.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.lut.2025 00:15:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [a6 c5 2.8 AQD] Sterowanie mapa zaplonu
PostNapisane: 23.maja.2015 22:43:58 
Użytkownik

Czy ktos orientuje sie na podstawie czego oprócz obrotow jest ustalana mapa zaplonu w audi? sterownik Motronic me 7.1
Oraz jak dobra mapa powinna wygladac? na jalowym trzyma niby ok. Wacha sie od 12-15 czasami 17, gdy tylko dotkne pedalu gazu wskakuj mi na 30~

Oraz z jakiego czujnika jest brana wartosc Load ( obciazenie) ?

Mam dziwna sytuacje w aucie z wypadajacymi zaplonami w okolicach 1-2 tys obrotow na biegu jałowym, doszedlem juz do tego, ze czujnik od sprzegla zmienia mi kat wyprzedzenia zaplonu np przy 1200 obrotach z 30 na ~15-20 stopni. Reatuje to tak, ze, gdy zasymuluje wcisniete sprzeglo to zaplon cofa sie z 30 do 15 i slysze inna prace wydechu, jakby glosniejsza, lzejsza i zaplony przestaja wypadac. Gdy tylko zasumuluje mu opcje sprzegla wycisnietego, zaplon wraca na -30 i zaplony wypadaja, slychac to w wydechu i telepnie buda, zaplony sa niereguralne.

Zero kompletnie zero bledow na kompie Przeplywka-jakowy okolo 4g /fazatory dzialaja - na wolnych skacze z 0 na -1. przy oobciazeniu zmieniaja na 20 /sondy sprawne /ustawienie rozrzadu na vagu sprwdzone +2 i +3 / w korekcjach mam troszke rozjazd miedzy jedna a druga glowica, tylko ze czesto kasowalem bledy a co za tym idzie kasuja sie korekcje, to nie jest w stanie auto zlapac ich na stale. Ale byly bardzo male. Cos na granicy 0.5% dla czesciowego obciazenia i 1.5% dla obrotow jalowych.

Kompresja na cylindach po 12.5- 13 bar po 5 obrotach walem po 10 na kazdym po 14-14.5 bara ( co mnie troche dziwi, nie za duzo)?

Probowłem nowe świece NKG BK6EK - podobno na starych cewkach i kablach lepiej sie sprawdzaja, u mnie nie. Bylo jeszce gorzej wsadzilem stare NGK BKR6EKUB, przewody podmienialem na inne. Na cewce i kablach zero przebic popryskanych woda w nocy w garazu. Po pierwsyzm wyciagnieciu swiec z silnika po okolo 15 minutach pracy na jalowym, jedna swieczka byla taka jakby do polowy okopcona, a dwie jakby okropkowane, aczkolwiek po ponownym ich zamontowaniu, przejechaniu sie i postoju przed garazem jakies 10 minutach na jalowym, swiece wyciagnelem takie jak wyjelem z pudełka, czysciutenkie, bialutkie, czystrze niz przy pierwszym wykrecaniu.

Zatykanelm secondary air system, odponalem przewody podcisnieniowe od zaworow egr, dalej robi to samo wypadaja za plonu a po ruszeniu czujnika wydech glosniejszy i zmienia kat zaplonu.

Czy ktos ma jakis pomysl ? Ogolnie auto jezdzi spoko. Przyspiesza tez ok Tylko draznia mnie te wypadajace zaplony.
Uczepilem sie tego konta zaplonu, ale paradoksalnie, przy -30 stopniach nie powinny wypadac zaplony ani nie powinno byc slyszanych strzalow bo auto ma wtedy wiecej czasu na spalenie mieszanki niz przy -15 stopniach. A u mnie jak auto zmienia ten kat na - 15 to przestaja wypadac. I czy to jest normlanie ze sterownik tak reaguje na czujnik sprzegła?

Tytuł: Re: [a6 c5 2.8 AQD] Sterowanie mapa zaplonu
PostNapisane: 23.maja.2015 23:20:38 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
Czy ktos orientuje sie na podstawie czego oprócz obrotow jest ustalana mapa zaplonu w audi? sterownik Motronic me 7.1

nie wiem jak dokladnie w tym motronic'u ale tak mniej wiecej:
na pewno te obroty, aktualne napełnienie cylindrów czyli przeplywka, otwarcie przepustnicy,temperatura silnika, w tym np faza nagrzewania katalizatora opoznia zaplon, stabilizacja wolnych obrotów też może pomagać sobie delikatnie zapłonem, jakość paliwa, takze sygnal ze stukowcow (spalanie detonacyjne, ew. stuki w silniku np od zaworow). pewnie jeszcze inne pierdóły delikatnie wpływają na zapłon, jakieś adaptacje, może włączanie obciążeń typu klima.
oczywiscie awarie czujnikow, beda wprowadzaly motronic'a w tryby awaryjne.

