Witam wszystkich.Jestem nowy na forum i wiem ze temat byl poruszany wiele razy i na wielu forach,ale pisze ten post z mysla ze moze ktos pomoze rozwiazac moj problem.Przepraszam za literowke ale mam problem z klawiatura.Posiadam Audi A3 1.8 tfsi CDAA 2009rok.Potym jak silnik zostal zdemolowany w srodku zmuszony bylem kupic drugi silnik.silnik kupilem od Audi TT z 2011r.Silnik niby goly ale oprocz turbo,alternatora i rozrusznika,bylo wszystko lacznie z instalacja.Silnik jak uslyszalem mial przebieg 40.tys mil.Troche malo na ten rok,ale ok.Po zamontowaniu silnika pierwszym problemem i jak dotad jedyny jest cisnienie oleju.Blad 005709.Wymienilem pompe oleju,czujniki cisnienia,zawor regulacji cisnienia.Nadal jest to samo.Czytalem jeszcze ze moze byc ODMA,ale nie jestem pewien.Po odkreceniu korka wlewu oleju i przylozeniu reki zasysa.Silnik po odpaleniu caly sie trzesie i czasami kicha.Po odkreceniu swiec cale zakopcone za kazdym odkreceniem.Silnik przelewalem olejem i robilem plukanke ale nie jestem pewien czy kanaly olejowe nie sa zapchane.Silnik byl wyjety z rozbitego auta i napewno nie byl odpalany kilka miesiecy a olej spuszczony dopiero przed kupnem.Czytalem ze moze byc problem z panewkami.Cisnienie mierzylem i jest 2 bary czasami jak zuci silnikiem to bujnie sie do 4.Zauwazylem ze w okolicach turbo zaczyna byc widoczny olej.Silnik mam jeszcze na gwarancji wiec moge go oddac,tylko zeby sie nie okazalo ze to nie jest wina silnika i jak kupie drugi to bedzie to samo.Czy nieszczelnosc w ukladzie turbiny moze miec wplyw na cisnienie oleju.Czasami wyskakuje jeszcze blad o nieszczelnosci ukladu powietrza.nie pamietam jaki to byl blad.Olej wlewalem Castrol edge 0-30 teraz motul 8100 x-cess.pozdrawiam i dzieki za odpowiedzi
|