.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.lut.2025 00:12:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi A4 b5 Avant 1.9 tdi 1996r. NIE ODPALA
PostNapisane: 24.maja.2015 13:40:43 
Użytkownik

Witam.
Otóz mój problem z audi a4 b5 avant polega na- nie odpala wogóle samochód.Wcześniej jak moja zona prowadziła kilkanaście razy zabrakło paliwa i po zatankowaniu kilka razy trzeba było zakręcić i w końcu zapalił. Potem odpalał normalnie bezproblemowo.Mam to auto 4 lata i praktycznie żadnych problemów.Dwa razy juz wymieniałem filtry powietrza oleju,paliwa i wymieniałem olej w silniku.
Ostatnio dwa trzy razy podczas jazdy w dalsze trasy tak po 400-500 km w pewnych momentach tracił moc,ale po chwili odzyskiwał i szedł normalnie. i jakiś tydzień temu żona wzięła auto i pojechała gdzieś .Mówiła ze miała problemy z odpaleniem.Dopiero za piątym razem odpalił.Potem przez cały dzień pracował normalnie i odpalał bez problemów.Po postawieniu go wieczorem na parking odstał 24 godziny i od tamtego momentu juz nie odpalił.Bateria w koncu padła od kręcenia.Nadmienię też że prysnąlem mu autostartem w rurę od filtra powietrza-zachowanie było takie że na moment,1 sekundę odpalił i zgasł.Powtórzyłem to 2-3 razy jeszcze ale nie zadziałało.Odpalił na 1 sekundę po czym gasł.Myslałem tez że problem leży w paliwie że nie dociera,ale odkręciłem metalowe przewody paliwowe idące od pompy i [podczas kręcenia syn obserwował czy idzie paliwo do silnika-no i szło. Zawór odcięcia paliwa po przekręceniu kluczyka też jest słyszalny.Nie wiem już jak sprawdzać i szukać przyczyny.Nie jestem mechanikiem.Wszystkie informacje które wyżej wymieniłem nabyłem z internetu.Podejrzewam dwie sprawy-albo paliwo nie dochodzi dalej,albo problem elektryczny.Będę wdzięczny za pomoc.

Tytuł: Re: Audi A4 b5 Avant 1.9 tdi 1996r. NIE ODPALA
PostNapisane: 24.maja.2015 20:30:35 
Użytkownik

Ja Bym Ci radził nie używać samostartu tylko plaka.
A pryskać plakiem ( jest lagodnijeszy dla silnika )
A co do pryskania pryskaj nim do poki do poki auto Ci nie bd chodzic na ropie,może po prostu Cis ie przypowietrzyl porzadnię
Jak go zapalisz zrób diagnoze Vag

PostNapisane: 24.maja.2015 20:31:57 
Użytkownik

A napewno go odpalisz w ten sposób co Ci opisałem

PostNapisane: 24.maja.2015 21:40:19 
Użytkownik

Chętnie się zastosuje do wskazówek ale jeak jeszcze ktoś mi powie co to jest plak czy plaka

PostNapisane: 24.maja.2015 22:00:44 
Użytkownik

Dobra juz wiem co to jest plak.Tyle tylko że kilkanaście razy próbowałem na autostarcie i powinien odpalić.Wczesniej jak odpalałem na autostarcie to po 2-3 razach odpalił. Czy jeśli poszły wtryski to nie zapali? No i jeszcze zastanawiają mnie czy czasem świece żarowe nie poszły.Czy to też może być powód że auto nie odpala?
Przyzanm się że nie sprawdzałem świec żarowych.A to chyba podstawa.Jutro z samego rana idę sprawdzić świece zarowe