...z tego co pamietam, to w fiatach 126p, zapłon był wyzwalany tylko na podstawie obrotów, bo był przyśpieszacz odśrodkowy, a w starszych to nawet tego chyba nie było, na sztywno dawał po całych obrotach :)

http://e.bookspk.net/2015/01/241101969/ ... ronic.html tutaj opisik me7.1

ten jest podobny http://www.manualslib.com/manual/396599 ... turbo.html

PostNapisane: 23.maja.2015 23:38:55 
Użytkownik

Auto: Leśnego dziadka
Lukasik napisał(a):
na pewno te obroty, aktualne napełnienie cylindrów czyli przeplywka, otwarcie przepustnicy,temperatura silnika, w tym np faza nagrzewania katalizatora opoznia zaplon, stabilizacja wolnych obrotów też może pomagać sobie delikatnie zapłonem, jakość paliwa, takze sygnal ze stukowcow (spalanie detonacyjne, ew. stuki w silniku np od zaworow). pewnie jeszcze inne pierdóły delikatnie wpływają na zapłon, jakieś adaptacje, może włączanie obciążeń typu klima.
oczywiscie awarie czujnikow, beda wprowadzaly motronic'a w tryby awaryjne.

Kolego... napełnienie cylindrów to nie tylko przepływka :) Powietrze wtórne z potocznie zwanego EGR, powietrze wtórne osiągane poprzez pracę zaworów wydechowych (zanim wymyslono EGR powietrze wtorne osiągano poprzez otwieranie równocześnie zaworów ssących i wydechowych - do dziś się to stosuje tzw "mijanka" wspólnie z EGR).
Stukowiec... wykrywa szybkie detonacyjne spalanie mieszanki a nie stuki zaworów :)
Czy mieszanka spala się płynniej, mniej wybuchowo tym większą energię zamienianą w moc silnika można z niech osiągnąć w całym procesie spalania i suwie tłoka.
Stabilizacja jałowych jak najbardziej pomaga sobie kątem zapłonu... obciążenia typu klima / grzanie szyb / lusterek czy powodują wyprzedzenie zapłonu + zwiększenie dawki paliwa.

Audi 80 B4 Sedan Quattro 2.0 8v 115PS - EX
Audi 80 B4 Avant Quattro 2.6 12v 150PS - EX
I znów Skoda :(

PostNapisane: 23.maja.2015 23:46:02 
Użytkownik

drookash napisał(a):
Stukowiec... wykrywa szybkie detonacyjne spalanie mieszanki a nie stuki zaworów :)

kolego, toż napisałem, że wykrywa spalanie detonacyjne, i dodałem, że może (w domyśle omyłkowo) wyłapać stukanie np zaworów, gdy np. uszkodzony jest popychacz - to w kwestii ew. diagnozy. gdy silnik nie trybi jak należy, a tak tutaj jest.

No i EGR (Exhaust Gas Recirculation) to nie jest wprowadzanie powietrza(?) wtórnego(?) tylko spalin jesli juz idziesz w szczegóły.
Ale rzeczywiście, EGR bedzie miał wpływ na zapłon, bo niby zajmuje miejsce w cylindrze obok świeżej mieszanki, przez co cyl. jest bardziej wypełniony w danym momencie niz byłby samą mieszanką paliwo powietrze, to ecu musi uwzglednic zapłonowo, że w cylindrze jest troche niepalnego towaru.

PostNapisane: 24.maja.2015 09:37:07 
Użytkownik

Przestudiowalem ten opis Me 7.1 i widze, ze w 1.8 jest czujnik sprzegla jako clutch vacum vent valve swich, podejzewam ze w 2.8 tez cos robi, tylko co, bo jakos nie chce mi sie wierzyc, ze samo wcisniecie tego czujnika i zmiana zaplomu o 15 stponi powoduje tak wyrazna zmiane charakterystki dzwieku wydechu. Co sadzicie? Moze ten wlacznik sterowac zaworem podcisnienia ? tym co idzie do gruszki zmieniajacej dlugosc dolotu? Bo widzialem tylko dwa takie zawory. Jeden od secondary air system, drugi od zmiennej dlugosci dolotu. Na pewno odpnalem secondary air system i dalej tak samo zmienial zaplon i dzwiek. Ten drugi od zmiennego dolotu tez chyba odpinalem na probe. Ciekawi mnie to co ten czujnik jeszcze robi.

Moglby ktos sprawdzic jak u niego zachowuje sie zaplon w 2.8 v6 przy 1200-1500 obrotow na vagu? ew po wcisnieciu sprzegla tez co robi? bylbym bardzo wdzieczny. Bo moze niepotrzebnie draze temat. Moze tak musi byc i przyczyna wypadania jest gdzie indziej.

A i na ssaniu tez nie wypadaja zaplony. Jak tylko ssanie zejdzie to wypadaja w przedziale powyzej 1k do 2k obrotow.

PostNapisane: 25.maja.2015 23:34:50 
Użytkownik

otworz maske i patrz na ciegno od zmiany dlugosci dolotu. powinno scie przeciagac w granicach 4kobr o ile dobrze pamietam. nawet na postaoju tylko przy przekroczeniu obrotow.

Strefa czasowa: UTC + 1