.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.lut.2025 10:58:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: problem ze sprzegłem 1.9 avf
PostNapisane: 25.sty.2017 02:02:12 
Użytkownik

Witam. Mam u siebie w 1.9 avf dwa problemy ze sprzegłem. Mianowicie:
Problem nr 1:
Na zimnym silniku przy mrozie mam straszne opóznione działanie sprzegła, aby wrzucić bieg trzeba poczekać 2-3 sekundy z wcisnietym sprzegłem żeby można było wbić bieg. Podczas jazdy biegi wchodzą ok. Najgorzej jest jak mam na luzie i chce wbić jakiś bieg każdy ma opór. Poniżej zamieszczam film jak to wyglada. https://www.youtube.com/watch?v=YvKCbg2_320&feature=youtu.bePo nagrzaniu się silnika jest ok. tutaj film jak to wygląda. Olej w skrzyni za gęsty ? problem z wysprzeglikiem? Wycieków nie ma plyn hamulcowy nowy i odpowietrzony.
Problem nr 2:
Na biegu jałowym po szybkim puszczeniu sprzegla przy wrzuceniu na luz słychać delikatne chrobotanie( dzwięk tarcia czegoś o coś metaliczny), żeby przestało chrobotać pomaga wciśniecie sprzegła i bardzo delikatne puszczenie jego. Zostało wymienione kompletne sprzegło na luk wraz z dwumasem i łożyskiem oporowym na oryginał. Stary dwumas był ok jedynie docisk i dwumas miały kolor jakby przypalony. Dzwięk ucichł lecz czasem po nagrzanym silniku i puszczonym szybko sprzegla na luzie slychać ten dzwiek bardzo cicho ale słychać i to nie zawsze. Po prostu jakby do końca nie odbił wysprzeglik lub coś nie potrafię opisać. Może ktos mial podobny przypadek. Chciałbym usunąc usterkę i nie zniszczyć nowego sprzegłe które ma miesiac. Proszę o fachowe odpowiedzi. Pozdrawiam !

Strefa czasowa: UTC + 1