PostNapisane: 25.maja.2015 08:56:15 
Użytkownik

Autostart jest duzo mocniejszy ,Dlatego napisalem Ci zebys użył tego plaka.
http://plak.pl/plak-nablyszcza-i-konserwuje/
Co do swieć zarowych to nie jest podstawa jak palisz auto na plaku wedlug mojego rozumowania.
1 musisz miec 2 osoby zeby odpalic auto na plaku.
2 jedna osoba kreci rozrusznikiem druga natomiast pyska plaka do rury z powietrzem kolo filtra sie znajduje
3 pryskasz tak dlugo dopoki pierwsza osoba nie poczuje w aucie ,że moze dodac gazu i auto musi ci odpalic ,natomiast zwroc uwagę na jaki kolor ci auto dymi podczasz odpalania auta na plaku( jak bd bialy dom to oznaka ,że auto jest zapowietrzone

PostNapisane: 25.maja.2015 08:59:05 
Użytkownik

A co Do wtrysków watpie ,zeby z dnia na dzień ci poszly wtryski bardzo rzadko sie psują one w tychh rocznikach aut. jak ci auto nie zapali na plaku tzn,że mozesz miec cos z rozrzadem np pasek ci przeskoczyl ale z czego co piszesz to watpliwa sprawa, kiedy zmieniales rozrzad w aucie?

PostNapisane: 25.maja.2015 10:01:55 
Użytkownik

rozrząd zmieniałem 2,5 roku temu i chodził do tej pory bez zarzutu

PostNapisane: 25.maja.2015 11:14:24 
Użytkownik

Ok ale rozrzad sie nie wymienia wobec lat tylko od przejechanych kilometrow .

i co probowales go zapalic jak Napisalem?

PostNapisane: 25.maja.2015 14:01:32 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
proton13 napisał(a):
Witam.
Otóz mój problem z audi a4 b5 avant polega na- nie odpala wogóle samochód.Wcześniej jak moja zona prowadziła kilkanaście razy zabrakło paliwa i po zatankowaniu kilka razy trzeba było zakręcić i w końcu zapalił. Potem odpalał normalnie bezproblemowo.Mam to auto 4 lata i praktycznie żadnych problemów.Dwa razy juz wymieniałem filtry powietrza oleju,paliwa i wymieniałem olej w silniku.
Ostatnio dwa trzy razy podczas jazdy w dalsze trasy tak po 400-500 km w pewnych momentach tracił moc,ale po chwili odzyskiwał i szedł normalnie. i jakiś tydzień temu żona wzięła auto i pojechała gdzieś .Mówiła ze miała problemy z odpaleniem.Dopiero za piątym razem odpalił.Potem przez cały dzień pracował normalnie i odpalał bez problemów.Po postawieniu go wieczorem na parking odstał 24 godziny i od tamtego momentu juz nie odpalił.Bateria w koncu padła od kręcenia.Nadmienię też że prysnąlem mu autostartem w rurę od filtra powietrza-zachowanie było takie że na moment,1 sekundę odpalił i zgasł.Powtórzyłem to 2-3 razy jeszcze ale nie zadziałało.Odpalił na 1 sekundę po czym gasł.Myslałem tez że problem leży w paliwie że nie dociera,ale odkręciłem metalowe przewody paliwowe idące od pompy i [podczas kręcenia syn obserwował czy idzie paliwo do silnika-no i szło. Zawór odcięcia paliwa po przekręceniu kluczyka też jest słyszalny.Nie wiem już jak sprawdzać i szukać przyczyny.Nie jestem mechanikiem.Wszystkie informacje które wyżej wymieniłem nabyłem z internetu.Podejrzewam dwie sprawy-albo paliwo nie dochodzi dalej,albo problem elektryczny.Będę wdzięczny za pomoc.

Co pokazał VAG?
Opcja nr 2: padła stacyjka. Podaj 12V na zawór pompy wtryskowej i zobacz czy odpali.

