.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.lut.2025 23:22:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi A3 1.8 tfsi problem z cisnieniem oleju
PostNapisane: 15.paź.2016 20:22:23 
Użytkownik

Witam wszystkich.Jestem nowy na forum i wiem ze temat byl poruszany wiele razy i na wielu forach,ale pisze ten post z mysla ze moze ktos pomoze rozwiazac moj problem.Przepraszam za literowke ale mam problem z klawiatura.Posiadam Audi A3 1.8 tfsi CDAA 2009rok.Potym jak silnik zostal zdemolowany w srodku zmuszony bylem kupic drugi silnik.silnik kupilem od Audi TT z 2011r.Silnik niby goly ale oprocz turbo,alternatora i rozrusznika,bylo wszystko lacznie z instalacja.Silnik jak uslyszalem mial przebieg 40.tys mil.Troche malo na ten rok,ale ok.Po zamontowaniu silnika pierwszym problemem i jak dotad jedyny jest cisnienie oleju.Blad 005709.Wymienilem pompe oleju,czujniki cisnienia,zawor regulacji cisnienia.Nadal jest to samo.Czytalem jeszcze ze moze byc ODMA,ale nie jestem pewien.Po odkreceniu korka wlewu oleju i przylozeniu reki zasysa.Silnik po odpaleniu caly sie trzesie i czasami kicha.Po odkreceniu swiec cale zakopcone za kazdym odkreceniem.Silnik przelewalem olejem i robilem plukanke ale nie jestem pewien czy kanaly olejowe nie sa zapchane.Silnik byl wyjety z rozbitego auta i napewno nie byl odpalany kilka miesiecy a olej spuszczony dopiero przed kupnem.Czytalem ze moze byc problem z panewkami.Cisnienie mierzylem i jest 2 bary czasami jak zuci silnikiem to bujnie sie do 4.Zauwazylem ze w okolicach turbo zaczyna byc widoczny olej.Silnik mam jeszcze na gwarancji wiec moge go oddac,tylko zeby sie nie okazalo ze to nie jest wina silnika i jak kupie drugi to bedzie to samo.Czy nieszczelnosc w ukladzie turbiny moze miec wplyw na cisnienie oleju.Czasami wyskakuje jeszcze blad o nieszczelnosci ukladu powietrza.nie pamietam jaki to byl blad.Olej wlewalem Castrol edge 0-30 teraz motul 8100 x-cess.pozdrawiam i dzieki za odpowiedzi

Tytuł: Re: Audi A3 1.8 tfsi problem z cisnieniem oleju
PostNapisane: 19.paź.2016 10:57:29 
Użytkownik

Widze,ze swoim pytaniem zabilem gwozdzia.Zwieksza sie tylko ilosc odslon.
Bede musial jakos rozwiazac ten problem metoda prob i bledow.

Dzisiaj biore sie za sprawdzenie wtryskow poniewaz mam wypadanie zaplonu na 3 i 4 cylindrze
oraz musze zlokalizowac gdzie leci olej,poniewaz caly tyl bloku silnika i turbo brudne sa od oleju.
Chyba nie jest to wyciek miejscowy poniewaz nie widac zadnej plamki tylko swieci sie od oleju caly blok.
Moze ten wyciek powoduje spadek cisnienia.Dam znac jak cos ogarne...

PostNapisane: 21.paź.2016 13:15:42 
Użytkownik

wymieniona pompa oleju nowa czy używka w nieznanym stanie ??

czytałem, że pompy oleju w 2.0tsi to słaby element, więc pewnie w 1.8 tsi jest podobnie
i było napisane o alternatywie, bo używka ponad 2kzł, a nowa coś 5kzł, musiałbym poszukać co to ludzie wykombinowali

+lato:: honda x11 akrapovic był, czeka na następce
było na zimę: A6 C5 2.5tdi Tip ake Q Avant
było: skodzina megapałer fabia 1.2htp
było: e46 330d+ sedan manual 303@705
było: e39 530d T manual

PostNapisane: 21.paź.2016 21:01:13 
Użytkownik

pompa nowa.z servisu za 200 funtow.za 5tys to chyba troche drogo jak na pompe.uzywana 40f na gwarancji

PostNapisane: 24.paź.2016 18:01:16 
Użytkownik

Wymienilem uszczelke pod glowica.Dlatego byl z tylu caly blok wilgotny od oleju.

Nadal bez zmian.Zostala odma do wymiany lub zapchane kanaly olejowe.

Oddaje silnik.Nie mam juz sily z nim walczyc.Gosciu ma jakiegos magika z servisu ktory ma to sprawdzic.Jesli odczaruja silnik to napisze.Jesli sie dowiem co zrobili

Strefa czasowa: UTC + 1