przemekk74 napisał(a):
Masz dawki teoretycznie wieksze a start wtrysku pozniej (malo logiczne mi sie wydaje)
Masz racje rozumujac od tej strony
Tylko rozumujac inaczej tez poprawnie może być tak jak twierdzi tuner
Zadaje do mojego ecu dawke wieksza niż ake i cisnienie tez podobne
wg logiki powinno na dzien dobry wysypac nie mniej jak 170km i 360nm a tu pojawia się 137 i 320nm o ile pamietam -zonk na całe majty.......
Od razu stwierdzenie ze jesli uda się wydusic 180 km z tego silnika tuner da sobie przyrodzenie obciąc bo nie ma paliwa a wiec wg mnie ograniczniki , zyczenie mogą sobie i tak być wyzej bo z pustego nei naleje.
Wg mnie kąt musi zdjac nizej bo zadany pójdzie na 13 btdc na dzien dobry tylko po cos skoro nie ma paliwa i nic nie musi się spalac wczesniej bo to da efekt odwrotny do oczekiwanego –zgadza sie? Dla tego co hamowanie wyduszał po 5 koni a po ostatnim gdy wskrzesił 0,4 NM i 3 konie odpuscił stwierdzajac ze bez naprawy pompy czy wtrysków ani rusz dalej.......
Ta logika wg mnie jest poprawna tak samo jak Twoja ale widzac inne wykresy 200/400 i jego zmagania skłaniam się ku temu ze ma gosc racje . Przeciez mógł zapodac z innego akn/afb program 200/400 i go obrobic do mojego silnika tym bardzij ze chciałem mocny program a ujac w lecie gazu mogę sobie sam tym bardziej ze widze ze 380 tys to nie nówka i trzeba po za programem ecu uzywac programu w mózgu . Co innego jeśli kupibym gotowca i luknoł w logi to powiesiłbym za jajca pseudo tunera .widzac co zrobił albo nie zrobił z katem .Z samych logów do reszty parametrów nijak nie dotre.....
Ja sam nie majac doswiadczenia w pisaniu programów ale orientujac się cokolwiek na zasadzie ich wykonywania zrobiłbym identycznie jak ten tuner zdejmujac jeszcze nawet doładowanie o ok. 0.050mb po 4000rpm do tego paliwa co jest a kąt podciagnoł do 11,5 –12 btdc przy max obrotach.
Aha do próby którejs z kolei zdjoł limiter momentu na moja prosbe i tez kicha ale w logi nie zdazyłem luknac i musze wierzyc na słowo ze wysadził go testowo w kosmos.
Tak czy siak samochód powinien chwilowo poddymic przy hamowaniu zgadza sie ? a nie dymi nic .
w logach wychodzi ze pakuje 47mg/r tylko ze elektronika zczytuje sygnał z nastawnika uchylonego na tę wartosc ale mimo nastawy paliwo wg mnie nie dociera np. w skutek zuzycia pompy ,wtrysków .
Tylko jak to sprawdzic by być pewnym na 100% ?
Wtryski na stanowisko tylko czy poza rozpylaniem i podciekaniem sprawdza się jakos wydatek resztkowy tzn to co spierdziela przelewami ? jakzaduzo ucieknie to wiadomo ze pod iglice trafi mało.....
przemekk74 napisał(a):
latwo zweryfikujesz to: zrob log 011 jednoczesnie z 008 przy niepelnym bucie tak by zyczenie kierowcy bylo w okolicy 40-42 przy 4000 - obstawiam, ze ladowanuie zyczone nadal bedziesz mial w okolicy 2264/w przedziale 2500-4200[/b]
Jezeli tak bedzie to znaczy, ze masz zwyklego czipa zrobionego raczej na szybko a nie cos nad czym ktos sie rozczulal pol dnia ... a jezeli tak jest to mozna sie zastanawiac czy gosc probowal w koksem 52 i ladowanie np 2350 i sprawdzal na hamowni i naprawde wie, ze to auto mimo wiekszego koksu wiecej mocy nie daje
Jak przeschnie troche zrobie na niepełnym bucie ale podejrzewam ,ze jest tak jak piszesz bo obróbki programów nie trwały dłuzej jak 10-15 min .
Tylko ze to akurat to kwestia kosmetyki a wartosci max nie podniosa się nic -zgadza się ?
Podejrzewam ze jeśli miałbym program do obróbki map (vinols?)to sam bym sobie porobił <<kosmetyke>> i głowe daje ze nie gorsza niż tuner z hamownia .
przemekk74 napisał(a):
AKN to nie AKE z innym softem wiec nie mozesz oczekiwac, ze AKN z mapkami od AKE bedzie jezdzil jak oryginalne AKE
Tak wiem ale widziaełm wykresy ori akn 200/400 a wiec 180/360 nie powinno stanowic problemu dla zdrowego akn
przemekk74 napisał(a):
jezeli to auto to rok modelowy do 2000wlacznie to na 99% na czipa w postaci 2 kosci wsadzonych w dolutowana podstawke i pewnie kazdy elektronik zawodowy moze Ci zczytac soft z tych kosci
jezeli to auto od 2001r (modelowo) to masz pewnie odczyt zapis przez kabel ktory w chinolu kilkadziesiat zyla pewnie kosztuje (i sam to zczytac mozesz)... podpuszczam do zczytania softu, poszukaniu wsadzu ori (a nie dostales starych kosci "na pamiatke"?) i wtedy masz tez fajny material edukacyjny
Mam 1999 rok. tak 2 x eprom chyba 7x9 styków idento jak 1,9 afn i sa wlutowane podstawki .
Elektronik znalazłby się w jakims rtv ori kostki sa stare czipy allegrowe tez tylko w jakim programie mogę go edytowac? .Zczytam to na 100 % i porównam jak tylko się da
bardzo chetnie się naucze czegoś jeśli naprowadziłbyś mnie conieco...
pozdrawiam ciepek