.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lut.2025 22:10:30

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi A4 B5 1.8 125KM 2000r. [AVV] - Problem z odpalaniem.
PostNapisane: 15.cze.2013 13:12:16 
Użytkownik

Witam!

Mój pierwszy post na forum. Mam mały problem z Audi A4 (SPECYFIKACJA W TEMACIE).

Chodzi o to że po jeździe na kilku (2-óch lub 3-ech) krótkich odcinkach (takich mniej więcej 2-5 kilometrów) gdy zgaszę auto to żeby je odpalić mam problem i żeby zaskoczył potrzebuje dłuższego kręcenia lub dociskania pedału gazu.

Przykładowa sytuacja: Odpalam silnik i jadę w 1 stronę... 2-3 kilometry, gaszę. Wracam do domu ten sam dystans i gdy znowu chcę odpalić silnik to albo potrzebuje dłuższego kręcenia, albo pomocy pedałem gazu. Silnik wtedy też ma swoje "halo" bo po odpaleniu chodzi czasem bardzo ładnie i cicho jak na A4 a czasem tak jakoś "nerwowo" i głośniej.

Dodam że sytuacja zdarza się nie zawsze ale jest tak mniej więcej od pół roku. Ostatnio 2 dni temu (czwartek) Byłem na re-teście przeglądu technicznego. Za pierwszym razem oblałem na spalinach. Włożyłem nowy katalizator oraz sondę lambda (Bosha). Re-test zaliczony bardzo ładnie. Ale sytuacja się powtórzyła.

Dodam że katalizator i sonda na 100% wymieniona bo robił to na moich oczach (piszę żeby nie było podejrzeń ze części nie zmienione).

Byłem u zaprzyjaźnionego mechanika, od którego kupiłem to autko 2 lata temu i naprawdę super się nim jeździ... podpiął komputerek i odczytał 1 błąd... coś jakby "niska rezystancja czujnika przepływu powietrza" ale głowy sobie nie dam urwać czy dobrze zapamiętałem.

Czy to może mieć coś wspólnego z moim problemem? Czy miał już ktoś podobnie?

Tytuł: Re: Audi A4 B5 1.8 125KM 2000r. [AVV] - Problem z odpalaniem
PostNapisane: 15.cze.2013 18:44:37 
Użytkownik

Chciałem jeszcze dodać, że pytałem 3-óch innych osób (oprócz mojego mechanika) i mi powiedziały że właśnie w autach z większym silnikiem (np. moje 1.8) częsta jazda na krótkich odcinkach powoduje zalaniem świec. Bo nigdy nie mam takiej przypadłości jadąc w dalsze trasy. Pozdrawiam, czekam na informacje.

PostNapisane: 16.cze.2013 15:09:45 
Użytkownik

z-vaguj to ! tylko komplet logów spowoduje ze samochód naprawimy online , ewnetualnie zregeneruj nąpęd jałowych obrotów ! hej

PostNapisane: 16.cze.2013 20:51:48 
Użytkownik

OK Dzięki za info, jeśli tylko będę wiedział co to jest na 100% to dam znać. Pozdrawiam.

Strefa czasowa: UTC + 1