.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.lut.2025 03:53:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [a4 B5 1.9TDI AFN] Wymieniac olej w skrzyni?
PostNapisane: 25.gru.2006 02:47:48 
Użytkownik

Nie doszukalem sie w archiwum...
Czy olej w skrzyni biegow podlega okresowej wymianie? Jesli tak to co ile powinno sie to robic, jakim olejem zalac i ile bede potrzebowac?

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 25.gru.2006 10:22:40 
Użytkownik

Jak najbardziej.
Wszytsko zależy jeszcze od rodzaju skrzyni biegów bo kazdy typ rządzi się swoimi prawami. Generalnie w skrzyniach manualnych bardzo bezpiecznie jest zmienić olej co jakieś 50 ooo-60 ooo, niektórzy producenci zalecają nawet po 120 ooo a w przypadku automatów czasami wogóle można go nie zmieniać <oleje>wg zaleceń producenta, natomiast co dziwne producent oleju ma trochę odmiene zdanie. Prawda jest taka,że wszędzie gdzie występują opory tarcia należy wcześniej czy później wymienić oleum.
W naszej strefie klimatycznej zaleca sie oleje sezonowe o lepkości 75W/90 lub 80W/90 w ręcznych natomiast w automatach leje się ATF.

Tytuł:
PostNapisane: 25.gru.2006 23:43:30 
Użytkownik

Skrzynia manualna 5-speed. nie wiem kiedy byl wymieniany ostatnio, mozliwe ze baaaardzo dawno temu. Jest jakies ryzyko, ze cos sie wypłucze/rozszczelni jak wymienie na swiezy?

Tytuł:
PostNapisane: 25.gru.2006 23:57:35 
Użytkownik

Auto: T&C 3.8
Cytuj:
a w przypadku automatów czasami wogóle można go nie zmieniać

Broń Cię panie przed takimi stwierdzeniami.
W automacie TRZEBA wymieniać olej ..ZAWSZE praktycznie w każdym jednym.

Cytuj:
sezonowe o lepkości 75W/90 lub 80W/90

Do manuala w Audi tylko 75W90 Syntetyk.żadnych 80W

Tytuł:
PostNapisane: 26.gru.2006 00:43:45 
Użytkownik

ADAM 12 napisał(a):
Cytuj:

Dla przykładu BMW w serii e38,e39 i e46 bodajże od roku produkcyjnego 98r zalewało automatyczne skrzynie biegów olejem "long-life" i wyraźnie w instrukcji jest zaznaczone, że jest to olej "dożywatni" bez potrzeby jego wymiany.Pytałem i w aso oficjalnie również to potwierdzają natomiast od mechanika wyciągnąłem, że dobrze jest raz na ileś lat go wymienić. Co ciekawsze producent owego oleju również zaleca jego wymiane :|

Tytuł:
PostNapisane: 26.gru.2006 15:28:54 
Użytkownik

ale chyba widzisz i rozumiesz różnicę między longlifem a zwykłym?

Tytuł:
PostNapisane: 26.gru.2006 15:50:53 
Użytkownik

Auto: T&C 3.8
ozzy napisał(a):
ADAM 12 napisał(a):
Cytuj:

Dla przykładu BMW w serii e38,e39 i e46 bodajże od roku produkcyjnego 98r zalewało automatyczne skrzynie biegów olejem "long-life" i wyraźnie w instrukcji jest zaznaczone, że jest to olej "dożywatni" bez potrzeby jego wymiany.Pytałem i w aso oficjalnie również to potwierdzają natomiast od mechanika wyciągnąłem, że dobrze jest raz na ileś lat go wymienić. Co ciekawsze producent owego oleju również zaleca jego wymiane :|

Żaden olej nie wytrzyma 500tys km

Tytuł:
PostNapisane: 26.gru.2006 16:03:56 
Użytkownik

Warto zmienic dlatego ze sa nieduze koszta a niewadomo co tam siedzi w skrzyni. 3 litry TEDEXa 120zł (po 40 za l) nie pamietam juz jaki symbol ale zawsze to NOWY jest. Wymiana 10zł albo zero zł jak masz kanał i klucze. Na pewno nie zaszkodzi a może i pomoże;)

