.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.lut.2025 10:55:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: (a6 c5 v6 2.4 Pb + LPG) Ubytek płynu chłodniczego
PostNapisane: 20.lut.2017 14:56:07 
Użytkownik

Witam Kolegów

Mam dość poważny problem z płynem chłodniczym . Oto opis sytuacji , jak do tego doszło , a mianowicie :

Jakiś czas temu jechałem autem , i praktycznie ni stąd , ni zowąd na fisie wyskakuje mi alarm i sygnał wrzenie płynu chłodniczego. Dosłownie w oka mgnieniu kierunek w prawo i jestem na parkingu .. auto zgaszone . Zbiornik płynu chłodniczego pusty , .. pod autem widać , że płyn kapie sobie na ziemię . ... hmm ciekawie .... silnik wystygł , wlałem płyn i jakoś doturlałem się do domu .... oczywiście ten płyn co wlałem , też sobie wyciekł . U mechanika wyszło , że gość , który kładł instalkę lpg , nie zabezpieczył przewodów wodnych , i któryś przewód ocierał o kolektor , i się po prostu przepalił . Zamocował nowe przewody , dolał płyn i niby ok . Nie byliśmy pewni , czy silnik się zagotował na tyle , aby się uszkodził . Po pewnym czasie użytkowania auta nie zauważyłem , aby puchły przewody wodne -jak auto jest rozgrzane , to dają się ścisnąć . , nie widać aby płyn chłodniczy był zanieczyszczony olejem , na korku wlewu oleju nie ma "masła" ... olej ma raczej normalną konsystencje, nic podejrzanego . Z silnika nie dobiegają żadne niepokojące zgrzyty , czy stuki . Silnik normalnie pracuje , ma moc , przyspiesza itd .
Mechanik w swej wypowiedzi wykluczył raczej , abym zagotował silnik , .. tak aby go uszkodzić ..... ale .... ubywa mi płyn chłodniczy , nie będę tego usprawiedliwiał , że musi się silnik odpowietrzyć . Przejechałem już tyle dystansu , że na pewno jest odpowietrzony . "Niby" wszystkie wycieki zostały zlikwidowane , nic zbytnio nie widać aby gdzieś kapało ale płyn spiernicza . Teraz auta nie użytkowałem jakiś tydzień , byłem w szpitalu . Przed wyjściem do szpitala skontrolowałem poziom płyn na rozgrzanym silniku . Było ciut powyżej tej kreski dopuszczalnego stanu który jest umieszczony na zbiorniczku . Dziś , gdy podszedłem do auta , pierwszy raz od tygodnia ten płyn ubył w jakiś magiczny sposób tak około niecały centymetr poniżej tej kreski . Nie mam pomysłu , jak zabrać się za diagnozę .
Nie wiem czy mogę wykluczyć uwalenie uszczelki pod głowicą , czy może bardziej to , że przez tę zaistniałą sytuację , poprzez zbyt wysoką temperaturę dochodzi teraz do rozszczelnienia się układu chłodzącego , i na jakichś złączeniach wężów wodnych ten płyn sobie wycieka .
Czy po prostu , uwaliło się to w taki sposób , o jakim ja nie mam pojęcia .
Zakładając hipotetycznie , że yebła uszczelka pod głowicą , jakie mogą być jeszcze tego objawy - bo naprawdę nie mam pomysłów już , jak się z tym uporać .
Co o tym myślicie ??

Tytuł: Re: (a6 c5 v6 2.4 Pb + LPG) Ubytek płynu chłodniczego
PostNapisane: 21.lut.2017 11:50:09 
Użytkownik

Auto: Audi S4 B6
mi w S4 też spadł wąż od chłodnicy i pojechałem spory kawałek i też myślałem ,że przegrzałem silnik , ale wszystko wyszło ok ciśnienie mi sunęło przewód , posprawdzaj przewody wszystkie i te od zbiorniczka , bo mi bezpośrednio ze zbiorniczka też kapało i niby był dokręcony a zdjąłem go ręką a może gdzieś ci skapywać na blok gdzie nawet nie będziesz widział i paruje od razu a nie ma żadnego zapachu płynu parującego jak otworzysz maskę ani nic ? bo ja wiem , że po tym jak mi spadł wąż to waliło płynem przez parę miesięcy jak się wypalał tam :)

Strefa czasowa: UTC + 1