.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.lut.2025 00:00:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 B5 2.8 APR] Diagnostyka wariatorów faz rozrządu
PostNapisane: 26.wrz.2016 20:00:09 
Użytkownik

Witam.

Dysponuje ktoś wiedzą, jak sprawdzić kąty wychylenia wariatorów rozrządu za pomocą interfejsu? Na których kanałach tego szukać i w jakich wartościach powinno to oscylować? Mam podejrzenia, że wariatory co jakiś czas się przywieszają i nie pracuje to jak powinno.

Pozdr.

Tytuł: Re: [A4 B5 2.8 APR] Diagnostyka wariatorów faz rozrządu
PostNapisane: 26.wrz.2016 22:01:58 
Użytkownik

O jakich wariatorach Ty piszesz? O nastawnikach?

PostNapisane: 27.wrz.2016 10:52:23 
Użytkownik

Auto: A8 D2FL 3.7Q
Kanał 090 lub ew. zdaje się 027 dla starszych sterowników. Minimum 16KW, max pewnie 21-24KW. Im rzadziej na wolnych (czyli nie napięte) skacze obok zera (np. -1, 1) tym lepiej. No i lepiej, jak obie strony pracują równo. Wszelkie logi oczywiście tylko podczas jazdy (nie trzeba pałować - nastawniki włączają się już przy średnim obciążeniu i niskich obrotach).

Zrób logi i daj na forum.

PostNapisane: 27.wrz.2016 11:29:42 
Moderator

Auto: Audi S4
Może ktoś to opisać jakoś po ludzku - podwiesimy i będzie na użytek userow forum.
Podejrzewam ze jest to podobnie dla roznych V6 PB

bloku ? drookash ? krisker ?

S4 B5 Avant quattro ..AGB.. szybka czarnulka

Była : B5 Avant quattro ..APU..
Była : B3 Limo ..SB..
Była : C4 TDi Avant quattro ..AEL..
Była : B5 TDi Avant quattro ..AFN..
Była : B3 Limo ..SF..
Była : B5 TDi Avant ..AFN..
Była : B5 TDi Limo ..AFN..
Była : B4 TDi Avant ..1Z..

PostNapisane: 27.wrz.2016 11:35:59 
Użytkownik

Drookash pisał o tym na którymś forum z przytaczaniem treści z elsy, więc może niech poszuka. Jak nie, to coś się spłodzi. Na A6klub jest wątek na temat nastawników, ale to kilkadziesiąt stron i łatwiej chyba pisać od nowa niż przegrzebywać tamto.

PostNapisane: 27.wrz.2016 20:38:38 
Użytkownik

krisker napisał(a):
Kanał 090 lub ew. zdaje się 027 dla starszych sterowników. Minimum 16KW, max pewnie 21-24KW. Im rzadziej na wolnych (czyli nie napięte) skacze obok zera (np. -1, 1) tym lepiej. No i lepiej, jak obie strony pracują równo. Wszelkie logi oczywiście tylko podczas jazdy (nie trzeba pałować - nastawniki włączają się już przy średnim obciążeniu i niskich obrotach).

Zrób logi i daj na forum.

Zrobiłem logi dla kanału 090 i 093,
http://vaglog.pl/log_279883.html

dla 003, miał być też dla 014,015 i 016, żeby sprawdzić wypadanie zapłonów, ale te kanały mam "martwe", więc zakładam, że mój APR nie posiada takiej opcji :/
http://vaglog.pl/log_279881.html

mam też dla kanału 020 i 021, to dotyczy chyba opóźnienia kąta zapłonu? Wziąłem też pod uwagę opcję, że któryś czujnik spalania stukowego fiksuje.
http://vaglog.pl/log_279882.html

Każdy LOG robiłem na 3 biegu, od ok 1500rpm, do ok 6000rpm, z pedałem gazu w podłodze.

PostNapisane: 28.wrz.2016 06:37:32 
Użytkownik

Przepływka wygląda OK, ale nastawnik po stronie pasażera już gorzej (choć w normie). Jest w dodatku "luźny". Był wymieniany? Co z łańcuchem? Coś jest w grupie 093 (może być na wolnych obrotach)? Rozrząd był robiony? Jeśli tak, to czy na blokadach? Zapłon może skakać mocniej, kiedy góra rozrządu kuleje (łańcuchy/nastawniki/ciśnienie oleju). Nie wiem natomiast co jest w grupach 020, 021. Drookash??

PostNapisane: 29.wrz.2016 18:47:52 
Użytkownik

Co masz na myśli mówiąc "luźny"? Ogólnie czasami, przy odpalaniu po dłuższym postoju, np. rano, słychać gdzieś z okolicy głowicy od strony pasażera dzwonienie, przez 1-2 sekundy, podobne do szkolnego dzwonka. Po na prawdę długim postoju, kiedy stał np. 2-3 tygodnie, przy odpaleniu przez kilka sekund silnik pracował jakby nie miał kilku cylindrów, telepało go jak starego ursusa. Z nastawnikami coś było robione bankowo, a przynajmniej warsztat mnie grubo za to skasował, co konkretnie nie wiem, wiem że były robione też uszczelniacze. Rozrząd był robiony, ale na tyle dawno, że w najbliższym miesiącu będzie robiony raz jeszcze, razem z wymianą oleju etc. Nie wiem jak rozrząd był wymieniany i czy były stosowane blokady, nie mam nawet jak tego sprawdzić, ale przy najbliższym serwisie zwrócę na to uwagę.
Jeżeli chodzi o wyprzedzenie zapłonu, przyszło mi na myśl jeszcze coś takiego, że zwykle jeżdżę na zalecanej 98 oktanowej benzynie, ale w czasie logów silnik popijał sobie 95 oktanów, może to jest przyczyną rozjechanego zapłonu?

Kable zapłonowe mam nowe, świece nowe, cewki "nowe" - używki.

Na wiosnę sprawdzałem ciśnienie sprężania, wychodzi równo około 14 bar na każdym garze, skracanie dolotu też pracuje, ale czy działa nie dam ręki uciąć :). Jak już wpadnie nowy rozrząd i olej zrobię ciśnienie oleju, jutro, może w sobotę jeszcze raz pyknę logi kanałów 003, 090 i 093 dla porównania jak to wygląda na 98 oktanach.

Co mogę sprawdzać dalej? Ogólnie mam plan doprowadzić A4 do stanu perfekt i mieć niedługo fajnego youngtimera :).

Aha, jeszcze jedna uwaga, zauważyłem, że dużo lepiej przyspiesza, kiedy stopniowo dodaję gazu wraz ze wzrostem obrotów zamiast deptać od razu w podłogę. Może coś z wtryskiem?

Strefa czasowa: UTC + 1