) 93 rok.i kompletnie nie wiem co ta sa za rzeczy.chodzi tylko na lpg.na benzynie nie.nie znam sie na tym i prosze o pomoc rozwiklania tej zagadki.znalazlem 2 przewody gumowe ktore sa zaslepione srubami.pytanie dlaczego?
jaka nazwe ma ten silnik?jaka tu jest instalacja lpg?
http://imageshack.us/photo/my-images/83 ... ilnik.jpg/
co to za urzadzenie i co robi?
http://imageshack.us/photo/my-images/705/niewiemi.jpg/
na gumie przepustnicy jest zaslepiona sróba dziura.dlaczego tak jest?
http://imageshack.us/photo/my-images/831/przewod2.jpg/
pod guma rozdzielacza ujrzalem ze jest czegos brak:
http://imageshack.us/photo/my-images/19 ... elacz.jpg/

Bardzo bym prosil o pomoc.slabo tez odpala na gazie.trzeba troszke zakrecic.jak po nocy zostawie go na gazie to rano musze przekrecic zapon po czym przelaczyc na 1 i krecic az powoli zacznie lapac i nastepnie na 0.wtedy odpale.jesli tak nie zrobie to moge krecic i krecic az parownik stanie sie oszroniony.

Tytuł:
PostNapisane: 01.gru.2011 20:23:23 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
silnik to 2.0 8V na k-jetronic. Najważniejsza usterka to brak klapy spiętrzającej w rozdzielaczu pod tą gumą. reszta to rzeźba w celu usprawnienia gazu. to coś co nie wiesz to silnik krokowy odpowiadający za dawkowanie powietrza na wolnych obrotach a w tym układzie wynika że powietrza i gazu. Prawdopodobnie uszkodzony jest rozdzielacz paliwa dlatego ktoś ominoł go poprzez demontaż klapy co dało możliwośc pracy na samym lpg ale na dłuższą metę będziesz miał coraz więcej kłopotów z tym gazem.
Znajdź porządnego fachowca od K-jetronic i naprw to. Poźniej pomyśl w porozumieniu z majstrem od tego k-jeta co zrobić z lpg żeby to miało sens.
Z doświadczenia wiem że na dłuższą metę k-jet i lpg będzie się sypać także jedyna rada to sprzedać auto i kupić coś bez mechanicznego wtrysku czyli albo 80tke 2.0 albo V6 najlepiej 2.8 bo to najmniej kłopotliwa jednostka w tych autach z tamtego okresu produkcji. Albo jeździć na samej benzynie, wtedy K-jet jest wieczny.

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-

Tytuł:
PostNapisane: 02.gru.2011 16:49:05 
Użytkownik

tylko ze ja go kupilem miesiac temu:(jestem zawiedziony ale polak madry po szkodzie.ta klape spitrzajaca znalazlem pod siedzeniem.jesli ja wkrece to co moze sie stac?pompka chodzi bo byla odlaczona.ale jesli to jakos naprawie ten rozdzielacz to jak bede odpalal na paliwie i gasil to tez cos sie moze stac?jest tu silniczek krokowy?

na jaki moge silnik zmienic?bo nie chce tego wtrysku.

Tytuł:
PostNapisane: 02.gru.2011 17:24:03 
Użytkownik

nic nie zrobisz sam
To ustrojstwo jest trudne dla fachowców a co dopiero amatorów
niestety obstawiam poważną minę która może zakończyć się porażką lub swapem
A swoją drogą kto na zimę kupuje auto które nie jeździ na PB. Przecież jak przyjdą większe mrozy to to w ogóle nie odpali

Bestia 2,2 T 20 V Q pod kołderką w garażu

Tytuł: Re: [100 C4] co to sa za rzeczy? zdjęcia spod maski
PostNapisane: 03.gru.2011 14:59:10 
Użytkownik

witam.Jeszcze mam jedno prośbę.Zdjęcie silnika zamieszczam z innego samochodu.Mam taki sam silnik.W moim silniku nie ma czegoś takiego co(zdj.1)co to jest i do czego służy?jak przekręcam zapłon to słyszę w oddali pompkę paliwa a przy tym urządzeniu (nr2) słychać tak jakby powietrze szlo.co to za urządzenie i do czego służy?pompka chodzi bez przerwy.ma tak być?jesli nie to co jest zepsutego?co to za czujnik?(zdj.3)co to za urządzenie?(zdj.4)proszę o normalna odpowiedz i wytłumaczenie. http://imageshack.us/photo/my-images/26 ... 296it.jpg/

PostNapisane: 03.gru.2011 15:14:05 
Klubowicz

Auto: Audi 200 20V Avant V8 4,2, A8 D2 4,2
marcinkoza1985 napisał(a):
witam.Jeszcze mam jedno prośbę.Zdjęcie silnika zamieszczam z innego samochodu.Mam taki sam silnik.W moim silniku nie ma czegoś takiego co(zdj.1)co to jest i do czego służy?jak przekręcam zapłon to słyszę w oddali pompkę paliwa a przy tym urządzeniu (nr2) słychać tak jakby powietrze szlo.co to za urządzenie i do czego służy?pompka chodzi bez przerwy.ma tak być?jesli nie to co jest zepsutego?co to za czujnik?(zdj.3)co to za urządzenie?(zdj.4)proszę o normalna odpowiedz i wytłumaczenie. http://imageshack.us/photo/my-images/26 ... 296it.jpg/

1. Prawdopodobnie klapa przeciwwybuchowa gazu. Można sobie darować.
2. Regulator ciśnienia paliwa.
3. Wygląda na czujnik włączający wiatrak po zgaszeniu silnika - jego normalne miejsce to z tyłu silnika (na pokrywie klawiatury).
4. Kostka podająca dane np. na komputer pokładowy o zużyciu paliwa.

Obrazekklik na zdjęcie
200 20V Avant 4,2

PostNapisane: 07.gru.2011 18:57:16 
Użytkownik

"to coś co nie wiesz to silnik krokowy odpowiadający za dawkowanie powietrza na wolnych obrotach a w tym układzie wynika że powietrza i gazu"
rozumiem tylko czy by ktoś mi mógl pomoc jak połączyć ten silniczek krokowy(benzyna i powietrze i gaz)bo silniczek krokowy tez musi działać jak będzie chodziła na benzynie).
Jesli klapa spiętrzająca jest wygięta to mogę ja przywrócić do normalnych rozmiarów.jesli tak to jak?jeśli nie to czy będę mógł chociaz odpalic na paliwie zęby chodzil sobie na wolnych(zagrzał sie)?prosze o odpowiedz

Strefa czasowa: UTC + 1