.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lut.2025 16:11:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Blok z głowicą i wałkami od BCZ do BDG [2.5 V6 TDI]
PostNapisane: 15.gru.2012 20:57:48 
Użytkownik

Witam serdecznie wszystkich Audimaniaków, jest to moj pierwszy post na tym forum, często tu zaglądałem by zaczerpnąć obszernej wiedzy na temat tej cudownej marki:)
Od niecałego miesiąca jestem nie do konca szczesliwym posiadaczem A4 B7 2.5TDi BDG. Kupiłem ją uszkodzoną i mam teraz do wymiany blok z głowicą i wałkami. Długo szukałem czegoś w dobrym stanie, dzisiaj udało mi sie kupić w.w część ale od silnika BCZ. W związku z tym, zastrzegłem sobie, i mam na papierze gwarancje 14 dni na oddanie silnika gdyby cos w nim wyszlo nie tak, dlatego pytam czy bez problemu podejdzie ten blok do reszty moich podzespołów z BDG? Czytałem przed chwilką że podobno jest jakiś problem z wtryskami, nie wiem czy podejdą. Dodam że mam wszystkie podzespoły sprawne i wydawało mi się że te silniki z kodem BXX różnią się tylko pompą wtryskową i komputerem. Proszę o pomoc w tym temacie, wiem że to forum to kompendium wiedzy i jest tu wiele osób które mają pojęcie o tych silnikach, dotychczas jeździłem 1.9 TDi, ale na temat 2.5 nie mam zbytniej wiedzy.
Pozdrawiam i liczę na pomoc w temacie :mikolaj:

Tytuł: Re: Blok z głowicą i wałkami od BCZ do BDG [2.5 V6 TDI]
PostNapisane: 15.gru.2012 21:02:48 
Użytkownik

Auto: 100/C4 2.0 16V ACE, D2 FL 3.7Q 40V AQG
najlepiej jakbyś miał dostęp do ETKI i sprawdził po nr, silniki produkowane w tych samych latach z tą samą mocą, zapewne są identyczne albo prawie identyczne, zacznij od sprawdzenia wałków rozrządu jak będą takie same to reszte już można darować

Tytuł: Re: Blok z głowicą i wałkami od BCZ do BDG [2.5 V6 TDI]
PostNapisane: 15.gru.2012 21:15:17 
Użytkownik

Sprawdziłem na tej stronce, blok silnika z miską i głowica zgadza się numery są te same:
http://ifinterface.com/page/page3.php?langid=1

aby tam wejść wybierz "CarProg2", później zmieniasz markę na Audi A4/Avant--> 2005-->Model pierwszy-->Silnik i sprzęgło. i tam wszystko przepatrzyłem niby się zgadza :)

Strefa czasowa: UTC + 1