.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 22.lut.2025 20:24:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 Auto C4 2.8 ACK] - Gaśnie po odpaleniu, inspekcja.
PostNapisane: 13.lis.2007 00:02:15 
Użytkownik

Witam szanowne grono.
Nie dawno kupiłem autko swoich marzeń :diabel: i niestety mam z nim parę problemów.:/
Pierwszy to gaśnięcie silnika zaraz po uruchomieniu. Dzieje się to tylko wtedy gdy silnik jest już w miarę rozgrzany. Kiedy podczas uruchamiania dodaję gazu silnik nie gaśnie i po zdjęciu nogi z gazu pracuje już normalnie. Gdy jest zimny, nie ma problemów chociaż wydaje mi się że też obroty po odpaleniu spadają nieco za nisko.
Drugi problem to palące w oczy 1n2. Po wymianie oleju, wszystkich filtrów i pasków, świec itd. podłączyłem komputer serwisowy SnapOn z VAG aby skasować inspekcje. Niestety za każdym razem wywalało mi komunikat o braku możliwości skomunikowania się z komputerem. Kiedy wybierałem inny silnik np. AAH (chyba;), mogłem podejrzeć np. błedy itd. ale kasowanie insp. kończyło się komunikatem "failed".
Proszę o pomoc i wdzięczny będę za każdą radę czy sugestię.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich posiadaczy AUDI.
orient30

Tytuł: Witam ponownie...
PostNapisane: 16.lis.2007 01:23:59 
Użytkownik

Pozwolę sobie sam kontynuować temat, bo jak widzę nikt mi rady udzielić nie może lub nie chce.
Po ponownym podłączeniu Vaga miałem dwa błędy związane z przepustnicą 17967 (P1559) i 17973 (P1565). Auto kupiłem z padniętym aku więc adaptacja może okazać się konieczna. Stąd pewnie i moje problemy z gasnącym ciepłym silnikiem. Po pewnych problemach ze skasowaniem tych błędów w końcu się to udało ale nadal nie mogę skasować Interwala. Z dużymi problemami udało mi się w końcu wejść w "Instrument Panel" ale kodów już nie udało mi się zczytać, reset serwisu też jest niemożliwy. Próbowałem wejść przez oprogramowanie OBD ale nie mogę znaleźć złącza. Urządzenie podaje że istnieje 16pin złącze w kolumnie centralnej, pomiędzy siedzeniami, pod klapką, gdzieś w okolicy ręcznego ale raczej jest to błąd bo go tam nie ma. Nie wiem jak sobie z tym poradzić. Gdzie szukac przyczyny problemów z komunikacją z ECU. Proszę o pomoc.

Tytuł: Re. silnik ACK
PostNapisane: 19.lis.2007 08:51:35 
Użytkownik

MAm A6 1997 z takim silnikiem i inspekcje 1 lub 2 kasowałem tylko w serwisie VW lub Audi. Innymi programami nie chciał "puścić".
Kupiłem jak miał 60 000 km w 1999 roku - teraz ma 370 000 (od początku zainstalowałem GAZ) i jest ok - no może trochę zaczyna brać olej.
Pozdrawiam

Tytuł: Re: [A6 Auto C4 2.8 ACK] - Gaśnie po odpaleniu, inspekcja.
PostNapisane: 19.sty.2012 07:41:45 
Użytkownik

witam. ja też mam podobny problem. czyli jak jest rozgrzany to zgaśnie i to kilka razy pod rząd. Pomaga dodanie gazu i potem już odpali i chodzi normalnie. nie mam pojęcia co to może być. pojawiło się nagle i nie chce zniknąć.
Mój silnik to 2,6 v6 ABC.

proszę o pomoc

Strefa czasowa: UTC + 1