.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.lut.2025 03:47:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi 100 c4 2.3 Problem z apratem zapłonowym
PostNapisane: 23.lip.2015 08:43:23 
Użytkownik

Witam potrzebuje pilnej pomocy gdyż wyciągnąłem aparat zapłonowy żeby połączyć przerwany kabel włożyłem go,podłączyłem wszystko i samochód nie chce zapalić:/
Kręci ,iskra jest na świecach a tu cisza :/ mogłem źle włożyć aparat?
Ustawiałem żeby palec pokrywał się z kreską na aparacie i nic już nie mam pomysłu co poszło nie tak może jest ktoś w stanie mi to jakoś łopatologicznie wytłumaczyć ? Wielkie dzięki za pomoc

Tytuł: Re: Audi 100 c4 2.3 Problem z apratem zapłonowym
PostNapisane: 23.lip.2015 10:57:32 
Klubowicz

Środek palca na cienką kreskę na obudowie aparatu, kiedy 1 cyl. jest w GMP, czyli kiedy rozrząd jest na znakach. Na kole pasowym wału masz kreskę, trzeba ja ustawić na znak na dolnej pokrywie paska. Ale pamiętaj, że GMP na 1 cyl, jest co 2 obroty wału, więc może po prostu masz przestawiony zapłon o 180 stopni. Jeżeli jest OK, a auto dalej nie zapala, to przyspiesz trochę zapłon (kręcisz w lewo - krawędź palca na kresce). Nie pomyliłeś kolejności kabli zapłonowych?

Pozdrawiam

PostNapisane: 23.lip.2015 20:44:56 
Użytkownik

Dziękuje kolego odpaliłem i teraz pali całkiem ok :) Podjadę do mechanika żeby mi wszystko poustawiał co i jak ma być bo nie wiem czy to mam dobrze :) Podczas pracy wyciągnąłem kabel z świecy pierwszego cylindra i samochód "przydusiło" to chyba dobry znak:D Jutro się przejadę i zobaczę czy wszystko ok.
Zostawiłem samochód żeby sobie pochodził przez 20 minut i co zaobserwowałem to dosyć wysoką tem bo osiągnęła 100 :/
Oraz nierówne obroty na benzynie przy czym na gazie nie ma takiego problemu może ma ktoś jakieś rady?

PostNapisane: 23.lip.2015 22:13:30 
Klubowicz

Wymień filtr benzyny, dolej preparatu do czyszczenia wtrysków do zbiornika benzyny i pojeździj na benzynie - powinno się poprawić. W chłodnicy jest czujnik wentylatora, powinien się włączać poniżej 100 stopni na 1 bieg (od 88 do 96 stopni, zależy, jaki masz czujnik wkręcony) i powyżej 100 stopni na 2 bieg. Sprawdź, czy się włącza wiatrak, czy chłodnica jest gorąca - może pora na wymianę termostatu silnika, może trzeba odpowietrzyć układ. Po zdjęciu korka podczas rozgrzewania silnika nie ma prawa bulgotać w zbiorniczku wyrównawczym (wtedy albo jest zapowietrzony, albo poleciała uszczelka pod głowicą), ale tuż przed włączeniem wentylatora ma prawo nawet wywalać płyn - to normalne w tym aucie.
Jeśli mechanik nie jest specjalistą od k-jeta, to nie pozwól mu regulować benzyny, najwyżej niech sprawdzi szczelność dolotu (wszystkie gumy i węże).
Jesteś szczęśliwym posiadaczem jednego z nielicznych c3, które pracują na benzynie :D Dbaj o niego, bo jest ich coraz mniej :)

Pozdrawiam

PostNapisane: 24.lip.2015 11:34:19 
Użytkownik

Jeżeli chodzi o c3 to zostało zmienione na c4 2.3 1991r Brat miał c3 ale brak mechaników zmusił do pozbycia się tego samochodu i nabyłem c4:) Doszedłem do przyzwoitego stanu mogę podesłać foty :) (nie chwaląc sie)
Ale wracając do tematu to znów mnie pokusiło grzebać przy silniku i co zauważyłem kabel vn mnie poraził prądem a może zacząć od zmiany kabli? Przeczyścić kopułkę? Trochę mnie nie pokoi paten podłączenia aparatu zapłonu :/ typowa rzeźba magika też muszę zrobić zdjecia i podesłać.

Co do chłodzenia sprawdziłem i takie wnioski :
Jedna chłodnica pracuje cały czas,druga się włącza po wyłączeniu samochodu czyli wydaje się być całkiem ok
Dziś zauważyłem poziom płynu chłodniczego na minimum i dolałem wody destylowanej (podobno te płyny się mieszają)
Obieg działa dobrze bo dwa węże są ciepłe górny i dolny
Wyczytałem że jeżeli poszła uszczelka pod głowicą to podczas pracy na ciepłym trudno ścisnąć przewód od płynu chłodzącego u mnie się da sprawdzałem też ręką czy zbiornik płynu chłodniczego bije powietrzem i też tego nie dostrzegłem więc chyba ok?

PostNapisane: 24.lip.2015 12:49:17 
Użytkownik

wordeck napisał(a):
W chłodnicy jest czujnik wentylatora

W AAR nie ma. Wiatrak na visco chodzi cały czas. Ten drugi załącza się jeżeli silnik mocno nagrzany po wyłączeniu zapłonu i jest sterowany czujnikiem (termistorem) przy pokrywie zaworów od strony grodzi. Nie wiem jak to działa gdy jest klima.

PostNapisane: 24.lip.2015 17:38:52 
Klubowicz

audi100c3 napisał(a):
Jeżeli chodzi o c3 to zostało zmienione na c4 2.3 1991r

Spox, przeczytałem nick a nie tytuł wątku :D

Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1