Tytuł:
PostNapisane: 26.gru.2006 16:19:06 
Użytkownik

Adam, mało która a jestem nawet w stanie zaryzykować stwierdzenie ża żadna automatyczna skrzynia nie wytrzyma bez remotu/regeneracji 500 000, a większość osób profilaktycznie przegląda ją przy ok.180 000 - 200 000 i siłą rzeczy zmieniając olej.
Reasumując też jestem zdania, że olej należy zmieniać we wszelkich przekładniach w tym hydrokinetycznych dla świętego spokoju a dalsze dywagacje na ten temat uważam za bezsensowne.... :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 26.gru.2006 17:01:38 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
ozzy , skad taka wiedze czerpiesz ? :):
w manualach oleju sie nie wymienia wedlug zalecen producenta.
a Audi do skrzyn manualnych zaleca olej sytetyczny 75W90

jedynie zycie pokazuje ze katowane skrzynie biegow powoduja szybsze scieranie sie elementow i pojawienie sie opilkow metalu w oleju. w normalnej eksploatacji skrzyni olej starczy na przejechanie kilkuset tysiecy kilometrow bez dotykania. ale.... jezeli nastepuje wyciek oleju producent nie zaleca dolewania tylko wymiane i to wlasnie wtedy powinno sie olej wymieniac.
jezeli katujesz skrzynie , jezdzisz dlugie okresy czasu z predkosciami powyzej 200 km/h to zalecenie jest aby olej wymieniac czesciej aby zaoszczedzic na naprawach skrzyn. chybe ze zalewasz niewlasciwym olejem , wtedy skrzynia zuzywa sie zdecydfowanie szybciej i olej nalezy wymieniac czesciej ale nie ustrzeze to zuzycia lozysk ktore po pewnym czasie halasuja. w moim przypadku 2 skrzynie zalewane olejem mineralnym po jakims czasie halasowaly. skrzynie zalane olejami syntetycznymi nie halasuja po takim samym przebiegu.
jezeli kupujesz auto i masz obawy co do stanu oleju, mozna go wymienic ale nie ma takiej potrzeby aby robic to cyklicznie. chyba ze jak wyzej , skrzynia pracuje w ciezkich warunkach , mozna robic wymiane oleju co 100-150 tys km w zaleznosci od stopnia obciazenia skrzyni i oleju.
Ciekawostka. przy jezdzie powyzej 200 km/h olej potrafi rozgrzac sie do prawie 300 st C , jezeli jest to mineral to jego wlasciwosci pierwotne sa juz dawno nieaktualne i mozna przyjac ze skrzynia nie ma smarowania

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-

Tytuł: Re: [a4 B5 1.9TDI AFN] Wymieniac olej w skrzyni?
PostNapisane: 19.sie.2015 06:45:28 
Użytkownik

Witam

A ja mam pytanie odnośnie samej wymiany. Czy aby wymienić olej trzeba się udać do specjalisty aby pod ciśnieniem wypłukał cały olej i zalał nowy i założył filtr ?
Czy w warunkach domowych mnożna zlac olej i zalać nowym?

Pytam bo sprzedający oleje zastrzegł żebym nie wracał z reklamacją że olej zły mi dali i skrzynia padła bo domowe naprawy nie czyszczą skrzyni w 100% i jest potem problem przy wymianie.

Tak czy siak zamierzam zadzwonić do fachowca co tylko automaty robi (okolice Olsztyna -> Dywity) i się dopytać.

Bo co najważniejsze problemów ze skrzynią nie ma po prostu chce olej wymienić bo od kupna samochodu nie był on wymieniany.

Tytuł: Re: [a4 B5 1.9TDI AFN] Wymieniac olej w skrzyni?
PostNapisane: 19.sie.2015 12:49:33 
Użytkownik

Warto zmieniać zawsze dłużej pozyje.

Koszt zmiany wmoim multitronicu to w serwisie (nie autoryzowanym Audi) to 750zł tak zwana mała wymian 2000zł duż z odkreceniem skrzyni i wymiana filtra. Ja mała wymiane robie sam co 60k, koszt zakupu oleju to 250zł 6,5l. Wymienia się banalnie, ważne aby skrzynia była ciepła, olej zminia sie w 60 stopniach. Jak dobrze wymierze nie trzeba nawet podłączać komputera aby ustawić pozom.

Musze tutaj przyznqać że raz miałem niespodzianek, po zlaniu oleju okazał się że mam nieszczelnośc w chłodnicy i płyn chłodniczy dostał się do skrzyni. Przejechałem tak 300km, i zaczeło szarpać a obroty zaczeły falować. Wymieniłem chłodnice i olej na nowy jest zancznie lepiej ale lekki objawy pozostały. Delikatne szarpanie przy gwałtownym przyśpieszaniu z 5 na 6 bieg przy starcie z ok 2300 rpm. Tak więć zwróc uwage na ten fakt, ja teraz się zastanawiam czy to szarpanie to skutek tego że zostało mi jeszcze 1,5l oleju z płymen chłodniczy. Czy przez te 300km cos się w skrzyni uszkodziło.

Ale szkoda mi 2k na zdjęcie szkrzyni i sprawdzenie.

Strefa czasowa: UTC + 1