PostNapisane: 25.maja.2015 15:22:36 
Użytkownik

wiem że rozrząd się wymienia nie podług lat a podług kilometrów. Ale niewiele miał przejechane od tego czasu.Próbowałem odpalić za poradą.Niestety podczas sikania silnik pracuje ale jeśli tylko przerwę silnik gaśnie.Przypomniało mi się że wcześniej jakieś 2-3 miesiace wcześniej wlałem środek do czyszczenia wtrysków(chyba to był błąd bo jakiś czas po tym zaczęła cieknąć pompa wtryskowa)
zanim zabrałem się do naprawy przestała cieknąć.Tylko od czasu do czasu zobaczyłem pod autem kilka kropel paliwa.Czy moze byc tak że pompa wtryskowa padła? Lub czy np. łapie powietrze i przez to nie odpala i nie pracuje silnik?
A co do rozrządu to chyba przejechałem na nim około 10-15 tys km

PostNapisane: 25.maja.2015 15:33:58 
Użytkownik

Baskecior- jak włączam stacyjke to słychać zawór w pompie wtryskowej. Ale spróbuję.Juz łapię się wszystkich desek ratunku.Chociaż stacyjkę na samym początku wymieniłem.

PostNapisane: 26.maja.2015 08:27:07 
Użytkownik

Z tych objawów co piszesz cieknaca pompa dla mnie te auto jest zapowietrzone w 100% mi też ciekla pompa w audi a4 1.9 tdi miałem te same objawy co ty. Długo mu sikales tego plaka? Próbowałeś dodać gazu? Wtryskiem dokrecone? Jaki dym z wydechu leciał biały?

PostNapisane: 26.maja.2015 08:47:45 
Użytkownik

pryskałem długo ,jak odpalił na plaku puki pryskałem silnik pracował a jak tylko przerwałem pryskanie zgasł.i tak próbowaliśmy lilka razy.Dym szedł taki białawy,ale myslę że to od placa bo i zapach taki podobny.Wszystko podokręcane. Po południu jeszcze raz odkręcę rurki od pompy wtryskowej i zobaczę jak idzie paliwo.Poprzednio syn patrzył ja kręciłem i mówił że paliwo idzie,ale zbyt mokro pod odkręconą rurka nie było

PostNapisane: 26.maja.2015 10:03:43 
Użytkownik

hmmm.
Myśle tak dasz rade pyskać plakiem i popuszczac pokolei przewody od wtryskow i dokrecac?
jak na plaku auto ci bd chodzic to z popuszczonego pzrewodu Ci powinna leciec mgiełka

PostNapisane: 27.maja.2015 08:53:34 
Użytkownik

Ok.popróbuję.Sorki za przerwę ale praca mi nie pozwala na szybkie sprawdzenie.Auto stoi na parkingu a nie w garażu i jak juz ciemno jest nie za bardzo moge cos zrobić.mówisz żeby odkręcić przewód idący do wtrysku ,zakręcić rozrusznikiem i zobaczyć czy pojawi się mgiełka? I tak po kolei z każdym przewodem paliwowym?

PostNapisane: 27.maja.2015 16:56:21 
Użytkownik

Tak wlasnie to zrób ale musisz pryskać plakiem i popuszcac przewody ( nie wiem czy sobie poradzisz ) jak cos to wal na pw

PostNapisane: 27.maja.2015 19:54:18 
Użytkownik

Dzięki wszystkim za pomoc i podpowiedzi.poczytałem w internecie ,popraktykowałem i w sumie bez plaka odpalił.Był zdrowo zapowietrzony .Wina lezy w pompie wtryskowej.ma przeciek i łapie powietrze.Jak już załapała to za cholere nie chciał odpalić.Wyczytałem żeby odkręcić dwa przewody dochodzące do wtrysków,zakręcić rozrusznikiem aż paliwo zacznie tryskać,potem wmontowac przewody.Odkręcić następne dwa i to samo,rozrusznik i jak zaczeło tryskać paliwo wkreciłem oba przewody,Już zaczął łapać i w koncu załapał.
JESZCZE RAZ DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA PODPOWIEDZI.POZDRAWIAM

Strefa czasowa: UTC + 1