.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.lut.2025 09:46:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 B6 AWT 1.8t] braki mocy
PostNapisane: 25.sty.2016 19:15:50 
Użytkownik

Witam wszystkich serdecznie.
Jestem tu nowy więc prosze o wyrozumiałość.
Niedawno nabyłem moją perełke audi a4 b6 quattro z silnikiem AWT 1.8t 125kW z gazem od 2 lat
Auto świeżo po wymienionej turbinie (nie regeneracja tylko nowe turbo) robił to poprzedni właściciel.
Jest to mój pierwszy benzyniak dlatego też z początku mocy było wystarczająco jednak po czasie coś mi zaczęło nie pasować. Auto było słabe. Dopiero po odpięciu akumulatora na 5 minut lub skasowaniu błędów auto zaczęło budzić się do życia aż miło i ten dzwięk zaworka upustowego.Ale nie na długo po paru kilometrach to samo. Po podpięciu do kompa pokazywało mi:
-przerwa na grzaniu sondy 1
-multiplikacyjna korekcja mieszanki 1
-termostat z charakterystyką map
-system podciśnienia układu hamulcowego błąd mechaniczny.
I nic o turbo.
Więc zacząlem swoją przygodę z audi od wymiany wężów podciśnienia okazało sie ze wszystkie były dobre jedynie na zaworze spustowym był luźno wąż. Następnie wywaliłem katalizator. przeczyściłem przepustnice. Czujnik na kolektorze i cały dolot. Gościu mówił że poprzednia turbina puszczała mu olej. Już byłem u wielu mechaników i żaden nie umie mi powiedzieć co jest zastanawiam sie już nad egzorcystą. I jeszcze jedno pytanie od nośnie tego samochodu. Ostatnim czasem na tych mrozach jak przełącze na gaz strasznie szarpie silnikiem zwłaszcza po ostrej jeździe a po przełączeniu na PB wszystko ok co to moze być ?

poprawiłem tytuł, następnym razem będzie to kosztować karteczkę- mod

Tytuł: Re: [A4 B6 AWT 1.8t] braki mocy
PostNapisane: 30.sty.2016 11:58:24 
Użytkownik

Auto: 80 b3 2.0 16v q
na początek odepnij przepływkę i zobacz co się dzieje , kup nowy zawór DV na pewno jest walnięty i wyczyść n 75

Strefa czasowa: UTC + 1